Το πριγκιπικό τραπέζι με υπουργούς, η ενόχληση για Βορίδη, η ανησυχία για τους αγρότες, ο πονοκέφαλος Ανδρουλάκη, το βαρύ κλίμα στην ΕΣΠΕΝ και το κουβάρι της Jetoil

06:01 29/1/2024 - Πηγή: NewsIt

Πριγκιπικό, υπουργικό τραπέζι!

Ήταν ένα γεύμα στον πριβέ όροφο της Αθηναϊκής Λέσχης με πολιτικό και …πριγκιπικό ενδιαφέρον. Οι συνδαιτημόνες ήταν ο υπουργός Άμυνας Νίκος Δένδιας, ο πρώην υπουργός Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος, ο πρώην υφυπουργός και υποψήφιος για την περιφέρεια Βορείου Αιγαίου Αλκιβιάδης Στεφανής, οι πρώην αρχηγοί των ενόπλων δυνάμεων και οι πρίγκιπες όπως συστήνονται Παύλος και Νικόλαος. Στην Ελλάδα δεν αναγνωρίζονται τίτλοι ευγενείας αλλά οι ίδιοι έχουν δηλώσει ότι στους βασιλικούς κύκλους ο τίτλος

δεν χάνεται ακόμη και αν έχει καταργηθεί η βασιλεία. Ο κ.Στεφανής συνδέεται με φιλία με τον Παύλο. Η αφορμή ήταν τα τεθωρακισμένα. Είναι το όπλο του στρατηγού όπως και το όπλο όπου υπηρέτησε στον βρετανικό στρατό ο Παύλος.

Με την …βαφτιστήρα

Στο εστιατόριο της Αθηναϊκής Λέσχης έτρωγε η ευρωβουλευτής της ΝΔ Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου, με τον γιο της και κάποια στιγμή ο Παύλος μαζί με τον Αλκιβιάδη Στεφανή κατέβηκαν για να την χαιρετήσουν. Η ευρωβουλευτής διατηρεί στενούς οικογενειακούς δεσμούς με την πρώην βασιλική οικογένεια καθώς ο Κωνσταντίνος ήταν ο νονός της.

Ο Νικόλαος έχει ως μόνιμη κατοικία του την Αθήνα. Ο Παύλος ήρθε για το ετήσιο μνημόσυνο του πατέρα τους και τέως βασιλιά της Ελλάδας Κωνσταντίνου και έμεινε αρκετές ημέρες. Εδώ ήταν και στην αλλαγή του χρόνου, με πολύ γνωστό Έλληνα εφοπλιστή, προσωπικό του φίλο. Επέστρεψε και πάλι στην Αθήνα, για να παραβρεθεί με την μητέρα του Άννα Μαρία, στην κηδεία της Αιμιλίας Γερουλάνου, προέδρου του Μουσείου Μπενάκη, με στενές σχέσεις με την πρώην βασιλική οικογένεια. Ο Παύλος διατηρεί χρόνια φιλία με τον βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Παύλο Γερουλάνο.

Για καφέ και κρουασάν

Η Αθηναϊκή Λέσχη υπό την προεδρία του μετρ των δημοσίων σχέσεων Κυριάκου Κουκουλομμάτη, είναι το στέκι των γιων του Κωνσταντίνου και της Άννας Μαρίας. Η άλλη αγαπημένη συνήθεια του Παύλου είναι το γνωστό καφέ της πλατείας Κολωνακίου Da Capo όπου πάει γύρω στις 8 το πρωί και παραγγέλνει ένα καπουτσίνο και ένα κρουασάν βουτύρου που τρώει πάντα το μισό. Οι τακτικοί θαμώνες του μιλάνε και εκείνος είναι φιλικός μαζί τους.

Καμπανάκια

Δεν άκουσαν ευχάριστα στο Μαξίμου τον υπουργό Επικρατείας Μάκη Βορίδη να δηλώνει ότι «υπάρχει θέμα συνταγματικότητας» της ρύθμισης για το γάμο και την τεκνοθεσία των ομόφυλων ζευγαριών. «Για να μπορέσει να περάσει ο νόμος χρειάζεται ένας διαφορετικός ορισμός της οικογένειας» τόνισε αν και παραδέχθηκε ότι στο υπουργικό συμβούλιο έκανε «μια απόκρουση, μια καλή τοποθέτηση ο Γεραπετρίτης υπέρ της συνταγματικότητας». Στην ίδια γραμμή κινήθηκε και ο υφυπουργός Δικαιοσύνης Γιάννης Μπούγας που επίσης θεωρεί ότι προκύπτουν νομικά θέματα και μπορεί να ανοίξει παράθυρο ενστάσεων. Το υπουργείο Δικαιοσύνης είναι συναρμόδιο και θα υπογράφει το νομοσχέδιο αλλά ο Μπούγας θα κάνει αποχή.

