Σήμερα οι φοιτητικές εκλογές με Πανσπουδαστική και ΔΑΠ να διεκδικούν την πρωτιά - «Βροχή» οι κατηγορίες για νοθεία

09:21 10/5/2023 - Πηγή: NewsIt

Σήμερα Τετάρτη (10.05.2023) διεξάγονται οι φοιτητικές εκλογές στα Πανεπιστήμια της χώρας, μέχρι τις 19:00 το απόγευμα, με το κλίμα να είναι τεταμένο.

Οι φοιτητικές εκλογές του 2022 ήταν οι πρώτες μετά από 35χρονια που η ΔΑΠ δεν ήταν πρώτη δύναμη, με την Πανσπουδαστική να καταλαμβάνει την πρώτη θέση. Η παράταξη της ΝΔ αμφισβήτησε το αποτέλεσμα

και υποστήριξε πως και πάλι η ίδια είναι στην κορυφή, ωστόσο και οι άλλες παρατάξεις όσο και τα επικυρωμένα αποτελέσματα των σχολών συνηγόρησαν στο ότι όντως η Πανσπουδαστική είναι η πρώτη δύναμη.

Φέτος το κλίμα έντασης έχει καλλιεργηθεί από πολύ νωρίς, αφού η ΔΑΠ δεν ήθελε να γίνουν τώρα εκλογές αλλά το καλοκαίρι, με την ΠΚΣ να καταγγέλλει πως η παράταξη της ΝΔ θέλει όσο το δυνατόν λιγότεροι φοιτητές να συμμετάσχουν προκειμένου όσο το δυνατόν λιγότεροι να την καταδικάσουν.

Πανσπουδαστική: 11 + 1 ερωτήματα στην ΔΑΠ

Η Πανσπουδαστική με ανακοίνωσή της θέτει 11+1 ερωτήματα στην ΔΑΠ, μέσω των οποίων καταγγέλλει διαδικασίες που έχουν σαν στόχο την εξαγορά ψήφων και την νοθεία.

Τα ερωτήματα που θέτει

«Δεν θα τους περάσει! Τώρα είναι η ώρα των φοιτητών!

Πόσο κοστίζει η αξιοπρέπεια των φοιτητών; Τις τελευταίες μέρες έχουν βουίξει τα αμφιθέατρα για διάφορες ύποπτες περιπτώσεις εξαγοράς της ψήφου φοιτητών για λίγα ευρώ… Η αηδία σε όλο της το μεγαλείο. Οι καταγγελίες είναι πολλές και σε διάφορες πόλεις… Δεν μας κάνει εντύπωση. Την ίδια ώρα στο Τμήμα Η/Υ και Πληροφορικής των Ιωαννίνων κυκλοφορεί στέλεχος της ΔΑΠ που διαδίδει ψέματα και υποσχέσεις ότι ”όποιος ψηφίσει ΔΑΠ, θα περάσει το μάθημα”, ενώ ο καθηγητής συγκεκριμένου μαθήματος το διαψεύδει. Τόση ”αριστεία” και απελπισία για μια ψήφο…

Με ποιο δικαίωμα η ΔΑΠ απαγορεύει τη συμμετοχή του ψηφοδελτίου της Πανσπουδαστικής ΚΣ στις εκλογές της Σχολής Οικονομίας & Διοίκησης στις Σέρρες; Η απάντηση του στελέχους της ΔΑΠ στις φοιτήτριες της Πανσπουδαστικής ήταν ”εδώ κάνουμε κουμάντο εμείς και δε θα συμμετέχετε”!

