Συμπτώματα Covid και το κοινό σύμπτωμα που επιμένει για εβδομάδες

19:32 17/11/2020 - Πηγή: NewsIt

ΚΟΡΟΝΟΪΟΣ: Ο κορονοϊός (COVID-19) προσβάλλει διαφορετικά άτομα με διαφορετικούς τρόπους. Τα περισσότερα μολυσμένα άτομα εμφανίζουν ήπια έως μέτρια συμπτώματα και αναρρώνουν χωρίς να χρειάζεται να νοσηλευτούν.

Στην πόλη Wuhan, στην επαρχία Hubei στην Κίνα, εμφανίστηκε συρροή κρουσμάτων πνευμονίας. Στις 9 Ιανουαρίου 2020 οι υγειονομικές αρχές της Κίνας ανακοίνωσαν ότι πρόκειται για νέο στέλεχος κορονοϊού (2019-nCoV). Οι κορονοϊοί είναι μία ομάδα ιών που συνήθως προκαλούν αναπνευστικές λοιμώξεις με ποικίλη

σοβαρότητα στον άνθρωπο και στα ζώα. Εκτιμάται ότι περίπου το ένα τρίτο των λοιμώξεων ανώτερου αναπνευστικού στον άνθρωπο μπορεί να προκαλείται από κορονοϊούς.

Τα πιο κοινά συμπτώματα του κορονοϊού είναι ο πυρετός –πάνω από 37,8–, ο επίμονος βήχας (συνήθως ξηρός) και η απώλεια γεύσης ή/και όσφρησης. Η διάρροια, η καταρροή και το «μπούκωμα» στη μύτη είναι σπανιότερα συμπτώματα. Όσον αφορά την ένταση των συμπτωμάτων, το NHS αναφέρει ότι μπορεί να είναι από ήπια μέχρι υψηλή. Μερικές φορές οι ασθενείς εμφανίζουν επίσης μυϊκούς πόνους, πονόλαιμο, πονοκεφάλους και δύσπνοια.

Σύμφωνα με νέα μελέτη ειδικών του Κολεγίου Τρίνιτι στο Δουβλίνο της Ιρλανδίας, περισσότερα από τα μισά άτομα που νόσησαν –ακόμη και ελαφρά– με τον νέο κορονοϊό συνέχιζαν να εμφανίζουν κόπωση 10 εβδομάδες μετά την αρχική λοίμωξη.

Ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), παρακολουθεί από την αρχή τις εξελίξεις και βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία τόσο με το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC) όσο και τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (WHO). Ο ΕΟΔΥ παραμένει σε επαγρύπνηση, ενώ έχει ήδη εκδώσει και επικαιροποιεί συστηματικά ενημερωτικό υλικό και εξειδικευμένες οδηγίες, που μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα του στο https://eody.gov.gr.

Ποιος είναι ο τρόπος μετάδοσης;
Ο ιός μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο κυρίως μέσω του αναπνευστικού με σταγονίδια από το φτέρνισμα, το βήχα ή την ομιλία. Επίσης, μπορεί να μεταδοθεί μέσω επαφής με επιφάνειες πρόσφατα μολυσμένες με σταγονίδια, αν δεν τηρούνται τα μέτρα υγιεινής των χεριών.

Πότε μια περίπτωση της νόσου θεωρείται περισσότερο μεταδοτική;
Ένα περιστατικό θεωρείται περισσότερο μεταδοτικό όταν εμφανίζει συμπτώματα, αλλά δυνητικά θα μπορούσε να μεταδίδει τη λοίμωξη και 1-4 ημέρες πριν την εκδήλωση συμπτωμάτων. Η κύρια μετάδοση συμβαίνει κατά την συμπτωματική φάση. Το περιστατικό θεωρείται ότι δεν είναι πλέον μεταδοτικό ένα 24ωρο μετά την αποδρομή των συμπτωμάτων.

Ποια είναι τα συμπτώματα της COVID-19 λοίμωξης;
Τα κύρια συμπτώματα της νόσου περιλαμβάνουν τα κατωτέρω: Πυρετός, ξηρός βήχας και καταβολή. Μερικοί εμφανίζουν πονόλαιμο, αρθραλγίες / μυαλγίες και ρινική συμφόρηση. Τα συμπτώματα είναι συνήθως ήπια και περίπου το 80% των ασθενών αναρρώνουν χωρίς ανάγκη ειδικής θεραπείας.

Ποιοι ασθενείς κινδυνεύουν περισσότερο να εμφανίσουν σοβαρή νόσο;
Μερικοί ασθενείς εμφανίζουν δύσπνοια (δυσκολία στην αναπνοή) και πιθανώς πνευμονία, που χρειάζεται νοσηλεία σε νοσοκομείο. Τα άτομα, που ανήκουν σε ομάδα υψηλού κινδύνου (π.χ. ηλικιωμένοι, καρδιοπαθείς, άτομα με σακχαρώδη διαβήτη, ηπατοπάθειες ή πνευμονοπάθειες), είναι πιθανότερο να εμφανίσουν σοβαρή νόσο.

