ΣΚΑΪ εναντίον ΕΣΡ: Βάζει στον πόλεμο κι άλλους σταθμούς για το βίντεο του Big Brother

13:14 22/9/2020 - Πηγή: NewsIt

Σε διακαναλική κόντρα φαίνεται να εξελίσσεται ο «πόλεμος» μεταξύ του ΣΚΑΪ με το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης για το επίμαχο απόσπασμα από το Big Brother που προβλήθηκε στο live streaming του σταθμού μέσα από το διαδίκτυο.

Όλα ξεκίνησαν την προηγούμενη βδομάδα όταν το ΕΣΡ κάλεσε τον ΣΚΑΪ

να δώσει σήμερα διευκρινίσεις για «προβολή μέσω ιστοτόπου οπτικοακουστικού περιεχομένου με υποβαθμισμένη ποιοτική στάθμη», «μη τήρηση κανόνων ευπρέπειας στη συμπεριφορά», «προβολή και εξύμνηση εγκλημάτων», «προσβολή ανθρώπινης αξίας» και «διακρίσεις στη βάση φύλου». Υπενθυμίζεται ότι μιλάμε για το video όπου παίκτης του Big Brother έκανε αναφορά σε βιασμό, αναγκάζοντας την παραγωγή να τον διώξει από το “σπίτι”. 

Όπως έχουμε αναφέρει σε προηγούμενο ρεπορτάζ στο Newsit.gr «πηγές» από το κανάλι του Φαλήρου, υποστηρίζουν ότι επιχειρείται «κατασκευή» αρμοδιότητας του ΕΣΡ για έλεγχο του διαδικτύου, όταν μάλιστα στο παρελθόν το Συμβούλιο έχει δημόσια παραδεχτεί την αναρμοδιότητά του για θέματα στο διαδίκτυο. Έτσι τονίζουν πως αν όντως υφίσταται αρμοδιότητα του ΕΣΡ τότε τα μέλη του θα έπρεπε να διωχθούν για σοβαρή παράβαση καθήκοντος, με δεδομένο ότι όλα αυτά τα χρόνια που λειτουργεί η αρχή κυκλοφορεί στο διαδίκτυο οπτικοακουστικό υλικό που παραβιάζει βασικούς κανόνες που ισχύουν για τα ραδιοτηλεοπτικά Μέσα.

Από την άλλη μεριά ένα επιχείρημα του Συμβουλίου είναι ότι το live streaming προβάλλεται από την υβριδική τηλεόραση του σταθμού, οπότε οι τηλεθεατές έχουν άμεση πρόσβαση μέσω του «κόκκινου κουμπιού» των «έξυπνων» τηλεοράσεων και έτσι έγκειται στη δικαιοδοσία του. Αν και το… τοπίο -για να μην αναφέρω «η νομοθεσία»!- είναι θολό, το ΕΣΡ αποφάσισε να πάρει θέση και να καλέσει τον τηλεοπτικό σταθμό.

Σύμφωνα πάντως με έγκυρες πληροφορίες μου ένα από τα επιχειρήματα του σταθμού είναι ότι το βίντεο με την επίμαχη συνομιλία και αποτρόπαιες δηλώσεις παίκτη του Big Brother, δεν έπαιξε ποτέ στον αέρα του… τονίζοντας μάλιστα ότι αυτό συνέβη από τον αέρα άλλου… άλλων… τηλεοπτικών σταθμών οι οποίοι δεν έχουν (ακόμα;!;) κληθεί.

Όπως φαίνεται το «τσεκούρι» του πολέμου έχει βγει και από τις δύο πλευρές, με τον ΣΚΑΪ να θέλει να βάλει ανάμεσά τους και άλλους τηλεοπτικούς σταθμούς, με αρκετούς να σημειώνουν πως στη συγκεκριμένη περίπτωση το ΕΣΡ έδρασε… πρωτοφανώς αστραπιαία, ενώ άλλες… τις έχει μήνες στα συρτάρια του…!

To άρθρο ΣΚΑΪ εναντίον ΕΣΡ: Βάζει στον πόλεμο κι άλλους σταθμούς για το βίντεο του Big Brother δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

Keywords
Τυχαία Θέματα