Συνελήφθη αντίπαλος του Λουκασένκο στις τελευταίες προεδρικές εκλογές της Λευκορωσίας

10:52 12/1/2023 - Πηγή: NewsIt

Συνελήφθη πολιτικός στην Λεκορωσία, ο οποίος ήταν αντίπαλος του Αλεξάντερ Λουκασένκο στις προεδρικές εκλογές του 2020. 

Ο 41χρονος Αντρέι Ντμίτριεφ, ακτιβιστής που ηγείται κινήματος κατά του Λουκασένκο, συνελήφθη στην πρωτεύουσα της Λευκιρωσίας, το Μινσκ, σύμφωνα με μήνυμα που αναρτήθηκε στον λογαριασμό του στο Facebook.

Ο

λόγος για τον οποίο κρατείται δεν έχει γίνει ακόμη γνωστός, προστίθεται στο μήνυμα.

Ο Λουκασένκο, ο οποίος βρίσκεται στην εξουσία από το 1994, ανακοίνωσε τη νίκη του στις εκλογές του 2020, οι οποίες αμαυρώθηκαν από ισχυρισμούς για νοθεία και για σκληρή καταστολή της αντιπολίτευσης.

Η ανακοίνωση της νίκης του επί της υποψήφιας της αντιπολίτευσης Σβετλάνα Τιχανόφσκαγια προκάλεσε εβδομάδες μαζικών διαμαρτυριών στις οποίες εκατοντάδες χιλιάδες Λευκορώσοι κατέβηκαν στους δρόμους με αίτημα την αποχώρηση του Λουκασένκο.

Ο Ντμίτριεφ είχε έρθει τέταρτος στις εκλογές με ποσοστό 1,2%, σύμφωνα με τα επίσημα αποτελέσματα.

Ο Λουκασένκο, στενός σύμμαχος του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν, κατέστειλε βίαια τις διαδηλώσεις και έχει έκτοτε εντείνει εκστρατεία καταστολής για να φιμώσει την εσωτερική πολιτική αντιπολίτευση.

Οργανώσεις υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων υπολογίζουν ότι υπάρχουν περίπου 1.500 πολιτικοί κρατούμενοι στη Λευκορωσία ως αποτέλεσμα της καταστολής.

To άρθρο Συνελήφθη αντίπαλος του Λουκασένκο στις τελευταίες προεδρικές εκλογές της Λευκορωσίας δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

Keywords
Τυχαία Θέματα