Σήμερα η εξειδίκευση των μέτρων για καύσιμα, φυσικό αέριο και ρεύμα - Το μήνυμα Μητσοτάκη για τους υδρογονάνθρακες

06:52 17/3/2022 - Πηγή: NewsIt

Μήνυμα στην Ευρώπη ότι η κυβέρνηση δεν θα διαταράξει τη δημοσιονομική ισορροπία, και στους πολίτες ότι θα σταθεί δίπλα τους και σε αυτή την κρίση, την κρίση που προκαλεί η ενεργειακή ακρίβεια, θέλησε να στείλει ο Πρωθυπουργός με το χθεσινό τηλεοπτικό του μήνυμα για τα μέτρα για τη βενζίνη και το πετρέλαιο.

Παράλληλα αίσθηση προκάλεσε και η αναφορά του στο μήνυμα για καύσιμα, πως σύντομα θα γίνουν ανακοινώσεις για “αξιοποίηση των εθνικών κοιτασμάτων φυσικού αερίου με οικονομικό ενδιαφέρον”.

Μέτρα
τρίμηνης διάρκειας για ευάλωτα στρώματα και μεσαία τάξη

Στο 1,1 δις ευρώ είναι το ύψος των μέτρων στήριξης που ανακοίνωσε χθες ο Πρωθυπουργός και παρουσιάζουν αναλυτικά σήμερα ο υπουργός Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρας με τον αναπληρωτή υπουργό Θόδ. Σκυλακάκη και οι υπουργοί Ενέργειας και Αγροτικής Ανάπτυξης Σκρέκας και Γεωργαντάς.

Το τελευταίο διάστημα προηγήθηκε μαραθώνιος διαβουλεύσεων του Μεγάρου Μαξίμου με το οικονομικό επιτελείο. Το νέο πακέτο στήριξης, τρίμηνης διάρκειας, έχει ύψος 3,2 εκατομμύρια ευρώ και αφορά σε ευάλωτους πολίτες, αλλά και σε νοικοκυριά με εισόδημα έως 30.000 ευρώ το χρόνο, όπως ανακοίνωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Έτσι, όπως αναφέρεται, απευθύνεται και στα αδύναμα στρώματα, ενώ “αγγίζει” και τη λεγόμενη μεσαία τάξη. Είναι αυτή η τάξη για την οποία προεκλογικά είχαν “σφαχτεί στην ποδιά της” ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, και αποτελεί το βασικό εκλογικό σώμα της “γαλάζιας” παράταξης.

Τα δημοσιονομικά περιθώρια είναι εκ των πραγμάτων στενά και όπως φάνηκε το μέλημα ήταν τα μέτρα να αφορούν όσο το δυνατόν περισσότερους πολίτες.

Σήμερα η εξειδίκευση των μέτρων από τους υπουργούς

Οι αρμόδιοι υπουργοί εξειδικεύουν σήμερα το τρίπτυχο των παρεμβάσεων που αποφασίστηκαν και αφορούν στην:

-Επιδότηση των καυσίμων με επιστροφή μέρους του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης, κοντά στα 20 λεπτά ανά λίτρο, για συνολικά 180 λίτρα τους επόμενους τρεις μήνες.

-“Επιταγή ακρίβειας”, στα πρότυπα του επιδόματος που δόθηκε τα Χριστούγεννα. Φέρεται να “κλείδωσε” στα 250 ευρώ και να αφορά σε χαμηλοσυνταξιούχους, ΑΜΕΑ και στους δικαιούχους του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος. Θα καταβληθεί πριν από το Πάσχα και τα χρήματα αυτά θα είναι ακατάσχετα.

-“Γενναία” επιδότηση, όπως δήλωσε ο Πρωθυπουργός, στους λογαριασμούς ρεύματος και φυσικού αερίου για τα νοικοκυριά (κύριες κατοικίες), και ειδικές μέριμνες για τους αγρότες και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Το νέο πακέτο μέτρων με ισχύ για τους μήνες Απρίλιο, Μάιο και Ιούνιο, αποτιμάται στο 1,1 δις και έρχεται σε συνέχεια των 2,6 δισ. ευρώ που έχουν ήδη διατεθεί από το ξέσπασμα της ενεργειακής “καταιγίδας”.

«Μέτρα στο μέτρο της πραγματικότητας»

Για «μέτρα μετρημένα στο μέτρο της πραγματικότητας» μίλησε ο Πρωθυπουργός, σημειώνοντας ότι είναι ευθυγραμμισμένα με τη συνετή δημοσιονομική πολιτική που πρέπει να ακολουθήσει η χώρα, η οποία, όπως σημείωσε, “δεν έχει ακόμα πλήρως συνέλθει από τη 10ετή οικονομική κρίση” και “δεν έχει φτάσει ακόμη στην πολυπόθητη επενδυτική βαθμίδα”.

