ΣΥΡΙΖΑ: Ο Ερντογάν μπορεί να εκμεταλλευτεί την ημέρα για να στήσει σκηνικό στο Αιγαίο

10:59 24/7/2020 - Πηγή: NewsIt

Ιδιαίτερα επικίνδυνη θεωρείται απ’ όλες τις πλευρές η σημερινή (24.07.2020) μέρα καθώς πέρα από τον συμβολισμό που έχει –την ίδια μέρα είχε υπογραφεί η συνθήκη της Λωζάνης- σήμερα θα γίνει στην Αγία Σοφία και η πρώτη λειτουργία μετά την μετατροπή της σε τζαμί.

Στον ΣΥΡΙΖΑ θεωρούν ότι ο Ταγίπ Ερντογάν θα μπορούσε να την εκμεταλλευτεί λόγω συμβολισμού, προκειμένου να στήσει σκηνικό στο Αιγαίο.

Την επισήμανση αυτή έκανε μάλιστα ο Αλέξης Τσίπρας κατά τη διάρκεια της συνάντησης που είχε χθες με τον πρωθυπουργό.

Click4more Τηλεφωνική επικοινωνία Μητσοτάκη – Αλ Σίσι

Σύμφωνα με πληροφορίες, παρά το γεγονός ότι η συνάντηση έγινε σε βαρύ κλίμα εξ αιτίας της παραπομπής Παπαγγελόπουλου αλλά και της περιρρέουσας ατμόσφαιρας, που ο Αλέξης Τσίπρας τη χαρακτήρισε «τοξική», ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ  έβαλε τρείς παραμέτρους γύρω από  τα ελληνοτουρκικά:

Κατ αρχήν ότι τους τελευταίους οκτώ μήνες υπάρχει μία επικίνδυνη κλιμάκωση της τουρκικής επιθετικότητας, τόσο στην Ανατολική όσο και στην κεντρική Μεσόγειο. 

«Απέναντι σε αυτή την κλιμάκωση, η χώρα οφείλει να έχει εθνική στρατηγική. Και αυτό χρειάζεται πολιτική συνεννόηση» είπε ο Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος επεσήμανε ότι ο πρωθυπουργός επέλεξε να τον ενημερώσει ενώ ολόκληρος ο τούρκικος στόλος βρίσκεται νότια-νοτιοανατολικά της Κρήτης, της Ρόδου και του Καστελόριζου. Και ενώ έχει ήδη προαναγγελθεί παραβίαση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων. Δηλαδή σεισμικές έρευνες και εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας.

Το δεύτερο θέμα που έβαλε ο πρώην πρωθυπουργός είναι ότι η κυβέρνηση «οφείλει  να αποτρέψετε το Οruc Reis, σε περίπτωση που αυτό επιχειρήσει εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας. Όπως άλλωστε έπραξε η χώρα και οι Ένοπλες Δυνάμεις της με επιτυχία τον Οκτώβρη του 2018».

Στο σημείο αυτό ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε ότι «η Ευρώπη οφείλει να αναλάβει τις ευθύνες της. Είναι σε μεγάλο βαθμό ευρωτουρκικές οι διαφορές. Παραβιάζονται δικαιώματα της Ευρώπης, όταν παραβιάζονται κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδος. Στο βαθμό που υπάρξει κλιμάκωση και όχι αποκλιμάκωση το επόμενο διάστημα, ζήτησα από τον κ. Μητσοτάκη, του συνέστησα, να ζητήσει έκτακτη Σύνοδο Κορυφής, προκειμένου να συζητηθούν κυρώσεις απέναντι στην Τουρκία».

Click4more Αυστηρότατη παρέμβαση ΗΠΑ στην Τουρκία: Σταματήστε τις “προκλήσεις” στην Ανατολική Μεσόγειο

Και η τρίτη παράμετρος στην οποία αναφέρθηκε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ήταν η συνθήκη της Λωζάνης.

«Η διαφορά μας με την Τουρκία είναι μία», μόνο μία είπε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης. «Είναι η υφαλοκρηπίδα που ταυτίζεται με την αποκλειστική οικονομική ζώνη. Δεν υφίστανται άλλες διαφορές. Η συνθήκη της Λωζάνης είναι αδιαπραγμάτευτη, γκρίζες ζώνες στο Αιγαίο δεν υφίστανται, το τουρκολιβυκό σύμφωνο είναι ανυπόστατο και παράνομο. Ως εκ τούτου μία είναι η διαφορά μας. Αυτή τη διαφορά, οφείλουμε να την λύσουμε μέσα από το διάλογο με την Τουρκία στη βάση του διεθνούς δικαίου. Όχι όμως υπό καθεστώς απειλών και εκβιασμών».

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρθηκε ακόμα στα θέματα της οικονομίας εκφράζοντας την ανησυχία του για την ραγδαία αύξηση της ύφεσης και της ανεργίας ενώ είπε ότι με βάση τις πληροφορίες που υπάρχουν στον τύπο για το σχέδιο ανάπτυξης της «Επιτροπής Πισσαρίδη» αυτό φέρνει όλες τις μνημονιακές δεσμεύσεις που δεν εφαρμόστηκαν από τις προηγούμενες κυβερνήσεις.

To άρθρο ΣΥΡΙΖΑ: Ο Ερντογάν μπορεί να εκμεταλλευτεί την ημέρα για να στήσει σκηνικό στο Αιγαίο δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

Keywords
Τυχαία Θέματα