Αποκαλυπτικά τα πρώτα συμπεράσματα των πραγματογνωμόνων για την τραγωδία στα Τέμπη - Ελλείψεις στις επικοινωνίες και την πυρασφάλεια
Τα πρώτα τους συμπεράσματα από την έως τώρα έρευνα για το τι έγινε πριν αλλά και μετά την τραγωδία στα Τέμπη, παρουσίασαν το πρωί της Παρασκευής (07.04.2023) ανεξάρτητοι πραγματογνώμονες που έχουν διορισθεί από τις οικογένειες των θυμάτων.
Κατά την παρουσίαση που πραγματοποιήθηκε στα γραφεία της ΕΣΗΕΑ, η πενταμελής ανεξάρτητη επιτροπή διερεύνησης (Τεχνικοί Σύμβουλοι / πραγματογνώμονες) μίλησαν για τις ελλείψεις στις επικοινωνίες, ότι δηλαδή έπρεπε να είναι τυποποιημένες κάτι το οποίο δεν έγινε, για τις έρευνες που γίνονται για τα αίτια της σύγκρουσης στα Τέμπη, αλλά και της έκρηξης και της πυρκαγιάς που ακολούθησαν.
Οι ανεξάρτητοι πραγματογνώμονες μίλησαν επίσης, για την πυρασφάλεια, αλλά και για το ότι διαπιστώνουν ελλείψεις στην συντήρηση συστημάτων και στο θέμα των ραδιοεπικοινωνιων, αφού υπήρχαν κάποια σημεία που δεν έπιανε ο ασύρματος, κάτι το οποίο ήταν εν γνώση τους.
Πιο συγκεκριμένα, η επιτροπή αποτελείται από τον Φαίδωνα Καραϊωσηφίδη, Αεροναυπηγό -Μηχανικό, διερευνητή και Αεροναυπηγών ατυχημάτων, τον Γιώργο Βλασσόπουλο, Υποπτέραρχος, τον Κώστα Λακαφώση, Πραγματογνώμονα, Μηχανολόγο Αεροναυπηγό Μηχανικό, τον Βασίλη Παπαδόπουλο, Μηχανολόγο Μηχανικό, πραγματογνώμονα ατυχημάτων και τον Γιώργο Περιβολιώτη, Ηλεκτρολόγο Μηχανικό, πραγματογνώμονα και σύμβουλο ασφαλείας.
«Δεν είναι φυσιολογική εικόνα αυτό που είδαμε από τις κάμερες»Αρχικά, ο Φαίδωνας Καραϊωσηφίδης, τόνισε ότι «δεν ψάχνουμε να βρούμε ενόχους ή ευθύνες, ψάχνουμε να βρούμε τι πραγματικά συνέβη. Προσπαθούμε να αποκαλυφθεί η πραγματικότητα και η αλήθεια. Έχουμε ισχυρές ενδείξεις ότι τα υλικά που υπήρχαν μέσα στο βαγόνι δεν ήταν των προδιαγραφών πυρασφαλείας που έπρεπε. Στο πλαίσιο της δουλειάς μας αυτόν τον ένα μήνα έχουν βρεθεί, ακολουθώντας το αεροπορικό πρότυπο, κάποια ευρήματα.
Έχουμε βρει πράγματα που πρέπει να διορθωθούν».
Στη συνέχεια, ο Κώστας Λακαφώσης μιλώντας για το μηχανισμό σύγκρουσης σημειώνει: «ερευνούμε πως ξεκίνησε η φωτιά, πως εξελίχθηκε. Η φωτιά φαίνεται να εντοπίζεται στην επιβατική αμαξοστοιχία. Η φωτιά φαίνεται να ξεκινάει κάπου μεταξύ του πρώτου βαγονιού και στο κυλικείο. Το βαγόνι 2 έχει καεί στη διάρκεια 20-25 λεπτών. Από όλα αυτά θα προκύψει κάποιο συμπέρασμα που δεν είμαστε έτοιμοι να το πούμε. Δεν είναι φυσιολογική και αναμενόμενη εικόνα αυτό που είδαμε από τις κάμερες και θεωρώ ότι υπάρχουν τα στοιχεία να καταλήξουμε κάπου. Είναι σημαντικό να καταλήξουμε γιατί μπορεί να υπάρχει ευθύνη κάποιου αλλά μπορεί και να μην υπάρχει ευθύνη κάποιου».
