Σοκ στα ερείπια του Ιρπίν για Μακρόν, Σολτς και Ντράγκι – Το μήνυμα που συγκίνησε

13:47 16/6/2022 - Πηγή: NewsIt

Πρόσωπα αλλοιωμένα από την καταστροφή που έβλεπαν γύρο τους. Εμανουέλ Μακρόν, Όλαφ Σολτς και Μάριο Ντράγκι βρίσκονται στο Κίεβο και πριν από τη συνάντησή τους με τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι, επισκέφτηκαν πόλεις που έχουν μαρτυρήσει κατά τη διάρκεια του πολέμου στην Ουκρανία.

Μια από τις πόλεις αυτές είναι το Ιρπίν, ένα προάστιο του Κιέβου, πόλη – σύμβολο των καταστροφών που προκάλεσαν οι Ρώσοι μετά την εισβολή τους στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου. Πόλη όπου οι Ρώσοι έκαναν ωμότητες που σόκαραν τον κόσμο. Τα πρόσωπα του Εμανουέλ Μακρόν, του Όλαφ Σολτς και του Μάριο

Ντράγκι «αποτύπωναν» την καταστροφή.

Περικυκλωμένοι από πάνοπλους Ουκρανούς στρατιώτες κι ένα σημαντικό απόσπασμα ασφαλείας αλλά και δημοσιογράφους που καλύπτουν το πρώτο τους ταξίδι στην Ουκρανία από την έναρξη του πολέμου, οι τρεις Ευρωπαίοι ηγέτες μαζί και με τον πρόεδρο της Ρουμανίας Κλάους Γιοχάνις έφτασαν στο Ιρπίν. Έφτασαν στο Κίεβο στις 09:30 το πρωί της Πέμπτης (16.06.2022) και λίγο αργότερα ήχησαν οι σειρήνες στην πρωτεύουσα της Ουκρανίας.

Όπως και άλλοι ξένοι ηγέτες που είχαν πάει στο Κίεβο πριν απ’ αυτούς, οι Μακρόν, Σολτς, Ντράγκι και Γιοχάνις περπάτησαν στους δρόμους του Ιρπίν, όπου τα σημάδια των βομβαρδισμών είναι παντού…

Οι ηγέτες έκαναν στους συνοδούς τους ερωτήσεις σχετικά με την επιστροφή των κατοίκων στην πόλη τους και τα προβλεπόμενα έργα ανοικοδόμησης, ενώ στη συνέχεια είδαν ένα βίντεο διάρκειας μερικών λεπτών που δείχνει το Ιρπίν πριν από τρεις μήνες, όταν μαίνονταν εκεί οι μάχες.

Στους τοίχους ενός κατεστραμμένου κτιρίου, διάβαζε κανείς «Make Europe Not War» («Κάντε Ευρώπη Όχι Πόλεμο»), μια επιγραφή που ο Μακρόν είδε και σχολίασε λέγοντας: «είναι το σωστό μήνυμα (…) είναι πολύ συγκινητικό να το βλέπει κανείς».

Ο Γάλλος πρόεδρος δήλωσε πως σφαγές και εγκλήματα πολέμου διαπράχθηκαν στο Ιρπίν και χαιρέτισε «τον ηρωισμό» των Ουκρανών.

«Είναι μια ηρωική πόλη, σημαδεμένη από τα στίγματα της βαρβαρότητας», δήλωσε ο Μακρόν προς τους δημοσιογράφους. «Είδαμε όλοι αυτές τις εικόνες μιας πόλης κατεστραμμένης, που είναι ταυτόχρονα μια πόλη ηρωική αφού εδώ ήταν, μεταξύ άλλων, που οι Ουκρανοί σταμάτησαν το ρωσικό στρατό που κατέβαινε προς το Κίεβο. Συνεπώς αντιπροσωπεύει τον ηρωισμό του στρατού, αλλά επίσης του ουκρανικού πληθυσμού», πρόσθεσε.

French President Macron, German Chancellor Scholz, Italian Prime Minister Draghi and Romanian President Iohannis arrived in Irpin.
: BFM TV pic.twitter.com/TRuvkQWiGx

— Stratcom Centre UA (@StratcomCentre) June 16, 2022

Το Ιρπίν, βορειοδυτικό προάστιο του Κιέβου, σημειώθηκαν τον περασμένο Μάρτιο σφοδρές συγκρούσεις ανάμεσα στους Ρώσους και τους Ουκρανούς. Ο ρωσικός στρατός κατέλαβε γρήγορα το προάστιο, που πριν από τον πόλεμο είχε 62.000 κατοίκους, και διατήρησε τον έλεγχό του στη διάρκεια του Μαρτίου.

Το Κίεβο κατηγορεί έκτοτε τις ρωσικές δυνάμεις ότι διέπραξαν εγκλήματα πολέμου στο Ιρπίν και στις γειτονικές πόλεις Μπούτσα και Μποροντιάνκα, μετά την ανακάλυψη εκατοντάδων πτωμάτων αμάχων στις κωμοπόλεις αυτές μετά την αποχώρησή του ρωσικού στρατού στα τέλη Μαρτίου.

To άρθρο Σοκ στα ερείπια του Ιρπίν για Μακρόν, Σολτς και Ντράγκι – Το μήνυμα που συγκίνησε δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

Keywords
Τυχαία Θέματα