Τα ανοικτά μέτωπα στην 10η αξιολόγηση και το μήνυμα Ρέγκλινγκ για συνέχιση στις μεταρρυθμίσεις

08:40 13/5/2021 - Πηγή: NewsIt

Η επίσκεψη του Κλάους Ρέγκλινγκ και η συνάντησή του με τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα, πραγματοποιήθηκε σε ένα θερμό κλίμα. Και δεν είναι κλισέ η φράση, όντως το κλίμα ήταν ιδιαίτερα καλό με τον ισχυρό άνδρα του ESM να θεωρεί ότι η συνεργασία με την ελληνική πλευρά είναι εξαιρετική.

Αυτό όμως δεν απέτρεψε τον επικεφαλής του ESM από το να στείλει ένα ξεκάθαρο, αν και με πολύ ωραίο περιτύλιγμα, μήνυμα προς την Αθήνα.

Ότι η Ελλάδα θα πρέπει να εντείνει τον μεταρρυθμιστικό της έργο, στο οποίο μάλιστα ο Κλάους Ρέγκλινγκ αναφέρθηκε αναλυτικά.

Είναι κοινό μυστικό και δεν το κρύβουν ούτε στο υπουργείο Οικονομικών, ότι η 10η αξιολόγηση που βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, είναι αρκετά δύσκολη και σε καμία περίπτωση δεν έχει τα χαρακτηριστικά της προηγούμενης, της 9ης αξιολόγησης.

Σύμφωνα με τα όσα είπα ο Κλάους Ρέγκλινγκ η Ελλάδα απαιτείται να:

Συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις για τη στήριξη ενός φιλικού στις επιχειρήσεις περιβάλλοντος, περιλαμβανομένων των μεταρρυθμίσεων που ανέφερε ο υπουργός,Συνεχίσει τις ιδιωτικοποιήσειςΝα ενισχύσει περαιτέρω το τραπεζικό σύστημα, το σύστημα απονομής δικαιοσύνης και της διοίκησης γενικάΠροχωρήσει σε μία μεταρρύθμιση του εκπαιδευτικού συστήματος,και να υλοποιήσει τη μετάβαση σε μία πιο πράσινη και ψηφιακή οικονομία που είναι ο στόχος όλων των ευρωπαϊκών χωρών.

Οι δανειστές δεν έχουν δημοσιονομικές απαιτήσεις στην παρούσα αξιολόγηση, αφού είναι σε ισχύ ρήτρα διαφυγής.

Click4more Κομισιόν: Οι νάρκες στο δρόμο για δυναμική ανάκαμψη της Ελλάδας

Ωστόσο υπάρχουν δεσμεύσεις που απορρέουν από Ελληνικό Πρόγραμμα Σταθερότητας και περιλαμβάνουν νέους στόχους για την αποπληρωμή των οφειλών προς, για τις κρατικές εγγυήσεις, αλλά και τον οδικό χάρτη επιστροφής σε πλεονάσματα από το 2023.

Οι συζητήσεις ανάμεσα σε κυβέρνηση και δανειστές συνεχίζονται με ταχείς ρυθμούς και στόχος είναι η έκθεση, μαζί με το πακέτο των δημοσιονομικών συστάσεων, να δοθεί στην δημοσιότητα μέχρι το τέλος του μήνα.

Ψηλά στην ατζέντα είναι οι τράπεζες και η εξυγίανση των ισολογισμών τους με την ταυτόχρονη μείωση των «κόκκινων δανείων». Υψηλής σημασίας είναι και το εργασιακό νομοσχέδιο που δόθηκε χθες στην δημοσιότητα.

Οι δανειστές, δίνουν έμφαση στην πρόοδο σε δύο εμβληματικές ιδιωτικοποιήσεις. Πρόκειται για αυτές του Ελληνικού αλλά και της Εγνατίας Οδού. Επίσης, πολύ σημαντική θεωρείται η επιτάχυνση των διαδικασιών σχετικά με το Κτηματολόγιο η οποία καταγράφεται να διατηρηθεί.

Επιπλέον, όπως τόνισε και ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ, διασφαλίζουν πως η ανάπτυξη θα είναι διατηρήσιμη και έτσι το χρέος βιώσιμο. Ο επικεφαλής του ESM πρόσθεσε μάλιστα στις παρεμβάσεις της 10ης αξιολόγησης και το θέμα του φορολογικού συστήματος αλλά και της εκπαίδευσης.

To άρθρο Τα ανοικτά μέτωπα στην 10η αξιολόγηση και το μήνυμα Ρέγκλινγκ για συνέχιση στις μεταρρυθμίσεις δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

Keywords
Τυχαία Θέματα