Ταχιάος: Πώς θα επεκταθεί η σύμβαση της Αττικής Οδού – Έρχονται στη Βουλή οι νέες ρυθμίσεις για τις πρότυπες προτάσεις
Στη μεταβατική φάση λειτουργίας της Αττικής Οδού ως την έναρξη της νέας παραχώρησης, χωρίς όμως να δώσει συγκεκριμένη εικόνα της λύσης που επιλέγεται, αναφέρθηκε ο υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Νίκος Ταχιάος, μιλώντας στο 7ο Συνέδριο Υποδομών και Μεταφορών – ITC 2024, που πραγματοποιείται από χτες (17.9.2024) έως και σήμερα (18.9.2024) στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών – Διεθνές Συνεδριακό Κέντρο.
Όπως διευκρίνισε ο Νίκος Ταχιάος, η τελική απόφαση δεν έχει ληφθεί, αλλά είναι υπό συζήτηση
«Η λειτουργία της Αττικής Οδού όπως τη γνωρίζουμε, δηλαδή με διόδια, πέραν των εσόδων, ρυθμίζει τη ζήτηση για μετακινήσεις μέσα στην πόλη, ώστε αυτή να είναι βιώσιμη. Αυτό σημαίνει πως δεν μπορούμε να αφήσουμε την Αττική Οδό χωρίς λειτουργία μετά την 5η Οκτωβρίου, οπότε λήγει η υφιστάμενη σύμβαση», εξήγησε ο κ. Ταχιάος, αποδίδοντας την έλλειψη χρονισμού στη δυσκολία της ταυτόχρονης μετάβασης από τον αποχωρούντα παραχωρησιούχο στο Δημόσιο, από το Δημόσιο στο ΤΑΙΠΕΔ και από το τελευταίο στον νέο παραχωρησιούχο.
Ξεκαθάρισε πως η νέα παραχώρηση θα πρέπει να συντελεστεί οριστικά έως τις 12/02/2025, οπότε ολοκληρώνεται το πεντάμηνο προσαρμογής που προβλέπεται συμβατικά, τόσο για τη μετάβαση όσο και για την καταβολή του τιμήματος. «Προφανώς ο επερχόμενος παραχωρησιούχος γνωρίζει ότι στο πεντάμηνο, για το οποίο δεσμεύτηκε, θα την ολοκληρώσει, καθώς διαθέτει εμπειρία από τη συμμετοχή του σε άλλες παραχωρήσεις», σχολίασε ο κ. Ταχιάος.
«Η εξέλιξη δεν εξαρτάται μόνο από το Δημόσιο, αλλά και τον απερχόμενο και τον νέο παραχωρησιούχο. Έχουμε δύο ενήλικες στο δωμάτιο», επεσήμανε υπαινικτικά, δείχνοντας με νόημα τους εκπροσώπους της «Αττική Οδός Α.Ε» και της «Νέα Αττική Οδός Α.Ε.», που συμμετείχαν στο ίδιο πάνελ με αυτόν.
Προχωρώντας σε έναν ευρύτερο σχολιασμό όσων είχαν ακουστεί νωρίτερα στον χώρο του συνεδρίου, ο κ. Ταχιάος τόνισε πως τα έργα δεν αποτελούν αυτοσκοπό αλλά έχουν αντανάκλαση στους πολίτες και σε αυτούς εστιάζουν οι σχεδιασμοί της κυβέρνησης.
Ακόμη, ο υφυπουργός Υποδομών προανήγγειλε ότι εντός του ερχόμενου μήνα θα πάνε στη Βουλή οι νέες ρυθμίσεις που θα ανοίξουν τον δρόμο για τις πρότυπες προτάσεις, για τις οποίες επισήμανε χαρακτηριστικά ότι «δεν είναι τοτέμ». Σημείωσε, δε, ότι οι αλλαγές θα επιλύσουν ζητήματα, όπως η συμβατότητα με το Κοινοτικό Δίκαιο, που δεν δοκιμάστηκε όταν εισήχθησαν στην ελληνική πραγματικότητα.
