Το Αφγανιστάν του φόβου: Γυναίκες καίνε χρωματιστά ρούχα και καλλυντικά λέει Αφγανή πρόσφυγας στο newsit.gr

14:51 22/8/2021 - Πηγή: NewsIt

Η Aisha ήταν μόλις 19 ετών όταν έφυγε από το Αφγανιστάν και πλέον ζει στην Ελλάδα. Βρήκε το θάρρος να περιγράψει στο newsit.gr όλα όσα βίωσε και όσα αναμένεται να ακολουθήσουν στην πολύπαθη χώρα, ύστερα από την άνοδο των Ταλιμπάν στην εξουσία.

Η νεαρή κοπέλα από το Αφγανιστάν που πλέον είναι 24 ετών, έχει ζήσει τον τρόμο και τη φρίκη στη χώρα της, παρά το γεγονός ότι οι Ταλιμπάν εδώ και χρόνια δεν ήταν επίσημα

στην εξουσία. Τώρα, βλέπει την κατάσταση να γίνεται ολοένα και χειρότερη, καθώς οι ξένες δυνάμεις εγκαταλείπουν τη χώρα και οι Ταλιμπάν κατέλαβαν την εξουσία αμαχητί…

Οι μαρτυρίες ότι εδώ και μία εβδομάδα Ταλιμπάν πηγαίνουν από σπίτι σε σπίτι και συλλαμβάνουν (ή και εκτελούν) όσους τόλμησαν να συνεργαστούν με τις ξένες δυνάμεις ή είχαν κάποιο αξίωμα, ξυπνούν ζοφερές μνήμες στην οικογένεια της Aisha.

Εξάλλου, η 24χρονη από τη Χεράτ μεγάλωσε μέσα σε κλίμα τρομοκρατίας. Ως γυναίκες, αυτή και η αδερφή της, δεν μπορούσαν να βγουν έξω από το σπίτι χωρίς ανδρική συνοδεία, ενώ κανείς από την οικογένεια δεν ένιωθε ελεύθερος. Ωστόσο, αυτό που έδωσε την χαριστική βολή στη ζωή τους στο Αφγανιστάν ήταν, όταν πριν από πέντε χρόνια Ταλιμπάν σκότωσαν την αδερφή της εν ψυχρώ στη μέση του δρόμου… 

Αυτός ήταν και ο λόγος που η οικογένειά της πήρε την απόφαση να κάνει το δύσκολο ταξίδι προς την Τουρκία και από εκεί στη χώρα μας. Η Aisha αναφέρει πως στην Ελλάδα ένιωσε για πρώτη φορά όλη η οικογένεια πραγματικά ελεύθερη.

Το μέλλον των κατοίκων του Αφγανιστάν φαντάζει δυσοίωνο στα μάτια της νεαρής Αφγανής: «Η κατάσταση στο Αφγανιστάν θα γίνεται μέρα με την ημέρα χειρότερη. Εμείς έχουμε συγγενείς εκεί και μας λένε ότι τα πράγματα ξεφεύγουν ώρα με την ώρα. Οι γυναίκες θα δυστυχήσουν. Για ακόμη μια φορά δεν θα μπορούν ούτε να προφέρουν την λέξη ελευθερία».

Αξίζει να σημειωθεί, πως ήδη έχουν δει το φως της δημοσιότητας τρομακτικές εικόνες από τις φρικαλεότητες που έχουν κάνει οι Ταλιμπάν, εδώ και μία εβδομάδα. Οι γυναίκες καλούνται να φορέσουν και πάλι την μπούργκα, ενώ η μόρφωση τους κρέμεται σε μία κλωστή. Πολλοί είναι αυτοί που πιστεύουν ότι οι Ταλιμπάν δεν πρόκειται να επιτρέψουν τη μόρφωση των κοριτσιών, καθώς πλέον ανήκουν στον κηδεμόνα τους ή στον άντρα τους.

Η κατάσταση δεν διέφερε πολύ τα προηγούμενα χρόνια. Οι Ταλιμπάν μπορεί να μην είχαν την εξουσία επισήμως αλλά όριζαν τις ζωές των κατοίκων εκφοβίζοντάς τούς. Η Aisha μίλησε για το φόβο των κατοίκων και για το πολύτιμο αγαθό της ελευθερίας: «Όλοι προσπαθούν να φύγουν από το Αφγανιστάν. Είναι πολύ άσχημο να μην μπορείς να βγεις από το σπίτι επειδή είσαι γυναίκα. Εμείς με την οικογένειά μου στην Ελλάδα καταλάβαμε τι σημαίνει να αναπνέεις ελεύθερα, χωρίς να φοβάσαι κάθε λεπτό τον θάνατο».

Όσοι δεν κατάφεραν να εξασφαλίσουν τρόπο διαφυγής είναι αντιμέτωποι με τον φόβο. Η 24χρονη κοπέλα αποκάλυψε πως έχει επικοινωνία με συγγενείς της στο Αφγανιστάν οι οποίοι είναι τρομοκρατημένοι: «Όλοι είναι δυστυχισμένοι στο Αφγανιστάν. Ο θείος μου είπε στην ξαδέρφη μου να κάψει όλα τα χρωματιστά ρούχα και τα καλλυντικά μη τυχόν και τα ανακαλύψουν οι Ταλιμπάν. Τα πράγματα είναι τραγικά. Δεν έπρεπε να γίνει αυτό. Δεν έπρεπε. Κάθε μέρα προσευχόμαστε για αυτούς. Κάθε μέρα».

Ρεπορτάζ: Αλεξάνδρα Αθανασίου

To άρθρο Το Αφγανιστάν του φόβου: Γυναίκες καίνε χρωματιστά ρούχα και καλλυντικά λέει Αφγανή πρόσφυγας στο newsit.gr δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

Keywords
Τυχαία Θέματα