Στον μαραθώνιο της ζωής, η LifePulse έρχεται πρώτη και με διαφορά

10:06 16/2/2024 - Πηγή: NewsIt

Πόσες φορές δεν σας έχει πει κάποιος ότι «η ζωή είναι ένας μαραθώνιος». Και πόσες φορές δεν έχετε σκεφτεί πως κάνει λάθος; Όμως όταν έρθει μια κρίσιμη στιγμή, τότε καταλαβαίνετε ότι ακόμη και το πιο γρήγορο σπριντ, μπορεί να μοιάζει μαραθώνιος.

Είναι οι φορές αυτές που κάποιος δικός μας ή και εμείς οι ίδιοι μπορεί να χρειαστούμε βοήθεια από άλλους. Να αναζητήσουμε την αλληλεγγύη των άλλων, στη συνδρομή ανθρώπων που μπορεί να μη γνωρίζουμε ποτέ.

«Χρειάζεται ο πατέρας μου δυο φιάλες αίμα για μια επέμβαση που

θα κάνει, ξέρεις κανέναν». Μια φράση που μπορεί να έχουμε πει ή να μας έχουν πει φίλοι και γνωστοί. Στα social media οι ανακοινώσεις είναι όλο και πιο πολλές: «χρειαζόμαστε αίμα». Κι αν ο φίλος ή ο γνωστός ή ο γνωστός του γνωστού δεν είναι στην ομάδα αίματος που ζητάμε;

Δυστυχώς, στη χώρα μας, υπάρχει έλλειψη αποθεμάτων αίματος. «Και τι σημαίνει αυτό;» θα σκεφτεί κανείς. Σημαίνει αυτό που περιγράφηκε πιο πάνω. Ότι σε περιπτώσεις ατυχημάτων, επεμβάσεων ή οποιουδήποτε άλλου απροόπτου, τα νοσοκομεία δεν έχουν απόθεμα αίματος και γι’ αυτό γίνονται οι εκκλήσεις ή από στόμα σε στόμα ή από τα social media.

«Ζητείται αίμα, για τον τάδε, η τάδε ομάδα αίματος»…. Κι όταν αυτή η έκκληση γίνεται για κάποιον δικό σου, η αγωνία κάνει τη βαρύτητά της, ακόμη μεγαλύτερη!

Πόσο πιο καλύτερα και πιο αισιόδοξα θα ήταν τα πράγματα αν το «χρειάζεται άμεσα αίμα αυτό το αγαπημένο μου πρόσωπο» δεν υπήρχε καν. Κι αν η μόνη φράση που θα χρησιμοποιούσε κάποιος ήταν «ο άνθρωπός μου έλαβε άμεσα το αίμα που χρειαζόταν». 

Και εδώ «μπαίνει» η LifePulse, η ψηφιακή εφαρμογή που «έτρεξε» στο μαραθώνιο καινοτομίας Social Hackathon της Lidl Ελλάς και του Κοινωφελούς Ιδρύματος Αθανάσιος Κ. Λασκαρίδης, που πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων και με την τεχνολογική και οργανωτική υποστήριξη της Crowdpolicy, και βγήκε πρώτη!

Αυτό σημαίνει ότι κέρδισε το μεγάλο έπαθλο των 40.000 ευρώ από την Lidl Ελλάς για την επικοινωνιακή υποστήριξη και προώθηση της ιδέας της, καθώς και 5.000€ από το Κοινωφελές Ίδρυμα Αθανάσιος Κ. Λασκαρίδης. 

Από αριστερά προς δεξιά: Εύη Λαζού-Λασκαρίδη, Πρόεδρος του Κοινωφελούς Ιδρύματος Αθανάσιος Κ. Λασκαρίδης |  η νικήτρια ομάδα Life Pulse – Θωμάς Πατσάνης, Front-end Developer | Δημήτρης Ποζαρίτης, Back-end Developer | Πάνος Καραδαγλής, UI/UX Designer |  Martin Brandenburger, CEO και Πρόεδρος του ΔΣ της Lidl Ελλάς

Η LifePulse ήρθε να κάνει την αιμοδοσία πιο εύκολη από ποτέ. Και να προσφέρει έτσι σπουδαία υπηρεσία στο κοινωνικό σύνολο! Και δεν αλλάζει μόνο τις ζωές των πολιτών αλλά βοηθά και στο υγειονομικό σύστημα. Για ένα μέλλον στο οποίο για όλους τους ασθενείς, ανεξαρτήτως τοποθεσίας, καμία ιατρική διαδικασία δεν καθυστερεί λόγω έλλειψης αίματος.