Τι σχέση έχουν οι μπράβοι της νύχτας με τις φοιτητικές εκλογές; Στο Πανεπιστήμιο Πειραιά οι εκπρόσωποι της ΔΑΠ έφεραν μπράβους στη συνεδρίαση του προεκλογικού ΔΣ και τους πήραν στο κυνήγι οι φοιτητές! Έτσι σκοπεύουν να εμφανιστούν στις εκλογές;

Γιατί με αυταρχικό τρόπο προσπαθούν να συγκροτήσουν εφορευτικές επιτροπές αποτελούμενες μόνο από στελέχη της ΔΑΠ, όπως στο Μαθηματικό Ιωαννίνων, στη Δράμα κ.α.; Τι νοθείες σκοπεύουν να κάνουν;

Πόσα πάσο δικαιούται ένας φοιτητής; Κανονικά ένα. Όμως στο ΔΙΠΑΕ στέλεχος της ΔΑΠ κυκλοφορεί με 3 φοιτητικά πάσο από διαφορετικές σχολές! Πώς βρέθηκαν στα χέρια του 3 πάσο; Πόσα ακόμα στελέχη της ΔΑΠ έχουν τέτοια προνόμια; Σε πόσες σχολές θα ψηφίσουν οι συγκεκριμένοι;

Ποιοι φοιτητές δικαιούνται μετεγγραφή; Κανονικά όσοι πληρούν κοινωνικά, οικογενειακά ή οικονομικά κριτήρια και μάλιστα πολλοί αποκλείονται άδικα. Όμως σε πολλά πανεπιστήμια, στελέχη της ΔΑΠ και βουλευτές της ΝΔ πιέζουν για “μετεγγραφές φοιτητών” με μηδενικά κριτήρια, όπως αποκάλυψε ο πρόεδρος του φοιτητικού συλλόγου Πανεπιστημίου Πειραιά!

Πόσες φορές μπορείς να πάρεις πτυχίο από το ίδιο Τμήμα; Αν είσαι ΔΑΠίτης τουλάχιστον δύο! Ο πρόεδρος του υποτιθέμενου ”Συλλόγου Φοιτητών ΔΙΠΑΕ” έως το 2022 (Ε.Φ, στέλεχος της ΔΑΠ), αφότου ολοκλήρωσε τις σπουδές του στο Τμήμα Διατροφής της ΣΕΥ, εμφανίζεται ως φοιτητής με κατατακτήριες στο ίδιο τμήμα!

Πόσα στελέχη της ΝΔ είναι κατ’ επάγγελμα “κατατακτήριοι φοιτητές” και ψηφίζουν στις φοιτητικές εκλογές; Στελέχη της ΝΔ, απόφοιτοι του ΠΑΜΑΚ και της Οδοντιατρικής ΑΠΘ, 30άρηδες και 40άρηδες, εμφανίζονται σαν ”φοιτητές” με ύποπτες βεβαιώσεις σπουδών σε άλλα ΑΕΙ. Πρώτη φορά βλέπουμε οδοντίατρο στα 40 του να θέλει να γίνει νοσηλευτής ή γεωπόνος! Δεκάδες τέτοιοι ”φοιτητές” υπάρχουν επίσης στο Πανεπιστήμιο Πειραιά κ.ά.

Τι δουλειά έχει εκλογικός κανονισμός και άλλα υλικά των εκλογών (που ζητήσαμε και δεν μας τα έδωσαν) στα γραφεία της ΟΝΝΕΔ στην Αθήνα, όπως ενημέρωσε ένας 60χρονος ΔΑΠίτης που αυτοαποκαλείται Πρόεδρος του Φοιτητικού Συλλόγου Θεολογίας του ΕΚΠΑ; Αλήθεια, μετά και την καταγγελία για διορισμό εφορευτικών επιτροπών για τις «εκλογές» στο ΔΙΠΑΕ στα γραφεία της ΟΝΝΕΔ Θεσσαλονίκης, αναρωτιόμαστε μήπως τα γραφεία της ΟΝΝΕΔ έχουν μετατραπεί σε εκλογικά κέντρα…

Πώς γίνεται να είναι πρόεδρος Φοιτητικού Συλλόγου στη Χίο εν ενεργεία μόνιμος στρατιωτικός (!) όταν με βάση τα καταστατικά των φοιτητικών συλλόγων δεν έχουν δικαίωμα ψήφου τα μέλη των σωμάτων ασφαλείας; Πόσους στρατιωτικούς, αστυνομικούς, κ.ά. θα φέρει να ψηφίσουν στις φοιτητικές εκλογές;

Οι γραμματείες των Πανεπιστημίων χρειάζονται “μεσάζοντες” για να βγάλουν βεβαιώσεις σπουδών; Απ’ ό,τι φαίνεται στο ΔΙΠΑΕ και αλλού τις βεβαιώσεις μοιράζουν στελέχη της ΔΑΠ!