Προβληματική διαδικασία αξιολογήσεων και πιστοποιήσεωνΟ Γιώργος Βλασσόπουλος, τόνισε ότι υπάρχουν ενδείξεις για σοβαρά προβλήματα στον οργανισμό του ΟΣΕ και της ΤΡΑΙΝΟΣΕ / HELLENIC train με κοινό σημείο την έλλειψη ή μη τήρηση συγκεκριμένων διαδικασιών όπως είναι: «Η μη τυποποιημένη ασύρματη επικοινωνία μεταξύ σταθμών συρμών, η μη τυποποιημένη εκπαίδευση στην πραγματική εκπαίδευση των νέων σταθμαρχών, η μη τυποποιημένη εκτέλεση διαδικασιών κυκλοφορίας συρμών, αλλά και η προβληματική διαδικασία αξιολογήσεων και πιστοποιήσεων, καθώς διαπιστώθηκε και η προβληματική λειτουργία του crew resource management ( GRM)».
«Το chek list ήταν σε ένα σχολικό τετράδιο»Σε αυτό το σημείο ο Φαίδωνας Καραϊωσηφίδης επισημαίνει ότι «το chek list ήταν σε ένα σχολικό τετράδιο, τρεις σελίδες και ήταν κολλημένο σε ένα τζάμι και αυτό δεν ξέρουμε αν είναι κάτι επίσημο ή αν το έγραψε κάποιος παλαιότερος από την εμπειρία του. Αυτό το πράγμα λέει το εξής για εμάς, φτιάξτε chek list».
Σοβαρές ελλείψεις στο σύστημα ραδιοεπικοινωνίαςΌσον αφορά τις ραδιοεπικοινωνιες ο Κώστας Λακαφώσης τόνισε ότι «παρατηρήθηκαν σοβαρές ελλείψεις στο σύστημα ραδιοεπικοινωνίας ανάμεσα σε σταθμαρχεία και συρμούς, οι οποίες θέτουν σε κίνδυνο την ασφάλεια των μεταφορών: Ρύθμιση κυκλοφορίας με ανεπαρκές σύστημα VHF FM simplex με γνωστά κενά στην κάλυψη. Σύστημα GSMR με καθυστερήσεις στην υπόλοιπη και περιορισμένης καταλληλότητας για ρύθμιση κυκλοφορίας».
Και θέτει το εξής ερώτημα: «Πως είναι δυνατόν να ξεκινάνε τα τρένα να κινούνται εν γνώση τους ότι το ένα και μοναδικό μέτρο ασφαλείας δεν λειτουργεί, ο ασύρματος δηλαδή, γιατί υπάρχουν ήδη γνωστά σημεία που δεν πιάνει. Είναι αδιανόητο ότι λειτουργούν τα τρένα με 0 συστήματα επικοινωνίας, αυτό κάποια στιγμή πρέπει να αλλάξει».
Δεν έχει γίνει μελέτη επικινδυνότηταςΟ Γιώργος Περιβολιώτης μιλώντας για την έλλειψη υποδομής υπογραμμίζει «δυστυχώς έγινε φανερό στην συγκεκριμένη περίπτωση, όπως διαπιστώσαμε, ότι δεν υπήρχε καμία αυτόματη ασφαλιστική διάταξη ώστε να αποτρέψει το δυστύχημα. Η έλλειψη αυτόματων συστημάτων είναι αυτά που προκάλεσαν το δυστύχημα. Παρατηρήσαμε ότι υπάρχουν σειρά από προβλήματα. Φωτόσημα δεν λειτουργούν, κάποια στιγμή δεν γίνονται οι συντηρήσεις έστω στα χειροκίνητα συστήματα που υπάρχουν. Πιο συγκεκριμένα, αναφέρονται καθυστερήσεις στην υλοποίηση των έργων για συστήματα ETCS και τηλεδιοίκησης. Παρατηρούνται αδικαιολόγητα μεγάλα χρονικά διαστήματα επισκευής υφιστάμενων συστημάτων ζωτικών για την ασφάλεια της κυκλοφορίας, δηλαδή πίνακας κυκλοφορίας φωτόσημα. Δεν έχει γίνει εκπόνηση μελέτης επικινδυνότητας/ ασφαλείας λειτουργίας. Υπάρχουν κενά της σχετικής νομοθεσίας σε ζητήματα πυρασφάλειας και πυροπροστασίας».
Συστάσεις ασφαλείας προς τον ΟΣΕΤέλος, ο Βασίλης Παπαδόπουλος, προχώρα σε συστάσεις ασφαλείας προς τον ΟΣΕ: «Συστήνεται η άμεση εγκατάσταση και πλήρης λειτουργία σύγχρονου συστήματος τηλεδιοίκησης και ETCS. Συστήνεται η ριζική αναθεώρηση των διαδικασιών αξιολόγησης- πιστοποίησης για ολες τις ειδικότητες μετά το πέρας της θεωρητικής και πρακτικής εκπαίδευσης OJT. Συστήνεται ο θεσμός της περιοδικής αξιολόγησης του προσωπικού σε κρίσιμες θέσεις ασφαλείας. Συστήνεται η επιμονή της εκπαίδευσης, της αξιολόγησης και της επίβλεψης στην αυστηρή τήρηση κρίσιμων διαδικασιών. Συστήνεται η άμεση ανάπτυξη δικτύου αναμεταδοτών του αναλογικού συστήματος ραδιοτηλεφωνίας κατά μήκος του σιδηροδρομικού δικτύου, παράλληλα με την λειτουργία του GSMR».