Είναι η ψηφιακή εφαρμογή εθελοντικής αιμοδοσίας, η οποία ειδοποιεί τους χρήστες μέσω push-ειδοποιήσεων, σε πραγματικό χρόνο, κάθε φορά που υπάρχει ανάγκη για βοήθεια βάσει της ομάδας αίματός τους και της τοποθεσία τους.

Κάθε χρήστης ορίζει την ομάδα αίματός του και λαμβάνει push notification όταν κοντινά νοσοκομεία ή τράπεζες αίματος χρειάζονται άμεσα τη συγκεκριμένη ομάδα αίματος.

Οι χρήστες, όταν δημιουργούν το προφίλ τους, επιλέγουν την χιλιομετρική ακτίνα για την οποία επιθυμούν να λαμβάνουν ειδοποιήσεις. Επιπλέον, αποκτούν ένα μοναδικό αναγνωριστικό, το LifePulse ID, που τους προσφέρει άυλες επιβραβεύσεις για την αιμοδοτική τους δράση.

Στόχος της LifePulse, μακροπρόθεσμα, να δημιουργηθεί ένα παγκόσμιο δίκτυο αιμοδοσίας, μέσα από το οποίο δότες και πρόσωπα σε ανάγκη θα συνδέονται σε πραγματικό χρόνο. Στοχεύει στη μετατροπή της αιμοδοσίας από το «μια στο τόσο» σε μια τακτική, σωτήρια συνήθεια, έτσι ώστε να καλλιεργηθεί μια κουλτούρα προληπτικής προσφοράς στο σύστημα υγείας.

Μαραθώνιος ζωής

Η LifePulse ξεκίνησε την πορεία της μέσα από το μαραθώνιο καινοτομίας Social Hackathon της Lidl Ελλάς και του Κοινωφελούς Ιδρύματος Αθανάσιος Κ. Λασκαρίδης.

Η ιδέα γεννήθηκε όταν παρατηρήθηκε πως παρά τις καμπάνιες και τον μεγάλο αριθμό εθελοντικών οργανώσεων, το πρόβλημα έλλειψης αίματος στην Ελλάδα, παραμένει. Μελετώντας επιστημονική βιβλιογραφία που ανέλυε το προφίλ των εθελοντών αιμοδοτών στη χώρα μας, τι ενθαρρύνει και τι αποθαρρύνει την αιμοδοσία, γεννήθηκε η ιδέα για τη LifePulse.

Με τη διάκριση της στο μαραθώνιο κέρδισε την συμμετοχή σε 5μηνο πρόγραμμα επιχειρηματικής επιτάχυνσης, το Social Innovation Lab, στα πλαίσια του οποίου τα μέλη της ομάδας πολλαπλαστιάστηκαν, η εφαρμογή έλαβε σάρκα και οστά και το όραμα γιγαντώθηκε.

Οι άνθρωποι πίσω από την ομάδα

Ποια είναι τα πρόσωπα της LifePulse, της εφαρμογής που θέλει να κάνει τη ζωή μας καλύτερη;

Θωμάς Πατσάνης

Ο Θωμάς εργάζεται ως full-stack προγραμματιστής και έχει αναλάβει την ανάπτυξη του front-end της εφαρμογής.

Πάνος Καραδαγλής

Παθιασμένος με το UI/UX, ασχολείται με το σχεδιασμό της εφαρμογής, την ανάπτυξη της ιστοσελίδας και τα social media της LifePulse.

Δημήτρης Ποζαρίτης

Full-stack προγραμματιστής με πολυετή εμπειρία. Ο Δημήτρης είναι ο lead προγραμματιστής για το back-end της LifePulse.

Χρήστος Κατσάνος

Επίκουρος Καθηγητής HCI στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο, αλλά πάντα βρίσκει χρόνο να αξιολογεί και να προτείνει νέα features για την εφαρμογή.

Η LifePulse θέλει να μπορεί να γίνει ο παλμός της αιμοδοσίας στην Ελλάδα. Είναι στο χέρι μας, να βοηθήσουμε!

To άρθρο Στον μαραθώνιο της ζωής, η LifePulse έρχεται πρώτη και με διαφορά δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

Keywords
Τυχαία Θέματα