Τι θα ζητήσει ο Γιώργος Γεραπετρίτης από το Κάιρο για τη Μονή Σινά: Τα «αγκάθια», το καθεστώς ιδιοκτησίας και η «μετά Σίσι εποχή»
Σε ανώτερο επίπεδο, με τη συμμετοχή του υπουργού Εξωτερικών, Γιώργου Γεραπετρίτη, μεταβαίνει την Τετάρτη η ελληνική αποστολή στο Κάιρο για τις επίσημες διαπραγματεύσεις με την Αιγυπτιακή κυβέρνηση, μετά τη δικαστική απόφαση που στερεί από τη Μονή της Αγίας Αικατερίνης του Σινά περιουσιακά στοιχεία και μεταφέρει την κυριότητα τους στο κράτος της Αιγύπτου.
Η ελληνική αντιπροσωπεία, με επικεφαλής τον Γιώργο
Ο στόχος της κυβέρνησης – η οποία αιφνιδιάστηκε από τη δικαστική απόφαση, που έρχεται σε αντίθεση με τις διαβεβαιώσεις που είχε λάβει από τον πρόεδρο της Αιγύπτου στην πρόσφατη επίσκεψη του στην Αθήνα (7 Μαΐου) – είναι να ανατραπούν τετελεσμένα. Να ξεκινήσει μία διαπραγμάτευση στη βάση της αρχικής συνεννόησης, να υπάρξει εξωδικαστικός διακανονισμός και να επισφραγιστεί μία συμφωνία που να αντανακλά τη δέσμευση του Αμπντούλ Φατάχ Αλ Σίσι, ότι δεν πρόκειται να αλλάξει το ιδιοκτησιακό καθεστώς της Μονής του Σινά.
«Έπαιξε καθυστερήσεις» η ΑίγυπτοςΕλλάδα και Αίγυπτος, μετά από μία μακρά διαδικασία, είχαν καταλήξει σε μία πολιτική συμφωνία που απέδιδε πλήρη ιδιοκτησιακά δικαιώματα στη Μονή, ενώ είχε συζητηθεί και η υπογραφή, σε δεύτερη φάση ενός Μνημονίου, το οποίο θα διευκόλυνε και την παραμονή των μοναχών.
Στην Αθήνα υπήρχε η προσδοκία να υπογραφεί επίσημα η Συμφωνία στις 7 Μαΐου, κατά την επίσκεψη Σίσι στην Αθήνα, όμως το Κάιρο «έπαιζε καθυστερήσεις», περιμένοντας προφανώς την απόφαση του Αιγυπτιακού δικαστηρίου, η οποία ανακοινώθηκε την περασμένη Τετάρτη. Απόφαση που ουσιαστικά «τινάζει στον αέρα» ότι είχε συμφωνηθεί μέχρι σήμερα ανάμεσα στις δύο πλευρές.
Τι επιδιώκει το ΚάιροΤο γεγονός ότι οι ανακοινώσεις τόσο της Αιγυπτιακής προεδρίας, όσο και του υπουργείου Εξωτερικών της Αιγύπτου, που εκδόθηκαν μετά την αντίδραση της Αθήνας, αναφέρουν ότι δεν αλλάζει ο λατρευτικός χαρακτήρας της Μονής αλλά δεν έχουν ούτε μία λέξη για το θέμα της ιδιοκτησίας, είναι ένας κακός οιωνός.
Διπλωματικές πηγές εκτιμούν ότι το Κάιρο, επικαλούμενο τώρα την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης, θα ζητήσει αλλαγές στα όποια συμφωνηθέντα έως σήμερα.
Το «χαρτί» της UnescoΗ ελληνική αντιπροσωπεία πηγαίνει την Τετάρτη στο Κάιρο και με ένα ακόμη ισχυρό χαρτιά στα χέρια της. Με έγγραφο της Unesco, το οποίο αποδεικνύει ότι η Αίγυπτος είχε αναγνωρίσει ενυπόγραφα από το 2002, ότι η κυριότητα των εδαφών και των κτιρίων ανήκει στην Ελληνορθόδοξη Εκκλησία και στην Αρχιεπισκοπή του Σινά.
Η επιδίωξη μιας νέας συμφωνίαςΔεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι η διαπραγμάτευση θα είναι δύσκολη και θα απαιτηθούν προφανώς και κάποιοι συμβιβασμοί, όπως εκτιμούν διπλωματικές πηγές.