“Η διεθνής αναστάτωση θα περάσει, αλλά η χώρα πρέπει να είναι δυνατή για να συνεχίσει δυναμικά την πορεία της” τόνισε ο κ. Μητσοτάκης.

Το μήνυμα στον ΣΥΡΙΖΑ και τους πολίτες

Το μήνυμα του Πρωθυπουργού απαντούσε και στην κριτική της αντιπολίτευσης και δη του ΣΥΡΙΖΑ, τον οποίο κατηγόρησε ότι “χαϊδεύει αυτιά”.

“Ακούω, βέβαια, από τώρα τις κραυγές της αντιπολίτευσης για «ψίχουλα» και «κοινωνική αναλγησία». Αλλά σας βεβαιώνω ότι πρώτος εγώ θα αποφάσιζα ένα μεγαλύτερο πακέτο στήριξης αν ήμουν σίγουρος ότι αυτό δεν θα έθετε σε κίνδυνο τη δημοσιονομική σταθερότητα” πρόσθεσε με έμφαση.

“Νιώθω τις δυσκολίες γύρω μας. Την αγωνία όταν ανοίγει ο λογαριασμός ρεύματος στο σπίτι, όταν το βλέμμα κοιτά το ράφι του σούπερ μάρκετ ή τον μετρητή της βενζίνης” συνέχισε ο κ. Μητσοτάκης.

Αναμένοντας… «ευρωπαϊκή απάντηση»

Την ίδια ώρα η κυβέρνηση έχει στραμμένο το βλέμμα της στη Ευρώπη, και αναμένει μια καθαρή “ευρωπαϊκή απάντηση” στο θέμα της αντιμετώπισης της ενεργειακής ακρίβειας, στη Σύνοδο Κορυφής, στις 24 και 25 Μαρτίου.

Η Κομισιόν επεξεργάζεται παρεμβάσεις στη διαμόρφωση των χονδρικών τιμών φυσικού αερίου – μεταξύ των οποίων και τις προτάσεις που κατέθεσε πριν από λίγες ημέρες ο Πρωθυπουργός – για να παρουσιαστούν στους “27” την επόμενη εβδομάδα στις Βρυξέλλες.

“Είναι ώρα η πολιτική να θέσει κανόνες στις αγορές. Και οι εταιρείες με υπερκέρδη από αυτήν τη συγκυρία να αναλάβουν μερίδιο στο κόστος υπέρβασής της. Ελπίζω ότι στο επόμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα συμφωνήσουμε για το θέμα” δήλωσε στο μήνυμα του ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Μέτωπο» των χωρών του Νότου

Ο Πρωθυπουργός αύριο το πρωί θα μετάσχει σε τηλεδιάσκεψη των ηγετών των χωρών του Νότου, προκειμένου να συντονιστούν εν όψει της Συνόδου Κορυφής.

Μετά από πρωτοβουλία του Ιταλού Πρωθυπουργού, ο Μάριο Ντράγκι, ο Κυριάκος Μητσοτάκης και οι ομόλογοι τους της Ισπανίας και της Πορτογαλίας, Σάντσεθ και Κόστα, επιχειρούν να διαμορφώσουν κοινό μέτωπο και να προωθήσουν τις προτάσεις τους για ανώτατη τιμή ενέργειας, κοινά αποθέματα και ενιαίες αγορές από τις χώρες Ε.Ε. για την αντιμετώπιση της ενεργειακής ακρίβειας.

Προαναγγελία αξιοποίησης των κοιτασμάτων της Ελλάδας

Αίσθηση προκάλεσε η αναφορά του Πρωθυπουργού για αξιοποίηση των εθνικών κοιτασμάτων φυσικού αερίου με οικονομικό ενδιαφέρον θέμα, για το οποίο σημείωσε μάλιστα ότι σύντομα θα υπάρξουν και ανακοινώσεις.

Αναφορά που κάποιοι σημείωναν με νόημα ότι γίνεται λίγες μόνο ήμερες μετά τη συνάντηση του με τον Τούρκο Πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Παράλληλα αναφέρθηκε στον σχεδιασμό για ενεργειακή αυτάρκεια της χώρας, με επενδύσεις σε Ανανεώσιμες Πηγές, αλλά και στην ανάπτυξη ηλεκτρικών διασυνδέσεων με κράτη όπως η Αίγυπτος, και στη στρατηγική για μετατροπή της χώρας σε πύλη εισόδου υγροποιημένου φυσικού αερίου.

To άρθρο Σήμερα η εξειδίκευση των μέτρων για καύσιμα, φυσικό αέριο και ρεύμα - Το μήνυμα Μητσοτάκη για τους υδρογονάνθρακες δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

Keywords
Τυχαία Θέματα