Τελετή μνήμης για τα θύματα του ατμόπλοιου «Όρια» – Η 4η μεγαλύτερη ναυτική τραγωδία με 4.100 νεκρούς

14:36 21/2/2022 - Πηγή: NewsIt

Επιμνημόσυνη τελετή στο Μνημείο για τα Θύματα του ναυαγίου του ατμόπλοιου «Όρια», στο 60ο χμ. της παραλιακής λεωφόρου Αθηνών – Σουνίου, έγινε το πρωί της Κυριακής 20/2.

Το «Όρια», που είχε ξεκινήσει από την Ρόδο με προορισμό τον Πειραιά, βυθίστηκε στις 12 Φεβρουαρίου 1944 στις ακτές της Αττικής, κοντά στη νησίδα Πάτροκλος, λίγο πριν προσεγγίσει τον τελικό του προορισμό.

Στο ατμόπλοιο επέβαιναν περισσότεροι από 4.000

Ιταλοί στρατιώτες αιχμάλωτοι, οι οποίοι με υψηλό αίσθημα τιμής και πίστης στην πατρίδα τους αρνήθηκαν να συνεργαστούν με τα ναζιστικά στρατεύματα και να ενταχθούν στο καθεστώς της λεγόμενης «Δημοκρατίας του Σαλό» και ως εκ τούτου προορίζονταν στα στρατόπεδα συγκέντρωσης των Ναζί.

Πλήρωσαν, επομένως, διπλά –θυσιάζοντας τη ζωή τους– το τίμημα αυτής της ευγενούς επιλογής: Στοιβαγμένοι στο αμπάρι, κατά τη διάρκεια της καταιγίδας που έπληξε το πλοίο, χάθηκαν στο τραγικό ναυάγιο, το χειρότερο της νεώτερης και σύγχρονης ιστορίας της Μεσογείου, του οποίου φέτος τιμήθηκε η 78 επέτειος.

Στην τελετή, συμμετείχε η Πρέσβης της Ιταλίας στην Αθήνα, ο Δήμαρχος Σαρωνικού κ.α.. Μετά την δέηση του Αρχιεπισκόπου των Καθολικών Αθήνας, έγινε κατάθεση δάφνινων στεφάνων.

Ο κ. Αριστοτέλης Ζερβούδης –η έρευνα και οι πράξεις του οποίου έφεραν στο φως τα γεγονότα του «’Ορια» που για καιρό ήταν άγνωστα στην Ιταλία- διάβασε ένα μήνυμα εξ ονόματος του Δικτύου Συγγενών Θυμάτων του «Όρια».

 

To άρθρο Τελετή μνήμης για τα θύματα του ατμόπλοιου «Όρια» – Η 4η μεγαλύτερη ναυτική τραγωδία με 4.100 νεκρούς δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

Keywords
Τυχαία Θέματα
Τελετή, Όρια –, 4 100,teleti, oria –, 4 100