«Πρέπει να δοθεί μία λύση, τώρα» δηλώνουν, και δεν κρύβουν την ανησυχία, αν δεν επιτευχθεί άμεσα μια συμφωνία, στο μέλλον, στη μετά Σίσι εποχή, μια νέα κυβέρνηση, να προβεί σε ενέργειες που δεν θα διασφαλίζουν την Ιερά Μονή της Αγίας Αικατερίνης στο Σινά, ούτε σε επίπεδο ιδιοκτησίας αλλά ούτε και σε άλλα θέματα που έχουν να κάνουν με τη διατήρηση του ελληνορθόδοξου και προσκυνηματικού χαρακτήρα της, την άσκηση των θρησκευτικών καθηκόντων των μοναχών κλπ.
Η ανησυχία της Αθήνας για τις σχέσεις Ελλάδας – Αιγύπτου και η παράμετρος ΕΕΟι «κεραίες του Μεγάρου Μαξίμου είναι στραμμένες και στο τι θα μπορούσε να σημάνει μια αρνητική εξέλιξη στις διαπραγματεύσεις για Μονή Σινά, στις σχέσεις της Ελλάδας και της Αιγύπτου, οι οποίες έχουν στρατηγικό χαρακτήρα.
Στελέχη της κυβέρνησης, με γνώση του θέματος, δηλώνουν ότι έχουν ήδη μελετηθεί μία σειρά από κινήσεις προκειμένου να ασκηθούν πιέσεις προς το Κάιρο να μην παρεκκλίνει από τις δεσμεύσεις προς την Αθήνα. Κινήσεις, που δεν αφορούν μόνο το μέλλον των σχέσεων Ελλάδας – Αιγύπτου αλλά και τις σχέσεις της Αιγύπτου με την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Ειδικά αυτό το τελευταίο ενδεχόμενο, έχει πολύ μεγάλη σημασία για το Κάιρο, το οποίο ευελπιστεί να λάβει βοήθεια ύψους 25 δισ. ευρώ τα επόμενα χρόνια.
Επιπλέον, η ελληνική κυβέρνηση, έχει δώσει αγώνα στην Ε.Ε. να καμφθούν ενστάσεις κρατών – μελών για την κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του κράτους δικαίου στην Αίγυπτο και να δρομολογηθεί η βοήθεια προς τον Σίσι και τη χώρα του.
Με άλλα λόγια, η Ελλάδα είναι ένας χρήσιμος σύμμαχος για την Αίγυπτο και προφανώς ο Αιγύπτιος Πρόεδρος καλείται να σταθμίσει και αυτός από την πλευρά του μια σειρά κρίσιμων παραμέτρων.
To άρθρο Τι θα ζητήσει ο Γιώργος Γεραπετρίτης από το Κάιρο για τη Μονή Σινά: Τα «αγκάθια», το καθεστώς ιδιοκτησίας και η «μετά Σίσι εποχή» δημοσιεύτηκε στο NewsIT .
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- Ο Άγιος που μπορεί να μας σώσει από τον θάνατο – Πριν κοιμηθείς, παρακάλεσέ τον και θα κάνει ό,τι ζητήσεις
- Από ένα one night stand σε μια οικογένεια με 11 παιδιά και 1.000 δολάρια τη βδομάδα μόνο για φαγητό
- Ενοικιαστές σε απόγνωση: Σε πρωτοφανή επίπεδα οι τιμές των ενοικίων – Οι φθηνές και ακριβές περιοχές
- Απίστευτη καταγγελία του γενικού αρχηγού της ΚΑΕ Ολυμπιακός Νίκου Λεπενιώτη για Δημήτρη Γιαννακόπουλο – Τι φέρεται να του είπε
- Συντάξεις: Η απόφαση που ανατρέπει τα δεδομένα του Ιουλίου - Πότε μπαίνει «ζεστό» χρήμα, ποιοι παίρνουν αναδρομικά
- Σοβαρό τροχαίο στη Λεωφόρο Συγγρού – Δυσκολίες στην κίνηση στο ρεύμα προς Αθήνα
- Αστυνομικός αυτοκτόνησε μέσα στην υπηρεσία του
- Νέα επίθεση της Ουκρανίας με drones στη Ρωσία
- ΚΑΕ Παναθηναϊκός: «Ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος βγήκε εκτός γηπέδου για να μιλήσει με την εισαγγελέα για τα εμετικά υβριστικά συνθήματα κατά της κόρης του»
- Τα ζώδια για τη Δευτέρα 2 Ιουνίου 2025
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις NewsIt