Πόσο καιρό επιβιώνει ο SARS CoV-2 στην επιφάνεια;
Σύμφωνα με τα σημερινά δεδομένα η διάρκεια επιβίωσης του SARS CoV-2 σε επιφάνειες δεν έχει τεκμηριωθεί. Ωστόσο φαίνεται να συμπεριφέρεται όπως και άλλοι κορονοϊοί. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα μελετών οι κορονοϊοί μπορεί να παραμένουν στις επιφάνειες για μερικές ώρες ή μέχρι αρκετές ημέρες. Αυτό μπορεί να επηρεαστεί από παράγοντες όπως ο τύπος της επιφάνειας, η θερμοκρασία ή η υγρασία του περιβάλλοντος. Εάν υπάρχει υποψία ότι μια επιφάνεια μπορεί να είναι μολυσμένη, τότε πρέπει να καθαρίζεται με απλό απολυμαντικό και στη συνέχεια τα χέρια να καθαρίζονται με αλκοολούχο διάλυμα ή να πλένονται καλά με σαπούνι και νερό. Να αποφεύγεται η επαφή με τα μάτια, το στόμα ή τη μύτη.

Είναι ασφαλή τα πακέτα από οποιαδήποτε περιοχή όπου έχουν αναφερθεί κρούσματα COVID-19;
Ναι. Η πιθανότητα να μολυνθούν εμπορεύματα από ασθενή με COVID-19 είναι χαμηλή καθώς και ο κίνδυνος μόλυνσης με SARS CoV-2 από ένα πακέτο που έχει μεταφερθεί, ή που ταξίδεψε και έχει εκτεθεί σε διαφορετικές συνθήκες και θερμοκρασία είναι επίσης χαμηλός.

Γενικά μέτρα πρόληψης μετάδοσης COVID-19
Συστήνεται σε όλους τους κλειστούς χώρους καλός εξαερισμός, καθώς και εύκολη πρόσβαση σε τρεχούμενο νερό και σαπούνι, ώστε να τηρούνται οι κανόνες υγιεινής.
1. Πρώτη γραμμή άμυνας κατά της λοίμωξης είναι η προσεκτική υγιεινή των χεριών. Συνιστάται συχνό πλύσιμο των χεριών με σαπούνι και νερό για τουλάχιστον 20 δευτερόλεπτα. Aν τα χέρια δεν είναι εμφανώς λερωμένα, μπορεί να χρησιμοποιηθεί εναλλακτικά αλκοολούχο διάλυμα (τουλάχιστον 60% αιθυλικής αλκοόλης ή 70% ισοπροπυλικής αλκοόλης). Η χρήση γαντιών δεν υποκαθιστά το πλύσιμο των χεριών.
Τα χέρια πρέπει να πλένονται:
Μετά κάθε άμεση επαφή με ασθενή ή σωματικά υγρά ασθενή (πχ σάλια)
Μετά από επαφή με αντικείμενα που έχουν έρθει σε επαφή με αναπνευστικές ή εκκρίσεις ασθενή
2. Σχολαστική τήρηση των μέτρων υγιεινής όπως:
κάλυψη του στόματος και της μύτης κατά το βήχα ή φτέρνισμα με το εσωτερικό του αγκώνα ή με χαρτομάντηλο το οποίο απορρίπτουμε στα απορρίμματα
αποφυγή επαφής των χεριών με στόμα, μύτη ή μάτια για πρόληψη διασποράς μικροβίων
3. Αποφυγή επαφής με ασθενείς που έχουν συμπτώματα του αναπνευστικού
4. Κρατάμε τις αποστάσεις ασφαλείας από τους γύρω μας (> 1.5 μέτρο)
5. Αποφεύγουμε χώρους συγχρωτισμού
6. Εάν εμφανίσουμε συμπτώματα αναζητούμε ιατρική βοήθεια
7. Η χρήση μάσκας συγκρατεί τα σταγονίδια και μπορεί να μειώσει τη διασπορά της λοίμωξης στην κοινότητα. Κύριος στόχος της χρήσης της μάσκας είναι να προστατεύσετε τους ανθρώπους γύρω σας εάν έχετε μολυνθεί.

Πώς ορίζεται η στενή επαφή (υψηλός κίνδυνος έκθεσης) με κρούσμα COVID-19;
Επαφή με το κρούσμα σε απόσταση μικρότερη από 2 μέτρα για διάρκεια περισσότερο από 15 λεπτά
Άτομα με επαφή «πρόσωπο με πρόσωπο» με συμπτωματικό άτομο (πχ γεύμα στο ίδιο τραπέζι)
Επαγγελματίας υγείας ή άλλο άτομο που παρέχει φροντίδα στο ύποπτο κρούσμα.

To άρθρο Συμπτώματα Covid και το κοινό σύμπτωμα που επιμένει για εβδομάδες δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

Keywords
Τυχαία Θέματα