Ενόχληση

Υπάρχει ενόχληση στο Μαξίμου. Όχι με την έννοια ότι ο πρωθυπουργός θα δείξει την έξοδο στον Βορίδη ή τον Μπούγα και τους άλλους υφυπουργούς που θα πάνε τελικά στην αποχή. Θα αξιολογηθούν στον επόμενο ανασχηματισμό. Ειδικά από τον υπουργό Επικρατείας συζητήθηκε ότι έριξε λάδι στη φωτιά. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης πήρε αποστάσεις τονίζοντας ότι δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα αντισυνταγματικότητας και το νομοσχέδιο εγκρίθηκε από το υπουργικο συμβούλιο. Αλλά βράζει η ΝΔ. Βουλευτές που έκλιναν στην αποχή, βρήκαν την αφορμή στον Βορίδη για να ξαναγυρίσουν στο «όχι». Μέχρι τις 12-13 Φεβρουαρίου που θα ψηφιστεί το νομοσχέδιο, το …καρδιογράφημα θα συνεχιστεί.

13 συν Λιακούλη

Για δεύτερη φορά, αύριο Τρίτη, συγκαλεί την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ, ο Νίκος Ανδρουλάκης. Τουλάχιστον 13 βουλευτές από τους 32, εξέφρασαν σοβαρές ενστάσεις στην προηγούμενη συνεδρίαση, παρά το γεγονός ότι ο πρόεδρος έθεσε έμμεση κομματική πειθαρχία, τονίζοντας ότι τα ομόφυλα ζευγάρια ήταν στο πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ, άρα οι βουλευτές πρέπει να το ψηφίσουν αν και δεν θα τους διαγράψει εάν δεν υπερψηφίσουν.

Μεγάλη γκρίνια υπάρχει από τους βουλευτές που θα ψηφίσουν «ναι» για την γραμματέα της ΚΟ του Ευαγγελία Λιακούλη η οποία με μια μακρά τοποθέτηση μάλλον έδινε γραμμή για το «όχι». Δεν μπορεί η γραμματέας της ΚΟ να μένει στη θέση της όταν δεν στηρίζει μια κεντρική πολιτική του ΠΑΣΟΚ, είναι το επιχείρημα τους.

«Κλείδωσε» η Βόζεμπεργκ

Κλείδωσε η υποψηφιότητα της Ελίζας Βόζεμπεργκ που θα είναι για τρίτη φορά υποψήφια για τις ευρωεκλογές. Κάτι ανάλογο αναμένεται και για τον Μανώλη Κεφαλογιάννη. Ο Άδωνις Γεωργιάδης σε κοπή πίτας ευχήθηκε από μικροφώνου «καλή επιτυχία στις δυο κυρίες που κατεβαίνουν για την ευρωβουλή, στην Ελίζα Βόζεμπεργκ και στην Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου» που ήταν παρούσες.

Η Ολγα και η Μαρινέλλα

Στην αγαπημένη της ερμηνεύτρια την Μαρινέλλα, στην σκηνή του VOX, όπου εμφανίζεται σε παράσταση με την Μπέττυ Μαγγίρα, πήγε η υπουργός Τουρισμού Όλγα Κεφαλογιάννη με τον σύζυγο της Μίνωα Μάτσα, τον Μάκη Μάτσα που έγραψε την δική του ιστορία και την παρέα τους. Η Μαρινέλλα ήταν η έκπληξη που είχε για την Ολγα Κεφαλογιάννη ο σύζυγος της και η οικογένεια της, στα γενέθλια της, τον περασμένο Μάιο. Το ίδιο βράδυ στο VOX σε άλλο τραπέζι, ήταν η Γιάννα Αγγελοπούλου με τον σύζυγο της Θόδωρο, παρέα με τον Αντώνη Ρέμο και την σύζυγο του Υβόννη Μπόσνιακ.

Η ανησυχία για τους αγρότες

Η χθεσινή, κυριακάτικη, σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου δείχνει πως η κυβέρνηση ανησυχεί για τις κινητοποιήσεις των αγροτών. Πολλοί θα βιαστούν να υποστηρίξουν πως η αναστάτωση στις εθνικές οδούς συμβαίνει κάθε χρόνο και πως στα μέσα Φεβρουαρίου οι αγρότες θα επιστρέψουν στα σπίτια τους. Όμως το 2024 είναι μια ιδιαίτερη χρονιά, ειδικά μετά τις καταστροφές στην Θεσσαλία και την πανευρωπαϊκή διάσταση που έχουν λάβει οι αγροτικές κινητοποιήσεις. Από τις εικόνες από Γερμανία και Γαλλία προκύπτει πως τα πράγματα έχουν αγριέψει. Και οι δηλώσεις από το θεσσαλικό κάμπο το ίδιο δείχνουν!

