Τιτανικός: 109 χρόνια μετά οι θεωρίες συνωμοσίας για το ναυάγιο παραμένουν «ζωντανές»

17:13 14/4/2021 - Πηγή: NewsIt

‘Ηταν σαν σήμερα, πριν από 109 χρόνια, όταν στις 14 Απριλίου 1912 ο Τιτανικός, το βρετανικό επιβατηγό υπερωκεάνιο, βυθίστηκε στο Βόρειο Ατλαντικό Ωκεανό, ύστερα από τη σύγκρουσή του με παγόβουνο. 

Ήταν το παρθενικό του ταξίδι από το Σαουθάμπτον προς τη Νέα Υόρκη, με 2.224 επιβάτες και πλήρωμα. Η ταινία για τον Τιτανικό που είχε “σπάσει” ταμεία και σάρωσε στα Όσκαρ,

έκανε ακόμα μεγαλύτερο το ενδιαφέρον του κόσμου για οτιδήποτε αφορά το διασημότερο πλοίο όλων των εποχών, με τις θεωρίες συνωμοσίας να παραμένουν… ζωντανές. 

Τιτανικός: Θεωρίες συνωμοσίας για το ναυάγιο

Ο J.P. Morgan σχεδίαζε να σκοτώσει τους αντιπάλους του
Σύμφωνα με αυτή τη θεωρία, ο εκατομμυριούχος τραπεζίτης Τζ. Π. Μόργκαν σχεδίαζε τη βύθιση του Τιτανικού για να σκοτώσει τους αντιπάλους εκατομμυριούχους, Jacob Astor, Isidor Straus και Benjamin Guggenheim, που χάθηκαν στο πλοίο.

Η θεωρία σχετίζεται με το γεγονός ότι ο ιδιοκτήτης του «Τιτανικού», Τζ. Π. Μόργκαν, επρόκειτο να συμμετάσχει στο παρθενικό ταξίδι του πλοίου, αλλά ακύρωσε το εισιτήριό του την τελευταία στιγμή. Επιπλέον, υποστηρίζεται ότι ο Morgan ήθελε να τους σκοτώσει, επειδή αντιτάχθηκαν στη δημιουργία μιας Ομοσπονδιακής Τράπεζας, αν και ο Astor και ο Guggenheim δεν φαίνεται να είχαν λάβει ξεκάθαρη θέση γι’ αυτό το εγχείρημα. Από την άλλη πλευρά, ο Isidor Straus φαίνεται να στήριζε τη συγκεκριμένη ιδέα. Βέβαια, αξίζει να σημειωθεί ότι τον Δεκέμβριο του 1913, ούτε ένα χρόνο δηλαδή από το ναυάγιο, δημιουργήθηκε η Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ (FED), με πρωτεργάτη φυσικά τον Μόργκαν.

Δεν υπήρξε παγόβουνο

Μία άλλη θεωρία συνωμοσίας υποστηρίζει ότι ο Τιτανικός βυθίστηκε όχι επειδή συγκρούστηκε με παγόβουνο, αλλά με ένα από τα σκάφη διάσωσης, που είχε σβηστά τα φώτα του και περίμενε το υπερωκεάνιο να εκπέμψει S.O.S., με αποτέλεσμα να μην γίνει αντιληπτό από το πλήρωμα του Τιτανικού. Βέβαια, αυτή η θεωρία έχει απορριφθεί από έναν τεράστιο αριθμό ιστορικών και εμπειρογνωμόνων. 

