Το φετινό μενού στο Κονκλάβιο: Μινεστρόνε, σπαγγέτι, σουβλάκια αρνιού και βραστά λαχανικά – Τι τρώνε και τι δεν τρώνε οι Καρδινάλιοι
Αντίστροφα μετράει πλέον ο χρόνος για τη σύγκληση του Κονκλάβιου στις 7 Μαΐου, όπου οι καρδινάλιοι κλειδωμένοι μέσα στην Καπέλα Σιξτίνα και αποκομμένοι από τον έξω κόσμο θα εκλέξουν τον νέο Πάπα μετά τον θάνατο του Πάπα Φραγκίσκου.
Ξεχωριστό κεφάλαιο στη διαδικασία αυτή της εκλογής του νέου Πάπα αποτελεί το τι τρώνε οι καρδινάλιοι και πώς δεν θα χρησιμοποιηθεί το φαγητό ως μέσο παραβίασης του πρωτοκόλλου. Όπως σημειώνει το BBC οι κανόνες
Ιστορικά, το φαγητό αποτελούσε έναν πιθανό κίνδυνο: ένα πιάτο ραβιόλι θα μπορούσε να περιέχει ένα κρυφό μήνυμα από το προσωπικό της κουζίνας, ενώ μια λερωμένη χαρτοπετσέτα ίσως μετέφερε κρυφά νέα για την πορεία της ψηφοφορίας στον έξω κόσμο.
Ωσόσο, το κοινό τραπέζι παραμένει ένα από τα ελάχιστα περιβάλλοντα όπου μπορούν να πραγματοποιηθούν μυστικές διαπραγματεύσεις.
Το βρετανικό μέσο θυμίζει, ότι λίγο πριν από την τελευταία εκλογή Πάπα το 2013, τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι πολλοί από τους καρδινάλιους εντοπίστηκαν στο εστιατόριο Al Passetto di Borgo που βρίσκεται 200 μέτρα από τη Βασιλική του Αγίου Πέτρου.
Τα μυστικά της διατροφής – Ο φόβος για τα ολόκληρα κοτόπουλα και τις πίτεςΟ κώδικας μυστικότητας του κονκλάβιου χρονολογείται από το 1274, όταν ο Πάπας Γρηγόριος Ι΄ θέσπισε τους κανόνες που ακόμη και σήμερα καθορίζουν εν μέρει τον τρόπο διεξαγωγής των παπικών εκλογών.
Η πιο λεπτομερής ιστορική περιγραφή της γαστρονομικής κουλτούρας των παπικών κονκλάβιων προέρχεται από τον Bartolomeo Scappi, τον πιο διάσημο σεφ της Αναγέννησης (και πιθανώς τον πρώτο διάσημο σεφ στον κόσμο), ο οποίος υπηρέτησε τους Πάπες Πίο IV και Πίο V. Το βιβλίο του Opera Dell’Arte del Cucinare (Η τέχνη της μαγειρικής) του 1570 – το πρώτο βιβλίο μαγειρικής που εκδόθηκε από σεφ – τον έκανε διάσημο.
Σε αυτό, αποκαλύπτει τα μυστικά της διατροφής του κονκλάβιου που εξέλεξε τον Πάπα Ιούλιο Γ΄, καθώς και την ακραία πρακτική της επιτήρησης που παραμένει μέχρι σήμερα.
Σύμφωνα με τον Scappi, τα καθημερινά γεύματα των καρδιναλίων ετοιμάζονταν σε μια κοινόχρηστη κουζίνα από μάγειρες και σομελιέ. Αναφέρει ότι η κουζίνα ήταν ένας χώρος όπου μπορούσαν να ανταλλάσσονται παράνομα μηνύματα και σημειώνει ότι εκεί είχαν τοποθετηθεί φρουροί ειδικά για να το αποτρέψουν. Επομένως, δύο φορές την ημέρα, με σειρά που καθοριζόταν με κλήρωση, οι διαχειριστές έφερναν τελετουργικά το φαγητό.
Αυτός ο «τροχός» ή περιστρεφόμενος δίσκος, ενσωματωμένος στον τοίχο, επέτρεπε να περνάει το φαγητό και το ποτό στους καρδινάλιους στην εσωτερική αίθουσα. Πριν περάσουν από τον τοίχο, το φαγητό και τα ποτά ελέγχονταν από δοκιμαστές για να βεβαιωθεί ότι δεν έκρυβαν παράνομα μηνύματα. Βήμα βήμα την όλη διαδικασία παρακολουθούσαν στενά Ιταλοί και Ελβετοί φρουροί.