+1. Τόσο πολύ πονάει τη ΝΔ και τη ΔΑΠ-ΝΔΦΚ, η περσινή νίκη της Πανσπουδαστικής ΚΣ στις φοιτητικές εκλογές που προσπαθούν με όλα τα μέσα να αλλοιώσουν φέτος τη φωνή των φοιτητών;».

Η «μάχη» ξεκίνησε από το ΔΙΠΑΕ

Επίσης έχει υπάρξει μια σφοδρή σύγκρουση για τις εκλογές στο ΔΙΠΑΕ, με την ΔΑΠ να καταγγέλλει πως η Πανσπουδαστική έκανε εκλογές σε άλλη ημερομηνία (3 με 4 Μαΐου).

«Για ακόμη μια φορά, ενώ η ΠΚΣ έχει υπογράψει και συμφωνήσει για την διεξαγωγή των φοιτητικών εκλογών πανελλαδικά, στις 10 Μαΐου, δίχως ντροπή βγάζει αφίσες και στήνει εκλογές-παρωδία, σε διαφορετική ημερομηνία. Και δυστυχώς, αυτή της η στάση, καταδεικνύει με τον χειρότερο τρόπο, πως μοναδικό της μέλημα είναι να μην στεναχωρηθεί ο Περισσός. Κοινώς, δεν τους καίγεται καρφί, για μία δημοκρατική διαδικασία όπως οι φοιτητικές εκλογές, πόσω μάλλον, για τη φωνή των φοιτητών και την εκλογική τους βούληση» έλεγε η ΔΑΠ σε ανακοίνωσή της.

Στην απάντησή της η Πανσπουδαστική τονίζει πως οι ίδιοι οι φοιτητικοί σύλλογοι αποφάσισαν την ημερομηνία, και πως η ΔΑΠ φωνάζει επειδή θέλει να διατηρήσει το μηχανισμό νοθείας που είχε στα ΤΕΙ Θεσσαλονίκης.

Μεταξύ άλλων υπογραμμίζει πως «στη Θεσσαλονίκη ιδρύθηκαν οι Σύλλογοι Φοιτητών στη Σχολή Μηχανικών και στη Σχολή Επιστημών Υγείας. Οι σύλλογοι αυτοί πρωτοστάτησαν σε μεγάλες φοιτητικές κινητοποιήσεις, όπως αυτές του 2022, που απέτρεψαν τη συγχώνευση και κατάργηση δύο Τμημάτων της Σχολής Μηχανικών και μεταφορά στις Σέρρες!

Πρώτη φορά το 2022 πραγματοποίησαν ελεύθερες φοιτητικές εκλογές, χωρίς νοθεία, με μαζική συμμετοχή φοιτητών, σχεδόν 800 στο σύνολο. Σε αυτές τις εκλογές, στους νέους φοιτητικούς συλλόγους είχαν δικαίωμα συμμετοχής όλες οι φοιτητικές παρατάξεις. Συμμετείχαν η Πανσπουδαστική Κίνηση Συνεργασίας, η ΕΑΑΚ, το Bloco (ΣΥΡΙΖΑ) καθώς και μια άλλη ανεξάρτητη παράταξη. Η μόνη παράταξη που επέλεξε να μην συμμετάσχει ήταν η ΔΑΠ-ΝΔΦΚ…

Γιατί η ΔΑΠ δε συμμετέχει στις εκλογές των συλλόγων στο ΔΙΠΑΕ Θεσσαλονίκης;

Γιατί εδώ και δεκαετίες η ΔΑΠ του ΤΕΙ Θεσσαλονίκης έχει στήσει έναν μηχανισμό βίας, νοθείας, εξαγοράς και εκβιασμών στους φοιτητές τον οποίο επιχειρεί να διατηρήσει. Οι καταγγελίες έπεφταν βροχή όλα τα προηγούμενα χρόνια:

Εκλογές με μπράβους και τραμπουκισμούς φοιτητών όπως το 2019.Δυο και τρεις φοιτητές μαζί στο ίδιο παραβάν (!) ή κάλπες σε διαδρόμους χωρίς παραβάν.Απειλές σε φοιτητές πως “αν δεν ψηφίσεις ΔΑΠ δε θα πάρεις ποτέ πτυχίο” ή “εδώ ψηφίζουμε μόνο ΔΑΠ”.Ψηφοδέλτια σε διαφανείς φακέλους για να διακρίνεται τι ψηφίζει κάθε φοιτητής, ώστε μέλος της ΔΑΠ στημένο πάνω από την κάλπη να φωνάζει «σαλάμι» κάθε φορά που διέκρινε ψηφοδέλτιο της Πανσπουδαστικής, και άλλο μέλος της εφορευτικής επιτροπής να φακελώνει τον «απείθαρχο» σπουδαστή στις λίστες».Εκλογές στην ΑΣΟΕΕ, εκλογές και στο… Γκάζι και «πόλεμος» ΠΚΣ με ΔΑΠ και ΠΑΣΠ

Μια άλλη σχολή όπου υπάρχουν αντεγκλήσεις είναι η ΑΣΟΕΕ, για την οποία θα στηθούν κάλπες σε δύο μέρη. Το ένα είναι το κτήριο της σχολής, και το άλλο στο πολιτιστικό κέντρο «Μελίνα Μερκούρη» στο Γκάζι.

Το ίδιο φαινόμενο είχε παρατηρηθεί και πέρυσι. Στο Γκάζι συμμετέχουν η ΠΑΣΠ και η ΔΑΠ, ενώ στο κτήριο της ΑΣΟΕΕ η Πανσπουδαστική και οι άλλες παρατάξεις.

Με βάση και το περυσινό φαινόμενο, η ΠΑΣΠ και η ΔΑΠ υποστηρίζουν πως αυτοί εξέλεξαν το νόμιμο ΔΣ και τη νόμιμη Εφορευτική επιτροπή, αμφισβητώντας τις διαδικασίες στο κτήριο της ΑΣΟΕΕ, και καταγγέλλοντας νοθεία από την ΠΚΣ και από άλλες «αριστερές παρατάξεις», όπως λέει.

Σε ανακοίνωσή της η ΠΑΣΠ αναφέρει: 

«Στο Πολιτιστικό Κέντρο “Μελίνα Μερκούρη” θα διεξαχθούν οι φοιτητικές εκλογές για τους φοιτητές του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών Προς αποκατάσταση της αλήθειας και προκειμένου να ξεγυμνωθούν οι κατ’ επάγγελμα ψεύτες – που τα Αμφιθέατρα του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΟΠΑ) δεν γνωρίζουν και οι οποίοι ενόψει των Φοιτητικών Εκλογών 2023 κάνουν την απέλπιδα προσπάθεια να αποπροσανατολίσουν και να αποσυσπειρώσουν τους φοιτητές – σας ενημερώνουμε για τα εξής:

Ο Σύλλογος Φοιτητών ΑΣΟΕΕ «Σωτήρης Πέτρουλας» είναι ΕΝΑΣ, έχει καταστατικό θεωρημένο από το Πρωτοδικείο Αθηνών και εκλεγμένο Διοικητικό Συμβούλιο από τις περσινές φοιτητικές εκλογές που διεξήχθησαν στις 18 Μάη 2022 στο χώρο της Τεχνόπολης και στις οποίες συμμετείχαν οι παρατάξεις ΠΑΣΠ ΑΣΟΕΕ, ΔΑΠ και ΠΑΝΚΣ.Οι Φοιτητικές Εκλογές 2023 για το Σύλλογο Φοιτητών ΑΣΟΕΕ «Σωτήρης Πέτρουλας», θα διεξαχθούν την Τετάρτη 10 Μαΐου στο Πολιτιστικό Κέντρο Μελίνα, στην οδό Ηρακλειδών 66 στο Θησείο.Την ευθύνη των εκλογών έχει η Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή που ορίστηκε από το Διοικητικό Συμβούλιο που αναδείχτηκε από τη μαζική συμμετοχή φοιτητών και είναι το ΜΟΝΟ που αναγνωρίζει η Διοίκηση του Πανεπιστημίου καθώς στα θεσμικά όργανα του Ο.Π.Α. συμμετέχουν οι εκπρόσωποι φοιτητών που αυτό έχει ορίσει.Ο λόγος που η εκλογική διαδικασία πραγματοποιείται εκτός του χώρου του Πανεπιστημίου είναι πως τα προηγούμενα χρόνια, εξωπανεπιστημιακά στοιχεία εισέρχονταν στις εκλογικές αίθουσες, τραυμάτιζαν φοιτητές αρπάζοντας και καίγοντας τις κάλπες με αποτέλεσμα να ΜΗΝ ΥΠΑΡΧΕΙ εκλογικό αποτέλεσμα και άρα να απουσιάζουν οι εκπρόσωποι φοιτητών από τα θεσμικά όργανα Διοίκησης του Πανεπιστημίου, εξυπηρετώντας τις παρατάξεις εκείνες που δεν επιθυμούν τη Φοιτητική εκπροσώπηση.Το 2016 όπως και το 2017 (που υπήρχε ακαδημαϊκό άσυλο) στις εκλογές που έλαβαν χώρα ΕΚΤΟΣ Πανεπιστημίου συμμετείχαν ΟΛΕΣ οι φοιτητικές παρατάξεις ακόμη και αυτές που σήμερα (με εξαίρεση μιας που δεν κατέβασε ψηφοδέλτιο το 2017) επικαλούνται το άσυλο.Οι συγκεκριμένες παρατάξεις κρύβουν, βέβαια, από τους φοιτητές ότι άσυλο δεν υφίσταται καθώς η παρούσα κυβέρνηση το κατήργησε με το άρθρο 64 του Νόμου 4623 του 2019.Κρύβουν, επίσης, από τους φοιτητές ότι τα τελευταία χρόνια οι φοιτητικές εκλογές στην Πάτρα, ΔΕΝ ΔΙΕΞΑΓΟΝΤΑΙ στο Πανεπιστήμιο Πατρών, αλλά σε σχολείο της πόλης!!! Αποδεικνύεται επομένως ξεκάθαρα το μέγεθος της υποκρισίας τους καθώς ενώ στην ΑΣΟΕΕ οχυρώνονται πίσω από την επίκληση του ασύλου, την ίδια στιγμή στην ΠΑΤΡΑ με δική τους πρωτοβουλία καλούν τους φοιτητές να προσέλθουν στις εκλογές ΕΚΤΟΣ του Πανεπιστημίου.Καταγγελίες για μια ακόμα χρονιά από την ΠΚΣ για την ΑΣΟΕΕ

Από τη μεριά της η Πανσπουδαστική και φέτος καταγγέλλει τις ΔΑΠ και ΠΑΣΠ για προσπάθεια νοθείας, στηλιτεύοντας το γεγονός πως στήνουν κάλπες στο Γκάζι.

Σημειώνεται πως οι καταγγελίες της Πανσπουδαστικής για νοθεία στην ΑΣΟΕΕ είναι χρόνιες, μιας και πολλές φορές έχουν αναφέρει και έχουν καταγγείλει παλιότερα πως οι εκλογές γίνονταν χωρίς παραβάν (στη σχολή ήταν συνήθως πρώτη η ΠΑΣΠ).