Ο κ. Ταχιάος ξεκαθάρισε πως η εθνική συμμετοχή σε νέα έργα παραχώρησης είναι πολύ δύσκολη, δεδομένων των δημοσιονομικών στόχων της χώρας. «Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν τα συζητάμε. Αλλά δεν μπορούμε να ξεχνάμε ότι τα έργα παραχώρησης μεταφέρουν στον χρήστη ένα -συχνά μεγάλο- μέρος του κόστους. Πρέπει να δούμε πρώτα τις πρότυπες προτάσεις και μετά θα συζητήσουμε εάν, πότε και με ποιους όρους θα καταβληθεί συμμετοχή του δημοσίου», είπε.
Έβαλε όμως στην εξίσωση το ζήτημα της εκπαίδευσης των χρηστών ότι κάποια πράγματα πρέπει να τα πληρώνουν, υπογραμμίζοντας ωστόσο ότι και αυτό θέλει συζήτηση. Επανέλαβε, δε, ότι και το εργαλείο των ΣΔΙΤ έχει «ταβανιάσει», καθώς και οι πληρωμές διαθεσιμότητας έχουν ένα όριο ως ποσοστό του ΑΕΠ, το οποίο δεν είναι άπειρο.
«Εγχειρήματα που μεταφέρουν στις μελλοντικές γενιές βάρος που δεν είμαστε σίγουροι ότι μπορούν να σηκώσουν δεν γίνονται εξαρχής αποδεκτά», συμπλήρωσε ο κ. Ταχιάος, καταλήγοντας πως «πρέπει να είμαστε ειλικρινείς και η πραγματική μεταρρύθμιση στην Ελλάδα είναι να κοιτάς τον Έλληνα στα μάτια και να του λες την αλήθεια».
To άρθρο Ταχιάος: Πώς θα επεκταθεί η σύμβαση της Αττικής Οδού – Έρχονται στη Βουλή οι νέες ρυθμίσεις για τις πρότυπες προτάσεις δημοσιεύτηκε στο NewsIT .
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- Έκτακτο Δελτίο ΕΜΥ: Ραγδαία επιδείνωση του καιρού από σήμερα - Κεραυνοί, χαλάζι, σφοδροί άνεμοι
- Ανατροπές στον «προσωπικό γιατρό»: Καταργείται το σύστημα των «κινήτρων»
- Στο ωραιότερο χωριό της Λάρισας θα ζήσετε πραγματικά ήσυχες στιγμές
- O Πέτρος Κουσουλός για την αναβολή της βάπτισης της κόρης του – Η σπάνια αναφορά στη σύντροφό του και η συμβουλή στους άνδρες
- Έτσι ανατινάχθηκαν ταυτόχρονα οι βομβητές στον Λίβανο - Πού κατασκευάστηκαν
- Πάτρα: Η πρώτη αποβολή μαθητή για χρήση κινητού στο σχολείο
- Αποχωρήσεις από το OPEN – Άφαντη η Ελλη Στάη από τα δελτία
- Συνεχίζει στην κορυφή η Σκορδά και τη δεύτερη μέρα
- Γεροβασίλη: Ο Στέφανος Κασσελάκης δεν έχει θέση στον ΣΥΡΙΖΑ
- Νεαρή τουρίστρια πέθανε μετά την επίθεση καρχαρία στα Κανάρια Νησιά
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις NewsIt
- Σίσσυ Χρηστίδου: Η σχέση της σήμερα με τον Θοδωρή Μαραντίνη και το ενδεχόμενο ενός δεύτερου γάμου
- Δημήτρης Ουγγαρέζος: «Δεν θέλω να συναναστρέφομαι τον Γιώργο Λιάγκα και αυτό είναι συνειδητή απόφαση»
- Μόνη η Ανθή Βούλγαρη στο πλατό του «Κοινωνία ώρα Mega» - Τι είπε για τoν Ιορδάνη Χασαπόπουλο
- Ο Γιάννης Παπαστεφανάκης έκανε τα πρώτα του βήματα μετά το χειρουργείο
