Την άλλη εβδομάδα στη Βουλή η τροπολογία για τις τριετίες - «Να ξεκολλήσουμε από τον πάτο του βαρελιού εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενους»

12:17 17/9/2023 - Πηγή: NewsIt

Ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Άδωνις Γεωργιάδης, αναφέρθηκε στην χθεσινή (16.9.2023) εξαγγελία του Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη στην ομίλια του στο Βελλίδειο στο πλαίσιο της ΔΕΘ, για το «ξεπάγωμα» των τριετιών στους μισθούς των εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα και αποκάλυψε ότι η σχετική τροπολογία θα κατατεθεί στη Βουλή

την άλλη εβδομάδα.

Ο Άδωνις Γεωργιάδης ξεκαθάρισε πάντως, μιλώντας σήμερα στην εκπομπή «Καλημέρα» του ΣΚΑΪ ότι το ξεπάγωμα των τριετιών που προανήγγειλε χθες ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν θα έχει αναδρομική ισχύ.

«Η χθεσινή ανακοίνωση του Πρωθυπουργού αποτελεί εισήγηση και προσωπική δική μου και της γενικής γραμματέως κας Στρατινάκη. Είμαστε σε στέρεο μέγεθος, η ανεργία πέφτει με μεγάλη ταχύτητα. Η ζήτηση στην αγορά εργασίας είναι πάρα πολύ μεγάλη και με τα μέτρα που λαμβάνουμε πιστεύουμε ότι θα είμαστε κάτω από το 10% πάρα πολύ σύντομα», ανέφερε αρχικά ο υπουργός Εργασίας, Άδωνις Γεωργιάδης, για τις τριετίες στους μισθούς των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα. 

«Θέλαμε να δώσουμε το δικαίωμα σε όλους όσοι έπιασαν δουλειά από τις 15 Φεβρουαρίου και μετά να χτίσουν το δικαίωμά τους στο επίδομα του 10%», επισήμανε ο Άδωνις Γεωργιάδης.

Ο υπουργός τόνισε ότι η σχετική τροπολογία θα έρθει στη Βουλή την άλλη εβδομάδα και θα ψηφιστεί άμεσα.

«Η τροπολογία για τις τριετίες θα έρθει την άλλη εβδομάδα εκτάκτως στη Βουλή και θα ψηφιστεί την άλλη Πέμπτη ή την άλλη Παρασκευή, ώστε να είναι νόμος του κράτους όσο το δυνατόν γρηγορότερα και να μην υπάρχει ανησυχία στην αγορά για το πώς θα εφαρμοστεί», ανέφερε οι Άδωνις Γεωργιάδης

«Στις 14 Φεβρουαρίου του 2012 ήρθε η τότε ελληνική κυβέρνηση και είπε με πράξη του Υπουργικού Συμβουλίου ότι αναστέλλει την εφαρμογή των τριετιών, τις παγώνει δηλαδή, σταματάει ο χρόνος. Τι ανακοίνωσε χθες ο κύριος Πρωθυπουργός και θα εξειδικευτεί με νόμο που θα φέρουμε στη Βουλή με το επόμενό μας νομοσχέδιο, πριν το τέλος του χρόνου;  Θα πατήσουμε το κουμπί και η 15η Φεβρουαρίου του 2012 θα είναι η 1η Ιανουαρίου 2024», πρόσθεσε.

Παράλληλα, ο υπουργός Εργασίας διευκρίνισε ότι «αναδρομική εφαρμογή δεν μπορεί να τεθεί διότι ο νόμος προχώρησε τότε σε αναστολή εφαρμογής μέχρι τη στιγμή που η ανεργία θα πέσει κάτω από 10% σε 4 συνεχόμενα τρίμηνα. Εμείς, προχωράμε στην άρση της αναστολής και λίγο γρηγορότερα».

  

Πως προσμετρώνται

Τόνισε επίσης, ότι «όσοι είχαν συμπληρώσει προυπηρεσία 1- 2 ετών πριν την 15η Φεβρουαρίου προσμετράται στο επίδομα τριετίας. Αν στις 14 Φεβρουαρίου 2012 είχες μία ημέρα για το 10%, στις 2.1.2024 δικαιούσαι το 10%».