Η ανακοίνωση της Κεντρικής Εφορευτικής Επιτροπής για τις εκλογές στο κτήριο της ΑΣΟΕΕ αναφέρει:

«Οι φοιτητικές εκλογές του φοιτητικού συλλόγου ΑΣΟΕΕ θα διεξαχθούν την Τετάρτη 10/5/2023 από τις 7 π.μ. έως τις 7 μ.μ. στο κεντρικό κτήριο της ΑΣΟΕΕ.
Συγκεκριμένα:

Οι φοιτητές των Τμημάτων Οικονομικής Επιστήμης και ΔΕΟΣ θα ψηφίζουν στην αίθουσα Α21,Οι φοιτητές των Τμημάτων Λογιστικής και Χρηματοοικονομικών και ΔΕΤ στην Α22.Οι φοιτητές των Τμημάτων ΟΔΕ και Μάρκετινγκ στην Α23 καιΟι φοιτητές των Τμημάτων Πληροφορικής και Στατιστικής στην Α24.

Οι φοιτητές για να ψηφίζουν θα πρέπει να έχουν μαζί τους αστυνομική ταυτότητα και φοιτητικό πάσο. Σε περίπτωση απώλειας ταυτότητας θα χρειαστεί βεβαίωση απώλειας και σε περίπτωση απώλειας πάσο θα χρειαστεί βεβαίωση σπουδών.

Καλούμε τους φοιτητές σε μαζική συμμετοχή στις εκλογές του φοιτητικού μας συλλόγου.

Η Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή»

Που θα δείτε live ενσωμάτωση αποτελεσμάτων

Και φέτος πάντως η μόνη παράταξη που δίνει live αναλυτική ενσωμάτωση αποτελεσμάτων είναι η Πανσπουδαστική, μέσω του pksekloges.gr.

Θα αναρτώνται απόψε από τις 19.00, μετά τη λήξη της ψηφοφορίας Στην ιστοσελίδα μπορεί επίσης να δει κανείς αναλυτικά και τα περσινά αποτελέσματα.

 

To άρθρο Σήμερα οι φοιτητικές εκλογές με Πανσπουδαστική και ΔΑΠ να διεκδικούν την πρωτιά - «Βροχή» οι κατηγορίες για νοθεία δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

Keywords
εκλογες, δαπ, εκλογες 2012, δαπ, νοθεια, καλοκαιρι, συμμετοχή, σερρες, πειραιας, δραμα, παμακ, ΑΠΘ, αει, οννεδ, αθηνα, εκπα, θεσσαλονικη, μαΐου, τει, εαακ, συριζα, ψηφοδελτια, ασοεε, πασπ, υπαρχει, υφίσταται, πατρα, βεβαίωση, live, newsit, κινηση στους δρομους, αποτελεσματα δημοτικων εκλογων 2010, εκλογες 2010 αποτελεσματα , εκλογες 2010, σταση εργασιας, πετρουλα dvd, αποτελεσματα πανελληνιων 2011, αποτελεσματα πανελληνιων, Πρώτη ημέρα του Καλοκαιριού, newsit.gr, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, νεα κυβερνηση, Καλή Χρονιά, ποιοι βουλευτες εκλεγονται, αποτελεσματα πανελληνιων 2012, μετεγγραφές φοιτητών, αστυνομικο τμημα, αποτελεσματα, βουλευτες, ημερομήνια, πασο, φοιτητικο πασο, αηδια, ασοεε, αφισες, γκαζι, δουλεια, εαακ, θησειο, νδφκ, σχολες, ψεματα, ωρα, αει, αρθρο, αξιοπρεπεια, ασυλο, τει, βεβαίωση, βροχη, γεγονος, γινει, γινεται, γραφεια, δυναμη, δυστυχως, δειτε, διοικηση, δικη, αιθουσα, υπαρχει, ενεργεια, ευθυνη, ιδια, ιδιο, υφίσταται, καιγεται, κυβερνηση, κυνηγι, κινηση, κλιμα, ληξη, μαη, μαΐου, μπορεις, μπραβοι, νικη, ντροπη, οννεδ, οννεδ θεσσαλονικης, παμακ, πανεπιστημιο πατρων, πασπ, πτυχιο, ποναει, συμμετοχή, συλλογοι, σχολειο, ταυτοτητα, τμημα, φοιτητης, φωνη, φορα, ψευτες, δικαιωμα, χωρα, μια φορα, οργανα, υγειας, υλικα, ξεκινησε, χερια
Τυχαία Θέματα