Τα τρόφιμα υποβάλλονταν σε αυστηρό έλεγχο και απαγορευόταν οτιδήποτε θα μπορούσε να κρύψει ένα μυστικό μήνυμα. Πίτες και ολόκληρα κοτόπουλα δεν επιτρέπονταν, ενώ το κρασί και το νερό έπρεπε να σερβίρονται αποκλειστικά σε διάφανα ποτήρια. Ακόμα και οι υφασμάτινες πετσέτες ανοίγονταν και εξετάζονταν με προσοχή.
Αυτή η ρύθμιση είχε ως στόχο, αφενός, να εξασφαλίσει την πλήρη απομόνωση των καρδιναλίων και, αφετέρου, να κατευνάσει τις ανησυχίες για δηλητηρίαση.
Πέρα από το αυστηρό πρωτόκολλο και τους περιορισμούς στα τρόφιμα, τα γεύματα που περιγράφει ο Σκάππι φαίνονται πλούσια και ισορροπημένα, με σαλάτα, φρούτα, αλλαντικά, κρασί και νερό. Ομοίως, περιγράφει άνετες διαμονές για τους καρδινάλιους.
Το φετινό μενούΓια το κονκλάβιο που θα ξεκινήσει στις 7 Μαΐου, οι καλόγριες της Domus Sanctae Marthae – της σύγχρονης κατοικίας όπου διαμένουν οι καρδινάλιοι κατά τη διάρκεια της απομόνωσής τους – θα ετοιμάσουν απλά πιάτα χαρακτηριστικά της Λάτσιο, της ιταλικής περιφέρειας που περιβάλλει το Βατικανό, και της γειτονικής Αμπρούτσο: μινεστρόνε, σπαγγέτι, αρροστιτσίνι (σουβλάκια αρνιού) και βραστά λαχανικά.
Φυσικά η διαδικασία ελέγχεται στενά, ώστε να μην διαρρεύσει καμία πληροφορία.
Οι ανησυχίες για το ενδεχόμενο τα τρόφιμα (συγκεκριμένα τα ολόκληρα κοτόπουλα) να περιέχουν κυριολεκτικά μυστικά μηνύματα έχουν σχεδόν εξασθενήσει. Τώρα, το θέμα που απασχολεί είναι η παράνομη επικοινωνία μέσω ηλεκτρονικών μέσων.
Έτσι, ενώ το Βατικανό σαρώνεται για κρυμμένες ηλεκτρονικές συσκευές εν όψει της επικείμενης σύγκλησης του κονκλάβιου, οι καρδινάλιοι θα κάνουν τις προσωπικές τους προετοιμασίες, θα βγουν στη Ρώμη για να απολαύσουν ένα ή δύο αγαπημένα πιάτα, αναρωτώμενοι ίσως αν θα είναι το τελευταίο τους δείπνο πριν γίνουν πάπες.
To άρθρο Το φετινό μενού στο Κονκλάβιο: Μινεστρόνε, σπαγγέτι, σουβλάκια αρνιού και βραστά λαχανικά – Τι τρώνε και τι δεν τρώνε οι Καρδινάλιοι δημοσιεύτηκε στο NewsIT .
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- Πέθανε ο ηθοποιός Δημήτρης Κολοβός
- Νεκρή βρέθηκε η πρωτοπόρος μουσικός και υποστηρίκτρια της ΛΟΑΤΚ+ κοινότητας, Τζιλ Σόμπιουλ
- 17χρονος σκότωσε, έκαψε και πέταξε σε κάδο γυναίκα στην Πολωνία - Μετά το φρικιαστικό έγκλημα ήρθε διακοπές στην Ελλάδα
- «Επέστρεψε στην εκπομπή «Καλημέρα Ελλάδα» η Μάγδα Παπαγιάννη για τα 34 χρόνια προβολής»
- Στον τελικό της Euroleague o Κυριάκος Μητσοτάκης αν προκριθούν Ολυμπιακός και Παναθηναϊκός
- Από τον Λιαντίνη στον Καλογήρου: 10 εξαφανίσεις στην Ελλάδα με τραγική κατάληξη
- Greece Assumes UN Security Council Presidency, Outlines Priorities
- Πέθανε σε πυρκαγιά η πρωτοποριακή τραγουδοποιός Τζιλ Σομπούλ
- Στον Ιερό Ναό Αγίου Αθανασίου Παιανίας ο Κ. Μητσοτάκης – Θα επισκεφθεί τις Ολυμπιακές εγκαταστάσεις
- Ακυβέρνητο πλοίο με τόνους χάλυβα – Έπλεε προς τη Θεσσαλονίκη
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις NewsIt