Το βαρύ κλίμα στον ΕΣΠΕΝ

Τρία χρόνια μετά την ίδρυσή του ο Ελληνικός Σύνδεσμος Προμηθευτών Ενέργειας (ΕΣΠΕΝ) πέφτει θύμα των χρωματιστών τιμολογίων στην ηλεκτρική ενέργεια! Οι πληροφορίες της στήλης αναφέρουν πως το κλίμα στο σύνδεσμο των προμηθευτών είναι αρκετά βαρύ με το μέλλον του ΕΣΠΕΝ να κρέμεται από μια κλωστή. Κάποια από τα μέλη έχουν βγει στα κάγκελα με αφορμή το γνωστό τιμολόγιο της «Φυσικό Αέριο» που προσφέρει σταθερή τιμή για οκτώ μήνες και όχι για 12 μήνες που επέλεξαν οι ανταγωνιστές της. Το ενδιαφέρον της υπόθεσης είναι πως τα νήματα κατά της διοίκησης της «Φυσικό Αέριο» κινεί η ομόσταυλη Elpedison! Στην Elpedison έχει το 50% η Helleniq Energy που ταυτόχρονα διαθέτει και το 35% της ΔΕΠΑ Εμπορίας που είναι μητρική της «Φυσικό Αέριο». Γι’ αυτό και ο διευθύνων σύμβουλος της Helleniq Energy Ανδρέας Σιάμισιης ζητάει εδώ και τώρα λύση στο θέμα με την πώληση της ΔΕΠΑ Εμπορίας.

Η Holcim και τα μαύρα μαντάτα για τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Ο ελβετικός κολοσσός του τσιμέντου και των δομικών υλικών Holcim, που ελέγχει στην Ελλάδα την ΑΓΕΤ Ηρακλής, ετοιμάζεται να αποσχίσει τις δραστηριότητες στη Βόρεια Αμερική με στόχο να τις βάλει ξεχωριστά στο αμερικανικό χρηματιστήριο. Τα μαντάτα δεν είναι ευχάριστα για τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια που συνεχώς βλέπουν εταιρείες της Γηραιάς Ηπείρου να προτιμούν την εισαγωγή τους στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης. Οι επίσημες ανακοινώσεις για τη Holcim αναμένονται ακόμα και σήμερα και έρχονται να συμπληρώσουν την πρόσφατη μετακόμιση του ιρλανδικού κολοσσού δομικών υλικών CRH που μετακόμισε χρηματιστηριακά στις ΗΠΑ τον περασμένο Σεπτέμβριο και από τότε η μετοχή του έχει ανέβει 24%. Όλα αυτά συμβαίνουν με τις ευρωπαϊκές ηγεσίες να παρακολουθούν αδιάφορα ενώ ετοιμάζονται να ξαναμοιράσουν τις καρέκλες στην Κομισιόν και το ευρωκοινοβούλιο.

Το άγχος της ΕΔΕΥΕΠ και τα κοιτάσματα

«Η ζωή θα δείξει!» είπε πριν από λίγες ημέρες ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θ. Σκυλακάκης όταν ρωτήθηκε, κατά τη διάρκεια συνέντευξης, αν υπάρχουν πλούσια κοιτάσματα φυσικού αερίου νότια της Κρήτης. Πρόκειται για τις δύο θαλάσσιες περιοχές που έχουν παραχωρηθεί στην αμερικανική ExxonMobil και στην Helleniq Energy. Η τελευταία εμφανίζεται να πλευροκοπείται από την επίσης αμερικανική Chevron για να παραχωρήσει το μέριδιό της, αλλά ανθίσταται. Και για εθνικούς λόγους υποθέτουμε! Πάντως στην ΕΔΕΥΕΠ, την κρατική εταιρεία που έχει αναλάβει το συντονισμό των παραχωρήσεων για έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων, υπάρχει ένα άγχος. Πως αλλιώς να εξηγήσει κάποιος τα πανομοιότυπα δημοσιεύματα με τις ίδιες δηλώσεις του διευθύνοντος; Εντάξει, το καταλάβαμε, θα αρχίσουν γεωτρήσεις το 2025. Το ερώτημα είναι αν είναι αργά ή νωρίς καθώς όσο περνάει ο χρόνος, τόσο μικραίνουν τα περιθώρια για τη χρήση φυσικού αερίου λόγω της κλιματικής αλλαγής.