«Η τριετία ακολουθεί την πορεία του κατώτατου μισθού. Εκεί που προβλέπεται στη σύμβαση των εργαζομένων και έχουν δοθεί στο ενδιάμεσο αυξήσεις, εκεί μπορεί να γίνει με συμφωνία εργαζόμενου – εργοδότη αντιλογισμός. Ξεπαγώνουμε τις τριετίες γιατί θέλουμε να βοηθήσουμε εκείνους τους εργαζόμενους που εδώ και περίπου 10 χρόνια δεν έχουν δει ούτε ένα ευρώ αύξηση. Εκείνους τους εργαζόμενους που δουλεύουν 10 χρόνια με τον ίδιο μισθό», σημείωσε ο Άδωνις Γεωργιάδης.

«Αν περιμέναμε σε περίπου 1,5 χρόνο από σήμερα να φτάσουμε το 10% – τόσο υπολογίζουμε ότι θα έχουμε σε 4 συνεχόμενα τρίμηνα- τότε όσοι προσελήφθησαν στην Ελλάδα από τις 14 Φεβρουαρίου του 2012 και μετά, θα άρχιζαν να χτίζουν το δικαίωμά τους στο επίδομα 1,5 χρόνο μετά από σήμερα. Άρα, θα πήγαιναν καλό 2029 για να πάρουν την πρώτη τους αύξηση. Θεωρήσαμε ότι θα είναι πολύ μεγάλη αδικία να πηγαίνει η οικονομία τόσο καλά, να πέφτει η ανεργία με μεγάλη ταχύτητα και όλοι οι συμπολίτες μας που είναι πολλές εκατοντάδες χιλιάδες και έχουν βρει δουλειά από τις 14 Φεβρουαρίου του ’12 και μετά, να χάσουν άλλο 1,5 με 2 χρόνια. Θέλαμε να δώσουμε το δικαίωμα σε όλους όσους έπιασαν δουλειά από τις 15 Φεβρουαρίου του 2012 και μετά να χτίσουν το δικαίωμά τους στο επίδομα του 10%», συμπλήρωσε.

Μη αναδρομικότητα 

«Ο λόγος που προχωράμε ταχύτερα το ξεπάγωμα των τριετιών είναι γιατί θέλουμε να ξεκολλήσουμε από τον πάτο του βαρελιού εκατοντάδες χιλιάδες εργαζομένους που δουλεύουν με τον βασικό μισθό πάνω από 10 χρόνια. Στη διάταξη θα προβλέπεται ρητώς η μη αναδρομικότητα γιατί ο σκοπός μιας κυβέρνησης είναι να βρει την ισορροπία μεταξύ ενός δικαίου αιτήματος και των αντοχών της οικονομίας. Αν πηγαίναμε να επιβάλουμε αύξηση 30% στους μισθούς των ιδιωτικών υπαλλήλων, οι μισοί θα έχαναν τη δουλειά τους γιατί οι επιχειρήσεις θα κατέρρεαν», τόνισε ο υπουργός.

Στα μέσα Οκτωβρίου η κατάργηση της ποινής του 30% των εργαζόμενων συνταξιούχων

Ο Άδωνις Γεωργιάδης έκανε αναφορά και στην κατάργηση της ποινής του 30% στη σύνταξη των συνταξιούχων που εργάζονται.

«Η διάταξη έχει πάει στο Ελεγκτικό Συνέδριο. Αναμένουμε να την έχουμε πίσω εγκεκριμένη περίπου στα τέλη Σεπτεμβρίου, αλλά θα ψηφιστεί μέσα στα μέσα Οκτωβρίου για να ισχύσει από τις αρχές του χρόνου. Ο σκοπός της διατάξεως αυτής είναι να ενθαρρύνει τους συνταξιούχους οι οποίοι θέλουν να δουλέψουν να μπορούν να το κάνουν νόμιμα. Ο νόμος Κατρούγκαλου δεν εμπόδιζε τους συνταξιούχους να δουλεύουν. Αυτοί που ήθελαν να δουλεύουν δούλευαν, αλλά δούλευαν παράνομα. Δεν τα δηλώνανε, τα παίρνανε μαύρα. Πιστεύω ότι με την κατάργηση του 30%, θα έχουμε πολύ μεγάλη αύξηση δηλωμένων συνταξιούχων που εργάζονται», επισήμανε ο Άδωνις Γεωργιάδης.

