Το «ευχαριστώ» Ζελένσκι και Νετανιάχου στις ΗΠΑ για το πακέτο βοήθειας σε Ουκρανία και Ισραήλ και η οργή της Ρωσίας

09:00 21/4/2024 - Πηγή: NewsIt

Την ευγνωμοσύνη τους για το αμερικανικό πακέτο νομοσχεδίων χορήγησης βοήθειας ύψους 95 δισεκατομμυρίων δολαρίων προς την Ουκρανία, το Ισραήλ, αλλά και την Ταϊβάν, εκφράζουν ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι και ο Μπενιαμίν Νετανιάχου.

«Σ’ ευχαριστώ Αμερική», έγραψε ο Ζελένσκι στο Telegram το Σάββατο λίγο μετά την έγκριση από τη Βουλή των Αντιπροσώπων του πολυαναμενόμοενου πακέτου βοήθειας προς την Ουκρανία με 311 ψήφους υπέρ και 112 κατά.

Το συγκεκριμένο νομοσχέδιο αποτελεί μέρος ενός πακέτου νομοσχεδίων χορήγησης βοήθειας ύψους 95 δισ. δολαρίων στην Ουκρανία, το Ισραήλ και στην ευρύτερη περιοχή του Ινδικού και του Ειρηνικού Ωκεναού. Παρέχονται σχεδόν 61 δισ. δολάρια για βοήθεια στην Ουκρανία και άλλες χώρες της περιοχής που μάχονται κατά της Ρωσία, ενώ η Βουλή των Αντιπροσώπων ενέκρινε και τη χορήγηση βοήθειας 26,4 δισ. δολαρίων στο Ισραήλ και 8,1 δισ. δολαρίων για την αντιμετώπιση των ενεργειών της Κίνας στην περιοχή του Ινδικού και Ειρηνικού Ωεκανού.

«Θα παραμείνουμε στη σωστή πλευρά της Ιστορίας»

«Η Δημοκρατία και η ελευθερία θα έχουν πάντα παγκόσμια σημασία και δεν θα απoτύχουν ποτέ όσο η Αμερική βοηθά στην προστασία τους. Το ζωτικής σημασίας νομοσχέδιο για την αμερικανική βοήθεια που ψηφίστηκε από τη Βουλή των Αντιπροσώπων θα εμποδίσει την επέκταση του πολέμου, θα σώσει χιλιάδες ζωές και θα βοηθήσει και τα δύο έθνη μας να γίνουν ισχυρότερα. Η δίκαιη ειρήνη και η ασφάλεια μπορούν να επιτευχθούν μόνο μέσω της δύναμης», τόνισε ο Ζελένσκι.

«Ευχαριστώ» και από τον Νετανιάχου

Η Βουλή των Αντιπροσώπων ενέκρινε και συμπληρωματικό πρόγραμμα βοήθειας για την ασφάλεια του Ισραήλ με ψήφους 366 υπέρ και 58 κατά.

«Σας ευχαριστώ φίλοι, σας ευχαριστώ Αμερική!», δήλωσε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, προσθέτοντας ότι το νομοσχέδιο αποδεικνύει «ισχυρή διακομματική υποστήριξη προς το Ισραήλ και υπερασπίζεται τον δυτικό πολιτισμό».

The US Congress just overwhelmingly passed a much appreciated aid bill that demonstrates strong bipartisan support for Israel and defends Western civilization. Thank you friends, thank you America!

— Benjamin Netanyahu – בנימין נתניהו (@netanyahu) April 20, 2024

 

Ο Μπάιντεν καλεί τη Γερουσία να ψηφίσει γρήγορα το νομοσχέδιο

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν προέτρεψε την Γερουσία να θέσει γρήγορα προς ψήφιση το πακέτο νομοσχεδίων που ενέκρινε νωρίτερα σήμερα η Βουλή των Αντιπροσώπων, ώστε μετά την έγκριση του να μεταβεί προς επικύρωση από τον πρόεδρο, ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος.

Μετά από μήνες διαφωνιών, η ελεγχόμενη από τους Ρεπουμπλικάνους Βουλή των Αντιπροσώπων ενέκρινε νωρίτερα σήμερα ένα πακέτο νομοσχεδίων χορήγησης βοήθειας ύψους 95 δισεκατομμυρίων δολαρίων στην Ουκρανία, το Ισραήλ και την Ταϊβάν.

Το πακέτο νομοσχεδίων αναμένεται τώρα να τεθεί προς ψήφιση στη Γερουσία.

