Τον Ιούλιο (;) η τελική συμφωνία για τα 32 δις στην Ελλάδα

08:02 20/6/2020 - Πηγή: NewsIt

Ρεαλιστικά, η προσδοκία να βρισκόταν λύση για το Ταμείο Ανάκαμψης της ΕΕ στη χθεσινή Σύνοδο Κορυφής δεν υπήρξε. Έτσι, οι Ευρωπαίοι ηγέτες ανανέωσαν το ραντεβού τους για έκταση Σύνοδο τον Ιούλιο – πιθανότατα στις 9 και 10 Ιουλίου διά ζώσης στις Βρυξέλλες.

Στη δική του παρέμβαση, ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε πως η πρόταση της Κομισιόν για τα 32 δις ευρώ που έχει λαμβάνειν

η Ελλάδα αποτελεί ένα πολύ καλό σημείο εκκίνησης, αλλά «δεν γίνεται να πάμε κάτω από αυτό», όπως είπε χαρακτηριστικά. Γι’ αυτό και υπογράμμισε ότι η Ελλάδα στηρίζει πλήρως την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κι έκανε λόγο για «ραντεβού με την ιστορία», καθώς εξήγησε ότι η ύφεση του 9,1% στη μνημονιακή Ελλάδα του 2011 οδήγησε σε επώδυνες καταστάσεις και κοινωνική αναταραχή, μαζί με την άνοδο του λαϊκισμού. Θα πρέπει να γνωρίζουμε όλοι καλά τι θα αντιμετωπίσουμε εάν η αντίδρασή μας δεν έχει το κατάλληλο μέγεθος ή την ταχύτητα που απαιτείται», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης.
Ως προς τα επιμέρους ζητήματα, ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι πρέπει να διατηρηθεί το συνολικό ύψους του ποσού του Ταμείου (750 δις ευρώ και 32 εξ αυτών για την Ελλάδα), αλλά και να παραμείνει ως έχει, σύμφωνα με την πρόταση της Κομισιόν, η αναλογία επιχορηγήσεων και δανείων, καθώς και να μην αλλάξει η κατανομή των κονδυλίων.

Πάντως, ο κ. Μητσοτάκης, όπως είχε προαναγγείλει, έβαλε στη Σύνοδο και το ζήτημα της τουρκικής προκλητικότητας, δηλώνοντας χαρακτηριστικά πως «είναι παράδοξο να συζητάμε για κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας για την Ουκρανία και να μην συζητάμε για την παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων κρατών-μελών της ΕΕ, ήτοι της Ελλάδας και της Κύπρου, κατέληξε και ζήτησε το θέμα να μπει στο τραπέζι της έκτακτης Συνόδου του Ιουλίου.
Στην κυβέρνηση τονίζουν πάντως ότι δεν πρόκειται να υπάρξουν μνημονιακές υποχρεώσεις για το Ταμείο Ανάκαμψης, παρά τα όσα υποστηρίζει η αντιπολίτευση. Μάλιστα, προσθέτουν πως αυτό είναι ξεκάθαρο από την πρώτη στιγμή που παρουσιάστηκε η πρόταση της Κομισιόν κι άλλωστε, το μεγαλύτερο μέρος της οικονομικής βοήθειας αφορά σε επιχορηγήσεις και όχι σε δάνεια και μάλιστα θα χρηματοδοτούνται από κοινό δανεισμό της ΕΕ. Οι μόνες προϋποθέσεις που μπορεί να υπάρχουν θα συνδέουν τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης με την αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας και θα ζητούν ένα στέρεο σχέδιο, το οποίο μπορεί να βοηθά τις χώρες της ΕΕ ν’ αλλάξουν σελίδα.

To άρθρο Τον Ιούλιο (;) η τελική συμφωνία για τα 32 δις στην Ελλάδα δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

Keywords
Τυχαία Θέματα