- Χανιά: 35χρονος δέχτηκε επίθεση με τσεκούρι την ώρα που οδηγούσε μηχανή
- Δέσποινα Βανδή: Αγανακτισμένη στο αεροδρόμιο από το «κυνηγητό» ρεπόρτερ – «Κοντεύω να τρελαθώ»
- Μιχαηλίδου: Ανανεώνουμε τις συμβάσεις προσωπικού για τη στήριξη των προνοιακών δομών
- Αναντολού Εφές – Παναθηναϊκός: Να τελειώσει τη «δουλειά» στην Πόλη και να περάσει στο Final Four του Άμπου Ντάμπι
- Eldorado Gold: Αύξηση συνολικών εσόδων κατά 38% το α’ τρίμηνο
- Χρηματιστήριο Αθηνών: Άνοιγμα με άνοδο 1,20% – Σε θετικό έδαφος οι ευρωπαϊκές αγορές
- Ντοκιμαντέρ του Μάρτιν Σκορσέζε με τον Πάπα Φραγκίσκο: Η τελευταία συνέντευξη του ποντίφικα
- Jill Sobule: Πέθανε σε φωτιά στο σπίτι της η τραγουδίστρια του «Ι kissed a girl»
- Γρηγόρης Αρναούτογλου για Γιώργο Παπαδάκη: Στην Ελλάδα δεν έχουμε τηλεοπτικά βραβεία, πληγώνομαι
- Γιώργος Καράβας για το ξέσπασμα κατά δημοσιογράφου: «Λειτουργώ με ευγένεια και απαιτώ σεβασμό»

- Τελευταία Νέα NewsIt
- Το φετινό μενού στο Κονκλάβιο: Μινεστρόνε, σπαγγέτι, σουβλάκια αρνιού και βραστά λαχανικά – Τι τρώνε και τι δεν τρώνε οι Καρδινάλιοι
- Κατερίνη: Συνελήφθη νεαρός που σκότωσε με τσεκούρι γυναίκα στην Πολωνία, την έκαψε και την πέταξε σε κάδο
- Χρηματιστήριο Αθηνών: Άνοιγμα με άνοδο 1,20% – Σε θετικό έδαφος οι ευρωπαϊκές αγορές
- Βίντεο ντοκουμέντο με τη δράση της συμμορίας που «ξάφριζε» ηλικιωμένους στην Αττική – Ο 39χρονος αρχηγός, οι συνεργοί του και οι κωδικοί επικοινωνίας τους
- Χαβιέρ Μπαρδέμ και Πενέλοπε Κρουζ ενώνουν τις δυνάμεις τους για την ταινία θρίλερ «Bunker»
- ΑΕΚ: «Ο Ρικέλμε πήρε τηλέφωνο τον Αλμέιδα για να αναλάβει την Μπόκα» έγραψαν στην Αργεντινή
- Ανάλυση: Γιατί η συμφωνία ΗΠΑ και Ουκρανίας για τα ορυκτά μάλλον δεν φέρνει το τέλος του πολέμου – «Σημαντική αλλά όχι καθοριστική»
- Eldorado Gold: Αύξηση συνολικών εσόδων κατά 38% το α’ τρίμηνο
- Ντοκιμαντέρ του Μάρτιν Σκορσέζε με τον Πάπα Φραγκίσκο: Η τελευταία συνέντευξη του ποντίφικα
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- Μιχάλης Χρυσοχοΐδης: Χρήση καινοτόμων ψυχομετρικών εργαλείων στην ΕΛ.ΑΣ. για βέλτιστη αξιοποίηση του προσωπικού
- Συνελήφθη νεαρός Πολωνός στην Κατερίνη- Σκότωσε και έκαψε γυναίκα στην πατρίδα του και ήρθε… διακοπές στην Ελλάδα
- «Εθνική η αποστολή του Διεθνούς Θερινού Πανεπιστημίου» – Το πρόγραμμα παρουσιάστηκε παρουσία πλήθους κόσμου στο Μουσείο Μπενάκη
- Σοκ! Ξεραίνεται ο Υμηττός, χάνεται ο τελευταίος πνεύμονας πρασίνου στην Αθήνα
- Η κόρη του Μπιλ Γκέιτς αποκάλυψε κατά λάθος την ασθένεια του πατέρα της
- Χανιά: Επίθεση με τσεκούρι δέχθηκε από δύο άνδρες 35χρονος διανομέας
- Ένας στους πέντε Ευρωπαίους στα όρια της φτώχειας – Κι όμως, κάποιοι περνούν “ζωή και κότα”
- Γ.Κεφαλογιάννης: Η ενίσχυση του ανθρώπινου δυναμικού, πτητικά μέσα και νέες τεχνολογίες κρίσιμα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση των κινδύνων και πυρκαγιών
- Αφήστε τα αειθαλή να αναρριχηθούν