Τι θα πάρει η Ουκρανία

Η συνολική χρηματοδότηση των 95 δισ. δολαρίων περιλαμβάνει περίπου 26 δισ. δολάρια για το Ισραήλ, 61 δισ. δολάρια για την Ουκρανία (με μεγάλο μέρος της χρηματοδότησης να πηγαίνει για την αναπλήρωση των αμερικανικών πυρομαχικών), 8 δισ. δολάρια για τους συμμάχους των ΗΠΑ στην περιοχή του Ινδο-Ειρηνικού, συμπεριλαμβανομένης της Ταϊβάν, και 9 δισ. δολάρια για ανθρωπιστική βοήθεια προς τους αμάχους σε εμπόλεμες ζώνες, όπως η Γάζα.

Στο νομοσχέδιο για την Ουκρανία, από τα 60,7 δισ. δολάρια, συνολικά περίπου 23 δισ. δολάρια θα χρησιμοποιηθούν από τις ΗΠΑ για την αναπλήρωση των στρατιωτικών τους αποθεμάτων, ανοίγοντας την πόρτα για μελλοντικές αμερικανικές στρατιωτικές μεταφορές στην Ουκρανία. Άλλα 14 δισ. δολάρια προορίζονται για την Πρωτοβουλία Βοήθειας για την Ασφάλεια της Ουκρανίας, στο πλαίσιο της οποίας το Πεντάγωνο αγοράζει προηγμένα νέα οπλικά συστήματα για τον ουκρανικό στρατό απευθείας από αμερικανικούς αμυντικούς εργολάβους.

Υπάρχουν επίσης περισσότερα από 11 δισ. δολάρια για την ενίσχυση των δυνατοτήτων του ουκρανικού στρατού και την προώθηση της συνεργασίας μεταξύ Κιέβου και Ουάσινγκτον στον τομέα των πληροφοριών, και περίπου 8 δισ. δολάρια σε μη στρατιωτική βοήθεια, όπως η παροχή βοήθειας στην κυβέρνηση της Ουκρανίας για τη συνέχιση βασικών λειτουργιών, συμπεριλαμβανομένης της καταβολής μισθών και συντάξεων.

Οργή από τη Μόσχα

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε ότι η ψήφιση νωρίτερα σήμερα από την αμερικανική Βουλή των Αντιπροσώπων ενός νομοσχεδίου για βοήθεια στην Ουκρανία θα «καταστρέψει περαιτέρω» την Ουκρανία και θα οδηγήσει σε περισσότερους θανάτους στον πόλεμο.

Ο Πεσκόφ τόνισε επίσης στο ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Tass ότι μια διάταξη στη νομοθεσία που επιτρέπει στην αμερικανική κυβέρνηση να κατάσχει ρωσικά περιουσιακά στοιχεία και να τα μεταφέρει στην Ουκρανία για ανοικοδόμηση θα αμαυρώσει την εικόνα των ΗΠΑ.

Η Μόσχα, συνέχισε, θα απαντήσει με μέτρα προς το δικό της συμφέρον.

Η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάρκοβα δήλωσε το βράδυ του Σαββάτου ότι το νομοσχέδιο που ενέκρινε η αμερικανική Βουλή για νέα στρατιωτική βοήθεια σε Ουκρανία, Ισραήλ και Ταϊβάν θα «βαθύνει τις κρίσεις σε όλο τον κόσμο».

«Η στρατιωτική βοήθεια προς το καθεστώς του Κιέβου είναι μια άμεση χορηγία για τρομοκρατική δραστηριότητα», τόνισε η Ζαχάροβα στο Telegram.

«Για την Ταϊβάν, αυτό είναι μια ανάμιξη στις εσωτερικές υποθέσεις της Κίνας. Για το Ισραήλ, είναι μια πορεία ολοταχώς προς την κλιμάκωση και μια άνευ προηγουμένου αύξηση της έντασης στην περιοχή», συμπλήρωσε.

Καταδίκη από τους Παλαιστίνιους

Ωστόσο, ο Ναμπίλ Αμπού Ρουντέινεχ, εκπρόσωπος του προέδρου της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς, καταδίκασε το πακέτο βοήθειας προς το Ισραήλ, χαρκατηρίζοντας το «επικίνδυνη κλιμάκωση» και πράξη επιθετικότητας που θα οδηγήσει σε περισσότερες απώλειες Παλαιστινίουν στον πόλεμο του Ισραήλ κατά της Χαμάς.

