Τηλεφωνική επικοινωνία Ερντογάν με Πούτιν για την Ουκρανία - Επιμένει στον ρόλο διαμεσολαβητή ο Τούρκος πρόεδρος

17:03 11/7/2022 - Πηγή: NewsIt

Τηλεφωνική επικοινωνία είχαν σήμερα (11.7.2022) ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με τον Βλαντιμίρ Πούτιν, σύμφωνα με το Anadolu, και συζήτησαν για τη Συρία, τον πόλεμο στην Ουκρανία αλλά και τις εξαγωγές των ουκρανικών σιτηρών.

Σύμφωνα με το Anadolu, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν τόνισε ξανά στον Βλαντιμίρ Πούτιν ότι μπορεί να αναλάβει τον ρόλο του διαμεσολαβητή για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία.

Σε ό,τι αφορά τα ουκρανικά σιτηρά και τις εξαγωγές τους, ο Τούρκος πρόεδρος είπε στον Ρώσο ομόλογό

του ότι «ήρθε η ώρα να δράσει ο ΟΗΕ με ένα σχέδιο ασφαλούς διαδρόμου στη Μαύρη Θάλασσα για τις εξαγωγές σιτηρών».

Το τηλεφώνημα μεταξύ των δύο ηγετών έγινε σε μια περίοδο που οι τιμές των τροφίμων παγκοσμίως αυξάνονται καθώς ο πόλεμος στην Ουκρανία, τον μεγαλύτερο προμηθευτή σιτηρών στον κόσμο, υποδαυλίζει τις ανησυχίες για την επισιτιστική ασφάλεια.

Η ανάρτηση του Anadolu για την τηλεφωνική επικοινωνία ΕρντογάνΠούτιν:

#BREAKING Turkish, Russian presidents discuss over phone developments in Syria, Ukraine war, establishment of safe corridors for grain export via Black Sea pic.twitter.com/gTnns02sq5

— ANADOLU AGENCY (@anadoluagency) July 11, 2022

Μάλιστα, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επιμένει για το ρόλο του διαμεσολαβητή, τονίζοντας ότι η ειρήνη που θα επιτευχθεί και θα τερματίσει τον πόλεμο, θα πρέπει να διατηρηθεί και η Τουρκία είναι έτοιμη να συμβάλλει με κάθε τρόπο προς αυτή την κατεύθυνση.

Ο Ερντογάν προέτρεψε επίσης τον Πούτιν να εγκρίνει την παράταση της ισχύος του μηχανισμού που επιτρέπει στα Ηνωμένα Έθνη να μεταφέρουν ανθρωπιστική βοήθεια στη Συρία, μέσω ενός μεθοριακού περάσματος στην Τουρκία, σε ζώνες που δεν ελέγχονται από το καθεστώς της Δαμασκού.

Η Ρωσία άσκησε βέτο την Παρασκευή, στην ψηφοφορία που έγινε στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, στην παράταση αυτού του μηχανισμού για έναν χρόνο, αντιπροτείνοντας να συνεχιστεί η μεταφορά βοήθειας μόνο για έξι μήνες, κάτι που απορρίπτει η Δύση.

To άρθρο Τηλεφωνική επικοινωνία Ερντογάν με Πούτιν για την Ουκρανία - Επιμένει στον ρόλο διαμεσολαβητή ο Τούρκος πρόεδρος δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

Keywords
Τυχαία Θέματα