Αυξήσεις στις συντάξεις, επίδομα προσωπικής διαφοράς

Για τις αυξήσεις στις συντάξεις ο υπουργός τόνισε ότι: «Ο λόγος που θα πάρουν αύξηση για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά οι συνταξιούχοι μας μετά από μια 12ετία  που δεν έπαιρναν καθόλου αύξηση, είναι διότι η οικονομία μας πηγαίνει πάρα πολύ καλά. Η Ελλάδα τρέχει το 2023 με τη δεύτερη μεγαλύτερη ταχύτητα ανάπτυξης της οικονομίας σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση. Τι λέμε λοιπόν και τι έλεγε τότε ο νόμος Βρούτση, που τώρα εφαρμόζεται; Ότι από τη συλλογική μας εθνική οικονομική επιτυχία θα πρέπει να ωφελούνται και οι συνταξιούχοι μας και αυτό ερχόμαστε να κάνουμε με την αύξηση. Άρα, η αύξηση αυτή καθ’ αυτή είναι αποτέλεσμα της επιτυχημένης οικονομικής πολιτικής της Κυβερνήσεως του Κυριάκου Μητσοτάκη».

Για το επίδομα της προσωπικής διαφοράς ο Άδωνις Γεωργιάδης ανέφερε: «Ο Πρωθυπουργός με απόφασή του είπε ότι θα καταβάλουμε τελικά τον Δεκέμβριο και όχι τον Ιανουάριο όπως είχαμε ανακοινώσει τις προηγούμενες μέρες, το επίδομα της προσωπικής διαφοράς. Λόγω της εθνικής οικονομικής μας επιτυχία βγάζουμε από την τσέπη μας τα χρήματα και διορθώνουμε τη βλάβη που προκαλεί ο νόμος Κατρούγκαλου σε περίπου 1.000.000 συνταξιούχους με την καταβολή αυτού του επιδόματος».

Οι «Ημέρες Καριέρας» της ΔΥΠΑ

«Αυτές τις δύο μέρες κάναμε με τη ΔΥΠΑ τις «Ημέρες Καριέρας», στη Θεσσαλονίκη. Πετύχαμε 115 επιχειρήσεις να προσφέρουν 2.700 νέες θέσεις εργασίας, μέσα από μία ηλεκτρονική πλατφόρμα που φτιάξαμε με τη ΔΥΠΑ και τον κύριο Πρωτοψάλτη. Κλείστηκαν πάνω από 3,5 χιλιάδες ραντεβού από ανθρώπους, οι οποίοι έκαναν προσωπικές συνεντεύξεις με αυτές τις επιχειρήσεις, πολλοί από αυτούς υπέγραψαν σύμβαση εργασίας επιτόπου, ενώ πολλοί άλλοι έχουν δεύτερη συνάντηση στα γραφεία της εταιρίας για να υπογράψουν σύμβαση τις επόμενες μέρες, ανέφερε ο Άδωνις Γεωργιάδης.

«Πιστεύω ότι με την εργατικότητα της ΔΥΠΑ θα μπορέσουμε να πετύχουμε τον στόχο να πέσει η ανεργία κάτω από 10% ακόμα γρηγορότερα. Γιατί τελικά ο στόχος του Υπουργείου Εργασίας είναι να βρούμε στον κόσμο δουλειά και να μπορέσει να κάνει τη ζωή του καλύτερη», κατέληξε ο υπουργός.

 

 

 

To άρθρο Την άλλη εβδομάδα στη Βουλή η τροπολογία για τις τριετίες - «Να ξεκολλήσουμε από τον πάτο του βαρελιού εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενους» δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

Keywords
Τυχαία Θέματα