Συστάσεις ασφαλείας προς τις Κανονιστικές-Νομοθετικές αρχέςΠροχώρα επίσης σε συστάσεις ασφαλείας προς τις Κανονιστικές-Νομοθετικές αρχές: «Συστήνεται η δημιουργία κανονισμών πυρασφαλείας και πυροπροστασίας, καθώς και οι τακτικοί έλεγχοι σε συνεργασία με το ΠΣ. Συστήνεται η επανεξέταση των προδιαγραφών πυροπροστασίας και υλικών κατασκευής εσωτερικών επενδύσεων και η/μ εξοπλισμού των συρμών. Συστήνεται η δημιουργία ειδικής υπηρεσίας με δικαιοδοσία άμεσων ελέγχων σε ζητήματα ασφαλείας. Συστήνεται η θεσμοθέτηση της υποχρέωσης εκπόνησης μελέτης Ανάλυσης Ρίσκου εκ μέρους των εμπλεκομένων φορέων, για κάθε παράμετρο και κάθε μεταβολή των συνθηκών κίνησης των σιδηροδρομικών συρμών».
Συστάσεις ασφαλείας προς την Ηellenic TrainΕπιπλέον, σε συστάσεις ασφαλείας προς την Ηellenic Train: «Συστήνεται η άμεση εκπαίδευση και εφοδιασμός όλων των μηχανοδηγών με φορητές συσκευές GSM-R ως εφεδρικό σύστημα σε περίπτωση δυσλειτουργίας των συστημάτων VHF και GSM-R της μηχανής. Συστήνεται η άμεση ενεργοποίηση των εγκατεστημένων τερματικών GSM-R στις μηχανές και η εγκατάσταση τερματικών GSM-R σε όσες μηχανές δεν το διαθέτουν ακόμα. Συστήνεται η επανεξέταση και επικαιροποίηση των διαδικασιών ραδιοεπικοινωνίας ανάμεσα στους μηχανοδηγούς και στους προϊσταμένους των συρμών και στους σταθμάρχες. Συστήνεται η προμήθεια και εγκατάσταση του module επέκτασης Cockpit Voice recorder + video στο ήδη εγκατεστημένο καταγραφικό σύστημα της εταιρείας Hasler».
Αναστασία Σταματοπούλου
To άρθρο Αποκαλυπτικά τα πρώτα συμπεράσματα των πραγματογνωμόνων για την τραγωδία στα Τέμπη - Ελλείψεις στις επικοινωνίες και την πυρασφάλεια δημοσιεύτηκε στο NewsIT .
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- Κωνσταντίνα Σπυροπούλου: Αυτή είναι η παρουσιάστρια που παρέσυρε την ηλικιωμένη με το αμάξι της – Υπεβλήθη σε αλκοτέστ
- Αποχώρηση «βόμβα» από το Open
- Μητέρα πούλησε το παιδί της μέσα σε σούπερ μάρκετ στο Τέξας: «Ήταν δαιμονισμένο»
- Τέμπη: Τι εντόπισαν οι τεχνικοί σύμβουλοι των οικογενειών των θυμάτων – Οι μετρήσεις για τους λόγους που προκάλεσαν την έκρηξη
- ΣΚΡΑΤΣ: Υπερτυχερός κέρδισε 1.000.000 με 10 ευρώ – Το «γουρλίδικο» πρακτορείο
- Άλκης Δαυίδ: Σφυρί-βόμβα σε βάρος του λόγω καταδίκης στις ΗΠΑ (pics)
- Θεσσαλονίκη: Χτύπησε αστυνομικό επειδή μάλωσε τον γιο του που τον έπιασε να κλέβει
- Ο οδηγός σχολικού χωρίς δίπλωμα είχε κρατήσει παιδιά «ομήρους» και τους ζητούσε χρήματα - Τι καταγγέλλουν γονείς στο newsit.gr
- Λευκό τιγράκι Χασίγια: «Δεν υπάρχει ελπίδα - Έχει 30 κατάγματα, δυσκολεύεται να αναπνεύσει»
- Έπος: Ο Καραπαπάς σχολίασε με… φρυγανιές Elite τον ορισμό του Ντελ Θέρο Γκράντε
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις NewsIt
- Ο οδηγός σχολικού χωρίς δίπλωμα είχε κρατήσει παιδιά «ομήρους» και τους ζητούσε χρήματα - Τι καταγγέλλουν γονείς στο newsit.gr
- Κυριάκος Μητσοτάκης: «Πρόκληση για την επόμενη μέρα η χρηματοδότηση της επιχειρηματικότητας, που δεν έχει πρόσβαση σε δανεισμό»
