Θεσσαλονίκη: Ξύλο, χημικά και προσαγωγές στο φοιτητικό συλλαλητήριο (pics, video)

13:00 21/1/2021 - Πηγή: NewsIt

Ένταση επικράτησε στη Θεσσαλονίκη, μεταξύ συγκεντρωμένων φοιτητών, ατόμων του ευρύτερου αντιεξουσιαστικού χώρου, και αστυνομικών, στην πλατεία Αρχαίας Αγοράς.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι συγκεντρωμένοι επιχείρησαν να κάνουν πορεία, οι αστυνομικοί τους εμπόδισαν και ακολούθησαν σπρωξίματα, ξύλο και χημικά.

Όπως αναφέρει το thesstoday.gr,  οι αστυνομικές δυνάμεις προχώρησαν σε προσαγωγές.

Παρόμοιες εικόνες καταγράφονται και στο βίντεο

του thes.gr

Πορεία προς το ΥΜΑΘ

Πάντως παράτα επεισόδια, φοιτητές πραγματοποιούν πορεία αυτή την ώρα στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, με κατεύθυνση προς το ΥΜΑΘ.

Δείτε τις εικόνες του thesstoday.gr

Συγκέντρωση ενάντια στο νομοσχέδιο

Νωρίτερα οι φοιτητές είχαν συγκεντρωθεί με κεντρικό σύνθημα «κάτω τα χέρια από το άσυλο, το άσυλο ανήκει σε όλο τον λαό» , εκφράζοντας την ατίθεσή τους στο νομοσχέδιο της κυβέρνησης για την ίδρυση Πανεπιστημιακής Αστυνομίας, καθώς και την θέσπιση πειθαρχικού δικαίου στα ΑΕΙ και την διαγραφών φοιτητών.

«Είναι χρέος ολόκληρης της ακαδημαϊκής κοινότητας να μπλοκάρει τα σχέδια της κυβέρνησης που θέλει να περιορίσει τον τρόπο με τον οποίο η πανεπιστημιακή κοινότητα θα συζητάει και θα αντιμετωπίζει τα ζητήματα που προκύπτουν, προσπαθώντας να επιβληθεί μέσω εισβολής των δυνάμεων καταστολής στις σχολές μας. Θα μας βρουν μπροστά τους!», αναφέρουν μεταξύ άλλων οι φοιτητές. Σχετικά με τον τρόπο εισαγωγής στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση οι Φοιτητικοί Σύλλογοι επισημαίνουν ότι «με το νέο νομοσχέδιο πλέον θα ορίζεται ελάχιστη βάση εισαγωγής από τα ίδια τα ιδρύματα», ενώ σχετικά με τη διαγραφή φοιτητών υπογραμμίζουν: «Όσοι φοιτητές εξασφαλίσουν την πρόσβαση τους στο πανεπιστήμιο θα φοιτούν υπό τη συνεχή απειλή του ορίου φοίτησης στα Ν+2 έτη για τις 4ετείς σχολές και στα Ν+3 έτη για τις 5ετείς. Εάν κάποιος το ξεπεράσει θα διαγράφεται από τη σχολή, πράγμα που θα καθιστά την ολοκλήρωση των σπουδών πολύ δυσκολότερη για τους εργαζόμενους φοιτητές».

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με το νομοσχέδιο το νέο σώμα της Πανεπιστημιακής Αστυνομίας αφορά 1.000 ειδικούς φρουρούς που θα είναι εξοπλισμένοι με γκλοπ, χειροπέδες και σπρέι πιπεριού και θα προχωρούν στην ελεγχόμενη είσοδο στα 5 εκπαιδευτικά ιδρύματα: Οικονομικό Πανεπιστήμιο, το ΕΚΠΑ, το Πολυτεχνείο Αθήνας, το Αριστοτέλειο Θεσσαλονίκης και το Πανεπιστήμιο Πατρών.

 

To άρθρο Θεσσαλονίκη: Ξύλο, χημικά και προσαγωγές στο φοιτητικό συλλαλητήριο (pics, video) δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

Keywords
Τυχαία Θέματα