Σλοβακία: Έτοιμη να παραδώσει 30 Τ-72 στην Ουκρανία, αν λάβει δυτικά άρματα για να τα αντικαταστήσει

19:35 25/1/2023 - Πηγή: NewsIt

Η κυβέρνηση της Σλοβακίας δηλώνει έτοιμη να παραδώσει «άμεσα» 30 άρματα μάχης Τ-72 στην Ουκρανία, αλλά με την προϋπόθεση ότι θα λάβει άρματα δυτικής κατασκευής για να τα αντικαταστήσει. Αυτό γνωστοποίησε σήμερα (25.1.2023) ο υπουργός Άμυνας της Σλοβακίας, Γιαροσλάβ Ναντ.

Πέρυσι η Σλοβακία είχε στείλει στην Ουκρανία 30 τεθωρακισμένα άρματα μάχης BVP-1, σοβιετικής κατασκευής, κατόπιν συμφωνίας με τη Γερμανία για την απόκτηση 15 αρμάτων μάχης

Leopard 2.

«Έχουμε άλλα 30 άρματα μάχης Τ-72 τα οποία μπορούμε να παραδώσουμε αμέσως στην Ουκρανία, ακόμη κι αύριο, εφόσον λάβουμε άρματα δυτικής κατασκευής – Leopard ή άλλου τύπου – προς αντικατάστασή τους», δήλωσε σήμερα ο υπουργός Άμυνας της Σλοβακίας.

Εδώ και μήνες η κυβέρνηση της Ουκρανίας ζητούσε επίμονα άρματα μάχης από τη Δύση, προκειμένου ο στρατός της να αποκτήσει μεγαλύτερη δύναμη πυρός στον αγώνα που δίνει για την απελευθέρωση των εδαφών που κατέλαβαν οι Ρώσοι εισβολείς.

Η Γερμανία στέλνει Leopard 2

Νωρίτερα σήμερα, η Γερμανία ανακοίνωσε επισήμως την παράδοση αρμάτων μάχης Leopard 2 στην Ουκρανία, κίνηση που το Κίεβο επαίνεσε ως πιθανό σημείο καμπής στον πόλεμο.

Βάσει των κριτηρίων του ΝΑΤΟ, η Σλοβακία χρειάζεται 43 άρματα μάχης, είπε ο υπουργός Άμυνας Γιαροσλάβ Ναντ, συμπληρώνοντας ότι θα έχει συνολικά 45 μόλις παραλάβει τα 15 Leopard από τη Γερμανία. Μέχρι στιγμής, η Μπρατισλάβα έχει παραλάβει μόλις ένα και περιμένει πως από τον Μάρτιο θα αποκτά δύο κάθε μήνα.

Πέρυσι η Σλοβακία είχε στείλει επίσης στην Ουκρανία οκτώ αυτοκινούμενα πυροβόλα Zuzana και κατασκευάζει άλλα 16 που θα πληρώσουν η Δανία, η Γερμανία και η Νορβηγία. Ο Ναντ είπε ότι η ουκρανική κυβέρνηση έχει εκφράσει ενδιαφέρον για την αγορά άλλων 11 αυτοκινούμενων πυροβόλων και έχει διαπραγματευτεί τη σχετική σύμβαση.

Μέσα σε όλα, η δημοσιογράφος του Bloomberg Τζένιφερ Γιάκομπς, ανέφερε σήμερα (25.1.2023) σε ανάρτησή της στο twitter ότι οι ΗΠΑ αποφάσισαν να στείλουν 31 άρματα μάχης Μ1 Abrams αξίας 400 εκατ. δολαρίων στην Ουκρανία.

Past winners of the Gerald R. Ford Journalism Prizes include Matt Viser, Megan Eckstein, Jennifer Jacobs, and W.J. Hennigan! Learn more or apply here https://t.co/76vULFmlA8

— GRF Foundation (@PresGeraldRFord) January 24, 2023

Το τοπίο με την Αμερικανική βοήθεια θα ξεκαθαρίσει, πάντως, σήμερα μετά την ομιλία που αναμένεται να κάνει ο Τζο Μπάιντεν στον Λευκό Οίκο. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ θα αναφερθεί στην στήριξη της χώρας του προς την Ουκρανία.

To άρθρο Σλοβακία: Έτοιμη να παραδώσει 30 Τ-72 στην Ουκρανία, αν λάβει δυτικά άρματα για να τα αντικαταστήσει δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

Keywords
Τυχαία Θέματα