- Τηλεφωνική επικοινωνία των ΥΠΕΞ Ρωσίας και ΗΠΑ, Λαβρόφ και Ρούμπιο πριν από τις συνομιλίες με την Ουκρανία
- Παναθηναϊκός: Εκατοντάδες οπαδοί των πρασίνων αποθέωσαν Αταμάν και παίκτες στο ΟΑΚΑ
- Ολυμπιακός – Παναθηναϊκός: Ο τελικός «ροντέο» στο ΣΕΦ και ο «πόλεμος» Αγγελόπουλων και Γιαννακόπουλου
- Μπαρτζώκας μετά το Ολυμπιακός – Παναθηναϊκός: «Μεγάλο λάθος τα υβριστικά συνθήματα στον Γιαννακόπουλο, στο ΟΑΚΑ βρίζουν τη συγχωρεμένη τη μάνα μου»
- Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα 2 Ιουνίου 2025
- Καιρός σήμερα: Καλοκαιρινές θερμοκρασίες και ηλιοφάνεια – Έως 6 μποφόρ θα πνέουν οι άνεμοι
- Ξέσπασμα των Αγγελόπουλων κατά του Γιαννακόπουλου: «Ο τύπος είναι εμετός, υπάρχει ένταλμα σύλληψής του»
- Τηλεφωνική συνομιλία των ΥΠΕΞ Ρωσίας και ΗΠΑ, Λαβρόφ και Ρούμπιο πριν από τις συνομιλίες με την Ουκρανία
- Λεπενιώτης: «Ο Γιαννακόπουλος μου είπε πήγαινε πες στον Αγγελόπουλο εγώ θα βιάσω την κόρη του μπροστά του»
- Νομική σύμβουλος ΚΑΕ Παναθηναϊκός: «Η απόλυτη διαστρέβλωση, φώναζαν στον Γιαννακόπουλο “θα σου γ** την κόρη”»

- Τελευταία Νέα NewsIt
- Τι θα ζητήσει ο Γιώργος Γεραπετρίτης από το Κάιρο για τη Μονή Σινά: Τα «αγκάθια», το καθεστώς ιδιοκτησίας και η «μετά Σίσι εποχή»
- Πανελλήνιες 2025: Σε Αρχαία Ελληνικά, Μαθηματικά και Βιολογία εξετάζονται σήμερα οι υποψήφιοι των ΓΕΛ
- Τι ψάχνουν… οι Ιταλοί στις ελληνικές τράπεζες
- Ρωσία – Ουκρανία: Νέο «ραντεβού» στην Κωνσταντινούπολη μετά το πρωτοφανές χτύπημα του Κιέβου που έπληξε ανεπανόρθωτα το κύρος της Μόσχας
- ΔΕΗ: Σταθερή η τιμή του κίτρινου τιμολογίου τον Ιούνιο – Παραμένει στα 0,127 ευρώ ανά kWh
- ΔΕΗ: Σταθερή η τιμή του κίτρινου τιμολογίου τον Ιούνιο – Παραμένει στα 0,127 ευρω/kWh
- Τι θα ζητήσει ο Γιώργος Γεραπετρίτης για τη Μονή Σινά: Τα «αγκάθια», το καθεστώς ιδιοκτησίας και η «μετά Σίσι εποχή»
- Στέγαση: Νέα εποχή στην αξιοποίηση των δημόσιων ακινήτων – Τι ρόλο αναλαμβάνουν τα υπουργεία
- Τι λένε τα ζώδια για σήμερα Δευτέρα 2 Ιουνίου 2025
- Ρωσία και Ουκρανία δίνουν «ραντεβού» στην Κωνσταντινούπολη εν μέσω βομβαρδισμών – Τα βλέμματα στραμμένα στον δεύτερο γύρο συνομιλιών
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- Από ένα one night stand σε μια οικογένεια με 11 παιδιά και 1.000 δολάρια τη βδομάδα μόνο για φαγητό
- Την Κυριακή με τη Realnews: Σκάναρε & κέρδισε με το padu app
- Ρεύμα: Τα μηνύματα για τις τιμές εν όψει του καλοκαιριού - Τι δίνουν οι προμηθευτές για τον Ιούνιο
- Η ασφάλεια των Πανεπιστημίων στη συνάντηση Μητσοτάκη-πρυτάνεων
- Ρεύμα: Σήμα ανόδου των τιμών για το καλοκαίρι δίνουν τα τιμολόγια του Ιουνίου
- Τα μυστήρια της Αιγύπτου (συνέχεια), το φλερτ της Εθνικής με την Interamerican, γιατί οι τραπεζίτες αγάπησαν την Κρήτη, επταώροφο υπό την Ακρόπολη
- Κρίσιμη εβδομάδα για ρήτρα διαφυγής και Ταμείο Ανάκαμψης
- Πόλεμος στην Ουκρανία: Τι σημαίνει για τη Μόσχα και τον κόσμο το χτύπημα του Κιέβου στις ρωσικές βάσεις
- Γκάζι στις στρατηγικές επενδύσεις με 4+2 σχέδια προϋπολογισμού 950 εκατ. ευρώ