- Σίλβιο Μπερλουσκόνι για την κατάσταση της υγείας του: «Είναι μια δύσκολη δοκιμασία, αλλά θα τα καταφέρω και αυτή τη φορά»
- Ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι μέσα από το νοσοκομείο: «Είναι μια δύσκολη δοκιμασία, αλλά θα τα καταφέρω και αυτή τη φορά»
- Στοιχεία για ακόμα 2 θανάτους ασθενών εξαιτίας του φυσικοθεραπευτή που πουλούσε «πρωτοποριακές» θεραπείες
- Ανάπτυξη 2,2% και πρωτογενές πλεόνασμα 0,7% προβλέπει ο Γιάννης Στουρνάρας για το 2023
- Δορυφόρος της NASA θα παρακολουθεί τη ρύπανση σε κάθε γειτονιά της Βόρειας Αμερικής – Τα δεδομένα θα αλλάζουν ανά ώρα
- Ο Τζακ Μπλακ πιστεύει ότι η πατρότητα τον άλλαξε – «Είναι πιο δύσκολο από ό,τι νομίζεις»
- Survivor – Ελευθερία Ελευθερίου: Πώς γίνεται η Ρία να γνωρίζει τι γίνεται έξω;
- Ιταλίδα διαιτητής διέκοψε αγώνα για να κάνει ΚΑΡΠΑ σε ηλικιωμένο οπαδό

- Τελευταία Νέα NewsIt
- Κυριάκος Μητσοτάκης: «Πρόκληση για την επόμενη μέρα η χρηματοδότηση της επιχειρηματικότητας, που δεν έχει πρόσβαση σε δανεισμό»
- Δορυφόρος της NASA θα παρακολουθεί τη ρύπανση σε κάθε γειτονιά της Βόρειας Αμερικής – Τα δεδομένα θα αλλάζουν ανά ώρα
- «Πόλεμος» ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ για το: «Η αξιωματική αντιπολίτευση θέλει νεκρό» του Θεοδωρικάκου
- Ιταλίδα διαιτητής διέκοψε αγώνα για να κάνει ΚΑΡΠΑ σε ηλικιωμένο οπαδό
- Ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι μέσα από το νοσοκομείο: «Είναι μια δύσκολη δοκιμασία, αλλά θα τα καταφέρω και αυτή τη φορά»
- Ο Τζακ Μπλακ πιστεύει ότι η πατρότητα τον άλλαξε – «Είναι πιο δύσκολο από ό,τι νομίζεις»
- Σίλβιο Μπερλουσκόνι για την κατάσταση της υγείας του: «Είναι μια δύσκολη δοκιμασία, αλλά θα τα καταφέρω και αυτή τη φορά»
- Στοιχεία για ακόμα 2 θανάτους ασθενών εξαιτίας του φυσικοθεραπευτή που πουλούσε «πρωτοποριακές» θεραπείες
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- Γκαμπριέλ Αμόρθ: Ο εξορκιστής του Πάπα έγινε ταινία με πρωταγωνιστή τον Ράσελ Κρόου
- ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Αδιανόητο ο Μητσοτάκης να επικροτεί Καραμανλή και όσους έβαλαν το χέρι στο μέλι, με τα ψηφοδέλτια της ΝΔ
- Οικονόμου: Ας μας πει καθαρά ο ΣΥΡΙΖΑ, είναι με την τάξη και τη νομιμότητα ή με τη βία και τη μπαχαλοποίηση;
- Βαρβιτσιώτης στον Realfm 97,8: Μέσα από την αυτοδυναμία μπορεί και η χώρα να κυβερνηθεί καλύτερα
- Γαλλία: Η χώρα χρειάζεται μια περίοδο επούλωσης, λέει η πρωθυπουργός
- ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ: Συνέχεια της ίδιας πολιτικής και άνευ ουσίας ο σχεδιασμός της κυβέρνησης για το Υπερταμείο
- Φεύγει το καλοκαίρι ο Ιμπραΐμοβιτς από τη Μίλαν
- Μητσοτάκης: Η μεγάλη πρόκληση για την επόμενη μέρα είναι η χρηματοδότηση της επιχειρηματικότητας η οποία δεν έχει πρόσβαση σε δανεισμό
- Βίντεο: Τρύπα με βραστό νερό άνοιξε ξαφνικά σε δρόμο της Αγίας Πετρούπολης και κατάπιε αυτοκίνητο