Χαιρετίζει την ψήφιση του νομοσχεδίου η ΕΕ

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν χαιρέτισε την υπερψήφιση – μετά από μήνες τριβών – του νομοσχεδίου από την αμερικανική Βουλή των Αντιπροσώπων για νέα βοήθεια στην Ουκρανία.

“Η Ουκρανία αξίζει όλη την υποστήριξη που μπορεί να λάβει ενάντια στη Ρωσία. Τώρα, ζητάμε από τη Γερουσία των ΗΠΑ να ψηφίσει το συντομότερο δυνατό (σ.σ. το νομοσχέδιο) καθώς διακυβεύονται ανθρώπινες ζωές. Οι διατλαντικοί σύμμαχοι είναι ενωμένοι για την υποστήριξη της ελευθερίας και της δημοκρατίας”, τόνισε με ανάρτησή της στο Χ.

I welcome the overwhelming positive vote by the US House of Representatives.

Ukraine deserves all the support it can get against Russia.

Now, we are asking the US Senate to vote as quickly as possible as lives are at stake.

Transatlantic allies are united in support for…

— Ursula von der Leyen (@vonderleyen) April 20, 2024

 

Η στάση του Τραμπ

Ορισμένοι σκληροπυρηνικοί Ρεπουμπλικάνοι είχαν εκφράσει έντονη αντίθεση για περαιτέρω βοήθεια στην Ουκρανία, με κάποιους να υποστηρίζουν ότι οι ΗΠΑ δεν μπορούν να την αντέξουν οικονομικά δεδομένου του αυξανόμενου εθνικού τους χρέους ύψους 34 τρισεκατομμυρίων δολαρίων.

Ωστόσο, ο Ρεπουμπλικανός υποψήφιος για την προεδρία Ντόναλντ Τραμπ – με τεράστια επιρροή στο Ρεπουμπλικανικό κόμμα – στις 12 Απριλίου εξέφρασε την υποστήριξή του στον Τζόνσον και με ανάρτησή του την Πέμπτη σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης δήλωσε ότι η επιβίωση της Ουκρανίας είναι σημαντική για τις ΗΠΑ.

Το νομοσχέδιο που επιβάλλει τους νέους περιορισμούς στο TikTok ήταν το πρώτο από τα τέσσερα που ψηφίστηκε.

Στην Κίνα ο Μπλίνκεν την επόμενη εβδομάδα

Και ενώ στο αμερικανικό νομοσχέδιο περιλαμβάνεται βοήθεια και προς την Ταϊβάν, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ανακοίνωσε το Σάββατο ότι ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Άντονι Μπλίνκεν, θα μεταβεί στην Κίνα την επόμενη εβδομάδα από τις 24 έως τις 26 Απριλίου, «για συνομιλίες αναφορικά με τη Μέση Ανατολή, την Ουκρανία και την κατάσταση στη Νότια Σινική Θάλασσα».

Οι συνομιλίες έχουν στόχο «την ενίσχυση των διαύλων επικοινωνίας (και τη μείωση) του κινδύνου λανθασμένων υπολογισμών και σύγκρουσης», ανέφερε ένας ανώτερος αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

«Ο (Μπλίκνεν) θα διατυπώσει με σαφήνεια και ειλικρίνεια τις ανησυχίες μας για θέματα που κυμαίνονται από τα ανθρώπινα δικαιώματα, τις αθέμιτες οικονομικές και εμπορικές πρακτικές έως τις παγκόσμιες οικονομικές συνέπειες της βιομηχανικής ικανότητας (της Κίνας)… τις βαθιές μας ανησυχίες σχετικά με την υποστήριξη (της Κίνας) στην αμυντική βιομηχανία της Ρωσίας», είπε ο αξιωματούχος.

Τον Νοέμβριο, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν και ο Κινέζος ομόλογός του Σι Τζινπίνγκ συναντήθηκαν στην Καλιφόρνια μετά από ένα χρόνο χωρίς επικοινωνία. Ακολούθησαν συνομιλίες μεταξύ μελών και των δύο κυβερνήσεων σε ανώτατο επίπεδο.

To άρθρο Το «ευχαριστώ» Ζελένσκι και Νετανιάχου στις ΗΠΑ για το πακέτο βοήθειας σε Ουκρανία και Ισραήλ και η οργή της Ρωσίας δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

Keywords
Τυχαία Θέματα
Ζελένσκι, Νετανιάχου, ΗΠΑ, Ουκρανία, Ισραήλ, Ρωσίας,zelenski, netaniachou, ipa, oukrania, israil, rosias