Σκεπτικισμός εκ νέου στις αγορές – Μικρές απώλειες στο ΧΑ – Μικτές τάσεις σε Ευρώπη και ΗΠΑ – Απώλειες για το πετρέλαιο

18:18 15/12/2023 - Πηγή: NewsIt

Η ρευστότητα που υπάρχει στις διεθνείς αγορές επιβεβαιώθηκε και με το παραπάνω από την εικόνα που παρουσίασαν σήμερα οι περισσότερες χρηματαγορές του πλανήτη. Την θέση της στην χθεσινή ευφορία έδωσε ο σκεπτικισμός για την επόμενη ημέρα, που ήρθε μάλιστα να επιβεβαιωθεί και από δηλώσεις αξιωματούχων της FED που δήλωσαν ότι δεν έχουν εξετάσει ακόμη σενάρια για μείωση επιτοκίων.

Στην Αθήνα ο Γενικός Δείκτης της αγοράς (σ.σ. υπό το κλίμα δηλώσεων στελεχών

της FED κλπ.) έκλεισε με απώλειες 0,35% στις 1.290,79 μονάδες και την αξία των συναλλαγών να αγγίζει τα 177 εκατ. λόγω του ότι έληξαν σήμερα τα παράγωγα και οι επενδυτές θα έπρεπε να κλείσουν τις θέσεις τους. Ο τραπεζικός δείκτης υποχώρησε κατά 0,39%. Η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας υποχώρησε κατά 0,80%, της Alpha Bank με 1,03%, η μετοχή της Τράπεζας Πειραιώς σημείωσε άνοδο 0,62% και της Eurobank οριακά κέρδη 0,06%.

Με κέρδη 4,29% έκλεισε η ΕΛΛΑΚΤΩΡ, ενώ ακολούθησαν με ήπια άνοδο ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Motor Oil, ΟΠΑΠ και Τέρνα Ενεργειακή.

Απώλειες 5,17% σημείωσε η ΕΥΔΑΠ, ενώ ακολούθησαν με πτώση άνω του 2% οι Σαράντης και Quest και με πτώση άνω του 1% οι Βιοχάλκο, Jumbo, ΟΤΕ και Lamda Development.

Στα αξιοσημείωτα της ημέρας η νέα μεγάλη πτώση στην αγορά των ομολόγων με την απόδοση του 10ετούς να βρίσκεται στο 3,151% με πτώση πάνω από 5%.

Στην Ευρώπη οι χρηματιστηριακοί δείκτης στα μεγάλα χρηματιστήρια δεν είχαν σαφή τάση στην τελευταία ημέρα της εβδομάδος. Ο DAX σημειώνει οριακά κέρδη, ο CAC είχε κέρδη 0,53% και ο FTSE 100 στον Λονδίνο απώλειες 0,90%. Μικτή είναι η εικόνα στο άνοιγμα και για τα χρηματιστήρια στην Ν. Υόρκη.

Οι επενδυτές δείχνουν να σταθμίζουν τις δηλώσεις του επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Τράπεζας της Νέας Υόρκης Τζον Γουίλιαμς, ο οποίος τόνισε ότι οι αξιωματούχοι της Fed δεν έχουν ξεκινήσει να εξετάζουν κάποια μείωση των επιτοκίων, χαρακτηρίζοντας πρόωρη μια τέτοια συζήτηση.

Στην αγορά εμπορευμάτων το πετρέλαιο γύρισε σε αρνητικό έδαφος μετά τα κέρδη πάνω από 5% σε δύο ημέρες. Σημειώνει απώλειες 0,77% λίγο πάνω από τα 76 δολάρια, ενώ ο χρυσός διατηρείται σε θετικό έδαφος στα 2.050 δολάρια η ουγγιά.

Τέλος να σημειωθεί ότι μεγάλη πτώση κατέγραψαν τόσο η τιμή του φυσικού αερίου στην περιοχή των 33 ευρώ η MWh και της χονδρικής τιμής του ρεύματος στα 84 ευρώ η MWh.

To άρθρο Σκεπτικισμός εκ νέου στις αγορές – Μικρές απώλειες στο ΧΑ – Μικτές τάσεις σε Ευρώπη και ΗΠΑ – Απώλειες για το πετρέλαιο δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

Keywords
Τυχαία Θέματα
Σκεπτικισμός, – Μικρές, ΧΑ – Μικτές, Ευρώπη, ΗΠΑ – Απώλειες,skeptikismos, – mikres, cha – miktes, evropi, ipa – apoleies