Το απόρρητο σχέδιο «Κόσμος» για την απομάκρυνση Ελλήνων από το Σουδάν – Περιμένει «πράσινο» το ΓΕΕΘΑ

12:52 20/4/2023 - Πηγή: NewsIt

«Κόκκινο» χτυπάει η αγωνία για την τύχη των Ελλήνων που ζουν στο Σουδάν, τη χώρα που τις τελευταίες μέρες σπαράσσεται από αιματηρές συγκρούσεις. Υπάρχει σχέδιο εκκένωσης αλλά δεν έχει ενεργοποιηθεί ακόμη. 80 Έλληνες θέλουν να φύγουν από τη χώρα.

Αν και για την ώρα εκτιμάται πως οι συνθήκες για την απομάκρυνση των Ελλήνων που ζουν στο Σουδάν και κυρίως στην πρωτεύουσά του, Χαρτούμ, δεν είναι οι κατάλληλες, το ΓΕΕΘΑ έχει έτοιμο απόρρητο σχέδιο και είναι σε ετοιμότητα

να το εφαρμόσει όταν χρειαστεί.

Όταν αποφασιστεί η εκκένωση, θα εφαρμοστεί το επιχειρησιακό σχέδιο «Κόσμος». Κάτι τέτοιο, όμως, όπως αναφέρουν πληροφορίες του OnAlert.gr δεν έχει ζητηθεί από το υπουργείο Εξωτερικών.

Το σχέδιο «Κόσμος» είναι το απόρρητο σχέδιο των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων που προβλέπει τον εντοπισμό και τη διάσωση εγκλωβισμένων ατόμων σε εμπόλεμη ή εχθρική ζώνη.

Υπενθυμίζεται ότι η Μονάδα Διαχείρισης Κρίσης του υπουργείου Εξωτερικών, μέσω της πρεσβείας στο Κάιρο, είναι σε διαρκή επαφή με την αντιπροσωπεία της ΕΕ στο Χαρτούμ και τον Διεθνή Ερυθρό Σταυρό για την παροχή ιατροφαρμακευτικής βοήθειας στους δύο Έλληνες τραυματίες που βρίσκονται από το Μεγάλο Σάββατο σε νοσοκομείο στη σουδανική πρωτεύουσα.

Η εντολή να ξεκινήσει η επιχείρηση για την εκκένωση των Ελλήνων του Σουδάν δεν έχει δοθεί γιατί, όπως ανέφεραν χθες (19.04.2023) διπλωματικές πηγές, επιδιώκεται συντονισμός των ενεργειών με τα κράτη μέλη που ενδιαφέρονται και εκείνα να απομακρύνουν τους πολίτες τους από την εμπόλεμη ζώνη. Μέχρι στιγμής 80 Έλληνες έχουν δηλώσει ότι επιθυμούν να εγκαταλείψουν το Σουδάν ενώ εκτιμάται ότι υπάρχουν περίπου 1000 Ευρωπαίοι πολίτες που θέλουν να απομακρυνθούν από την αφρικανική χώρα.

Στην παρούσα φάση τόσο στο υπουργείο Εξωτερικών όσο και στο υπουργείο Άμυνας εκτιμούν ότι η κατάσταση στο Χαρτούμ είναι εκρηκτική και απολύτως επισφαλής για τη διεξαγωγή μίας επιχείρησης απεγκλωβισμού.

Όπως σημειώνουν, η Γερμανία είχε αποστείλει 3 μεταγωγικά αεροσκάφη τύπου Α400Μ για την απομάκρυνση 150 πολιτών της από το Σουδάν, αλλά επέστρεψαν εκτάκτως και προσγειώθηκαν χθες το μεσημέρι στο Ηράκλειο Κρήτης, καθώς κρίθηκε αδύνατη η προσέγγιση στο Χαρτούμ.

Πηγή: OnAlert.gr

To άρθρο Το απόρρητο σχέδιο «Κόσμος» για την απομάκρυνση Ελλήνων από το Σουδάν – Περιμένει «πράσινο» το ΓΕΕΘΑ δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

Keywords
Τυχαία Θέματα
Κόσμος, Ελλήνων, Σουδάν – Περιμένει, ΓΕΕΘΑ,kosmos, ellinon, soudan – perimenei, geetha