Τα 45 λεπτά Μπάιντεν - Ερντογάν: Η «καλή συνάντηση» και η πρόσκληση στην Τουρκία

20:50 14/6/2021 - Πηγή: NewsIt

Η πολυαναμενόμενη συνάντηση του Τζο Μπάιντεν με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, η πρώτη μεταξύ των δύο ηγετών από τη στιγμή που ο Μπάιντεν ανέλαβε την προεδρία των ΗΠΑ, είναι πλέον γεγονός. 

Στο περιθώριο της Συνόδου του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, το 45λεπτο τετ α τετ τους μονοπώλησε το ενδιαφέρον των διεθνών ΜΜΕ. “Είχαμε μία καλή και

εποικοδομητική συνάντηση”, ήταν η πρώτη δήλωση του Μπάιντεν μετά τη συνάντηση τους. 

Όπως ήταν ήδη γνωστό, στο τραπέζι έπεσαν οι S-400, οι εξελίξεις στη Συρία, το Αφγανιστάν και τη Λιβύη, αλλά και η ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο.

“Με τον κύριο Μπάιντεν είχαμε την ευκαιρία να μιλήσουμε για τις διαφορετικές απόψεις μας, αλλά και τα κοινά σημεία, στα οποία μπορούμε να συνεργαστούμε. Μιλήσαμε για πιθανά βήματα που μπορούμε να κάνουμε σε ζητήματα οικονομίας και μηχανισμούς που μπορούμε να ενεργοποιήσουμε. Ήταν μία σοβαρή συνάντηση με σκοπό την επέκταση της συνεργασίας μας, καθώς υπάρχουν πολλά περιθώρια για αυτό. Πιστεύω ότι δεν υπάρχουν ζητήματα στις σχέσεις Τουρκίας – ΗΠΑ που δεν μπορούν να επιλυθούν”, δήλωσε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, αποκαλύπτοντας πως προσκάλεσε τον Αμερικανό ομόλογο του στην Τουρκία. 

Ο Ερντογάν είπε ότι μετέφερε στον Μπάιντεν τη θέση της Τουρκίας όσον αφορά την αγορά του ρωσικού πυραυλικού συστήματος S-400 αλλά και το θέμα των αμερικανικών μαχητικών F-35, του αμερικανικού προγράμματος από το οποίο αποκλείστηκε η Άγκυρα.

Για το Αφγανιστάν, ο Ερντογάν είπε μετέφερε «ξεκάθαρα» την άποψη της Άγκυρας και ότι η Τουρκία θα συνεχίσει να συνομιλεί με τους Ταλιμπάν. Πρόσθεσε ότι θεωρεί πολύ σημαντική τη στήριξη των ΗΠΑ, στον οικονομικό, επιμελητειακό και διπλωματικό τομέα, αν ζητηθεί από τις τουρκικές δυνάμεις να μην αποχωρήσουν από τη χώρα αυτή. Η Τουρκία έχει δηλώσει πρόθυμη να αναλάβει την ασφάλεια του διεθνούς αεροδρομίου της Καμπούλ.

Να σημειωθεί ότι η συνάντηση άρχισε με μία ώρα καθυστέρηση, καθώς ήταν προγραμματισμένη για τις 18.00 (ώρα Ελλάδας), αλλά ενώ ήταν σε εξέλιξη το ραντεβού Ερντογάν – Μητσοτάκη, έγινε γνωστό πως θα μετατεθεί μία ώρα αργότερα.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, ABD Başkanı Joe Biden ile görüştü https://t.co/n3CZpUVp4C

— AA Canlı (@AACanli) June 14, 2021

Δείτε φωτογραφίες από τη συνάντηση

 

Η φωτογραφία που κάνει τον γύρο των social media

Τζο Μπάιντεν και Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συναντήθηκαν για πρώτη φορά από κοντά κατά την οικογενειακή φωτογραφία των ηγετών. Μία από τις φωτογραφίες κάνει τον γύρο του διαδικτύου.  

Hani işinize gelince kullandığınız bir söz varya sevmeseniz de saygı duymak zorundasınız diye şimdide bu beş para etmez algınızın gerçeği için siz sevmeseniz de saygı duyacaksınız.. El pençe olmayan bir liderimiz olduğu için@RTErdogan #NATO pic.twitter.com/neoeQiGxvT

— Oktay Yılmaz (@Oktaylmaaz) June 14, 2021

To άρθρο Τα 45 λεπτά Μπάιντεν - Ερντογάν: Η «καλή συνάντηση» και η πρόσκληση στην Τουρκία δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

Keywords
Τυχαία Θέματα