Εξελίξεις στην Jetoil

Η ελβετική Elemento Industries εξαγόρασε τελικά το 50% που είχε η Cetracore – Jetoil στην Jetoil Industries που έχει αναπτύξει δίκτυο περίπου 125 πρατηρίων καυσίμων σε ολόκληρη την Ελλάδα με την επωνυμία «Jetoil». Οι δύο πλευρές είχαν εσχάτως δύσκολες σχέσεις αλλά τελικά επετεύχθη συμφωνία με βάση την οποία η ελβετική εταιρεία, συμφερόντων του Αλέξανδρου Χανδρή (της οικογένειας που κάποτε είχε την εισηγμένη Ιπποτούρ), θα έχει τον πλήρη έλεγχο του δικτύου πρατηρίων. Ο Αλ. Χανδρής ήταν και ο ιδρυτής της εταιρείας προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας NRG την οποία στη συνέχεια αγόρασε η Motor Oil. Τώρα, μαζί με τον συνεταίρο του Δημ. Κακογιάννη, θα συνεχίσουν αυτόνομα. Μη μας ρωτάτε για τους μετόχους της Cetracor – Jetoil, είναι λίγο σύνθετη η κατάσταση!

Έξι μήνες αναμονή για ένα αυτοκίνητο

Παρά τις προσπάθειες των ισχυρών εμπόρων αυτοκινήτων που κινούνται στην ελληνική αγορά, οι πελάτες πρέπει να περιμένουν έξι ή περισσότερους μήνες ώστε να παραλάβουν το ΙΧ που αγόρασαν! Ο Hermann Riedl, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Toyota Hellas, που κατέκτησε και την πρώτη θέση της αγοράς το 2023, είπε σε χθεσινή συνέντευξή του, στο «Βήμα», πως «για τα περισσότερα από τα μοντέλα μας οι χρόνοι παράδοσης κυμαίνονται τώρα μεταξύ 3 και 6 μηνών και αναμένουμε περαιτέρω βελτίωση κατά τη διάρκεια του έτους. Αυτό είναι ένα σημαντικό κομμάτι για την επίτευξη του στόχου μας να παραμείνουμε και το 2024 η πρώτη επιλογή στην ελληνική αγορά».

To άρθρο Το πριγκιπικό τραπέζι με υπουργούς, η ενόχληση για Βορίδη, η ανησυχία για τους αγρότες, ο πονοκέφαλος Ανδρουλάκη, το βαρύ κλίμα στην ΕΣΠΕΝ και το κουβάρι της Jetoil δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

Keywords
jetoil, κλιμα, πονοκεφαλος, jetoil, υπουργειο δικαιοσυνης, αδωνις γεωργιαδης, υβόννη μπόσνιακ, ελλαδα, αθηνα, κηδεία, γερουλανος, ΠΑΣΟΚ, μαρινακης, ολγα, vox, γαλλια, elpedison, energy, δεπα, λύση, ηρακλης, ηπα, κρητη, εταιρεία, nrg, motor, toyota, hellas, newsit, χρηματιστηριο, ομαδα διας, αλλαγη ωρας, Μιχάλης Κακογιάννης, newsit.gr, στρατος, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, νεα κυβερνηση, Καλή Χρονιά, γιαννης κεφαλογιαννης, Θόδωρος Αγγελόπουλος, αγγελοπουλος, μαρινελλα, φωτια, αλλαγη ωρας 2012, εκλογες ηπα, σχεδιο αθηνα, αλλαγη ωρας 2013, βουλευτες, γερμανια, δεπα, εικονες, ηπα, θεμα, μητερα, μνημοσυνο, προγραμμα, υβόννη μπόσνιακ, φιλια, nrg, αγετ ηρακλης, αγορα, αγχος, αδωνις, αρθρο, αλκιβιαδης, αμερικη, ανδρουλακης, αννα, αφορμη, βοζεμπεργκ, βορεια, βορεια αμερικη, βραδυ, γεγονος, δηλωσεις, δικη, δειχνει, δικτυο, ειπε, υπαρχει, εκμεταλλευση, εννοια, εξι, επιτυχια, ερευνα, ερχονται, εταιρεία, ευαγγελια, ζευγαρια, ζωη, υβοννη, κηδεία, ιδια, ιδιο, ιδρυση, υφυπουργος, θεσσαλια, καγκελα, κυβερνηση, κρουασαν, λαδι, λεσχη, λύση, μαντατα, μαξιμου, μηνες, μοντελα, μπενακη, μαρια, νηματα, νονος, ομαδα, παντα, οικογενεια, οκτω, ολγα κεφαλογιαννη, ολγα, πειθαρχια, πιτας, πρωι, συζυγο, συνεχεια, σπιτια, τεθωρακισμενα, τεως, τιμη, τριτη, τιτλος, φορα, χρονος, κωνσταντινος, elpedison, energy, hellas, υπουργειο, κλωστη, κολοσσος, κομματι, κωνσταντινου, κυριακου, παυλος, πληροφοριες, πωληση, σκηνη, τρωει, θεματα, motor, vox
Τυχαία Θέματα
Βορίδη, Ανδρουλάκη, ΕΣΠΕΝ, Jetoil,voridi, androulaki, espen, Jetoil