Ο Τιτανικός δεν βυθίστηκε ποτέ
Σε αυτή την περίπτωση, το υπερωκεάνιο που βυθίστηκε δεν ήταν ο αυθεντικός Τιτανικός, αλλά ένα ελαφρώς παλαιότερο «καμουφλαρισμένο» πλοίο της ίδιας εταιρείας. Ποιος ήταν ο λόγος να γίνει κάτι τέτοιο; Η ασφαλιστική απάτη. Η εταιρεία White Star Line λόγω του μεγάλου ανταγωνισμού που είχε με την Cunard Steamship Company Ltd αποφάσισε να ναυπηγήσει τρία τεραστίων διαστάσεων πολυτελή πλοία. Έτσι, λοιπόν, κατασκεύασε τον Ολυμπιακό, τον Τιτανικό και τον Βρετανικό. Το πρώτο που βγήκε στα ανοιχτά ήταν ο Ολυμπιακός. Κατά την διάρκεια ενός ταξιδιού του, συγκρούστηκε με ένα πολεμικό πλοίο και η εταιρεία κρίθηκε υπεύθυνη για το γεγονός, σύμφωνα με τα δικαστήρια. Έτσι, ο «Ολυμπιακός» ήταν ασύμφορος πια για την White Star Line, καθώς το κόστος των επισκευών ήταν δυσβάσταχτο. Σύμφωνα πάντα με τη συγκεκριμένη θεωρία, ο Τιτανικός έμεινε αβύθιστος και το πλοίο που «βαφτίστηκε» Τιτανικός, ήταν στην πραγματικότητα ο Ολυμπιακός.

Στη συνέχεια ο Ολυμπιακός επισκευάστηκε με σκοπό να βυθιστεί κάποια στιγμή εσκεμμένα, έτσι ώστε η πλοιοκτήτρια εταιρεία να αποζημιωθεί για την απώλειά της από την ασφαλιστική εταιρεία. Σε αυτό το σημείο αξίζει να σημειωθεί ότι ο Paul Burns, αντιπρόεδρος και επιμελητής των αξιοθέατων του Τιτανικού Μουσείου στο Μιζούρι και το Τενεσί, τονίζει πως η θεωρία με την ασφαλιστική απάτη «δεν βγάζει κανένα απολύτως νόημα».

Η κατάρα της μούμιας
Ένας από τους επιβάτες που βυθίστηκε μαζί με τον Τιτανικό ήταν ο William Stead, Βρετανός συντάκτης που είχε περάσει τα τελευταία χρόνια της ζωής του ισχυριζόμενος ότι μια καταραμένη μούμια προκαλούσε μυστηριώδη καταστροφή στο Λονδίνο. Στο πλοίο του Τιτανικού, ο Stead επανέλαβε συνεχώς την ιστορία του για την κατάρα της μούμιας σε άλλους επιβάτες. Αφού βυθίστηκε το πλοίο, ένας επιζών μετέφερε την ιστορία του Stead στον κόσμο της Νέας Υόρκης και τα μέσα μαζικής ενημέρωσης της τότε εποχής. Τον επόμενο μήνα, η εφημερίδα “Washington Post” δημοσίευσε τον τίτλο: “Φάντασμα του Τιτανικού: Η εκδίκηση της μούμια Hoodoo ακολούθησε τον άνθρωπο που έγραψε την ιστορία του”.

Μερικοί συνδέουν την κατάρα της «μούμιας» με αιγυπτιακά αντικείμενα που η επιζήσασα Μαργαρίτα Μπράουν πήρε μαζί της στον Τιτανικό για να τα παραδώσει σε μουσείο στο Ντένβερ. Σε άλλες εκδοχές της ιστορίας, η μούμια ήταν στην πραγματικότητα στο Τιτανικό, επειδή το Βρετανικό Μουσείο την είχε πουλήσει σε έναν Αμερικανό που την ήθελε για την προσωπική του συλλογή. Αλλά η αλήθεια είναι ότι η αποκαλούμενη “γρουσούζικη μούμια” βρίσκεται σήμερα στο Βρετανικό Μουσείο και καμία μούμια δεν φορτώθηκε ποτέ στο πλοίο. 

To άρθρο Τιτανικός: 109 χρόνια μετά οι θεωρίες συνωμοσίας για το ναυάγιο παραμένουν «ζωντανές» δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

Keywords
Τυχαία Θέματα