- Τράπεζες: Πράσινα ομόλογα για τη χρηματοδότηση βιώσιμων επενδύσεων – Έχουν αντληθεί 2 δισ. ευρώ
- Ληστές έβγαλαν μαχαίρια και τραυμάτισαν 2 νεαρούς έξω από τον σταθμό του μετρό Αγία Μαρίνα
- Δημήτρης Ουγγαρέζος: «Δεν θέλω να συναναστρέφομαι τον Γιώργο Λιάγκα και αυτό είναι συνειδητή μου απόφαση»
- Θρίλερ με τα 28.000 ευρώ που βρέθηκαν κρυμμένα σε ντουλάπα του σπιτιού του Απόστολου Λύτρα - Δεν τα έχει διεκδικήσει κανείς
- Άρης – Ολυμπιακός: O Σέρτζιο Ολιβέιρα διεκδικεί θέση βασικού στους Πειραιώτες
- Survivor: Λύγισε η Παρασκευή Κερασιώτη για τον θάνατο του πατέρα της και τη σχέση με την μητέρα της

- Τελευταία Νέα NewsIt
- Ταχιάος: Πώς θα επεκταθεί η σύμβαση της Αττικής Οδού – Έρχονται στη Βουλή οι νέες ρυθμίσεις για τις πρότυπες προτάσεις
- Ο Γιάννης Παπαστεφανάκης έκανε τα πρώτα του βήματα μετά το χειρουργείο
- Βροχές και καταιγίδες μέχρι το απόγευμα - Έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού
- Ο καφές με μέτρο συνδέεται με χαμηλότερο κίνδυνο διαβήτη, στεφανιαίας νόσου και εγκεφαλικού
- Δήμητρα Αλεξανδράκη: «Ανέβηκα στη ζυγαριά και έπαθα εγκεφαλικό» λέει για τα 10 κιλά που πήρε το καλοκαίρι
- Αμαζόνιος: Καράβια βγήκαν στη στεριά – Η πιο μεγάλη ξηρασία των τελευταίων 70 ετών
- Ρομά κλέβουν υαλοκαθαριστήρες αυτοκινήτων στην Κηφισιά και κάνουν παζάρια στους οδηγούς για να τους ξανά πουλήσουν
- Πυρά Γεροβασίλη σε Κασσελάκη: Δεν έχει θέση στον ΣΥΡΙΖΑ – Υπήρξαν κι άλλοι που δέχθηκαν bullying
- Άρης – Ολυμπιακός: O Σέρτζιο Ολιβέιρα διεκδικεί θέση βασικού στους Πειραιώτες
- Θρίλερ με τα 28.000 ευρώ που βρέθηκαν κρυμμένα σε ντουλάπα του σπιτιού του Απόστολου Λύτρα - Δεν τα έχει διεκδικήσει κανείς
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- "Παύλος Φύσσας - Ελεύθερο πνεύμα" - Δείτε το νέο ντοκιμαντέρ του Eteron
- Ντόναλντ Τραμπ: Την επόμενη εβδομάδα θα συναντηθώ με τον πρωθυπουργό της Ινδίας Μόντι
- Αναλυτικά τα 15' νούμερα τηλεθέασης σε όλα τα προγράμματα (17/9/2024)
- Εξαρθρώθηκε κύκλωμα διακίνησης ναρκωτικών στο κέντρο της Αθήνας – Επεισοδιακές συλλήψεις
- Η Κέιτ Μίντλετον επέστρεψε στα καθήκοντά της
- Έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού από την ΕΜΥ: Πού θα χτυπήσει η κακοκαιρία με βροχές και καταιγίδες
- Γεροβασίλη: Ο Κασσελάκης δεν έχει θέση στον ΣΥΡΙΖΑ – Έκανε bullying και σε άλλους εκτός της Νοτοπούλου
- Αιγάλεω: Ένοπλη ληστεία στο σταθμό του Μετρό «Αγία Μαρίνα» – Δύο ελαφρά τραυματίες
- Κινητά στα σχολεία: Άρχισαν τα όργανα, πρώτη αποβολή μαθητή και έντονη αντίδραση γονέων
- Δημήτρης Ουγγαρέζος: «Δεν θέλω να συναναστρέφομαι με τον Λιάγκα»