Σεργκέι Λαβρόφ: «Απαράδεκτο το Κίεβο, άλλαξε τους όρους της Κωνσταντινούπουλης στη συμφωνία»

16:43 7/4/2022 - Πηγή: NewsIt

Η σαφής απόκλιση στις διατάξεις του προσχεδίου συμφωνίας που παρουσίασε η Ουκρανία χθες Τρίτη (6.4.2022) στη Ρωσία είναι «απαράδεκτη», σύμφωνα με τον υπουργό Εξωτερικών της χώρας, Σεργκέι Λαβρόφ, ο οποίος ανέφερε ότι οι δύο πλευρές είχαν συμφωνήσει σε άλλες διατάξεις στην Κωνσταντινούπολη.

Όπως μεταδίδει το ρωσικό TASS, ο Σεργκέι Λαβρόφ ανέφερε ότι η συμφωνία που παρουσίασε η Ουκρανία σηματοδοτεί μια απόκλιση από τις διατάξεις που καταγράφηκαν στη συνάντηση στην Κωνσταντινούπολη

στις 29 Μαρτίου.

«Η Ουκρανία παρουσίασε χθες το σχέδιο συμφωνίας της στη διαπραγματευτική ομάδα, το οποίο σηματοδοτεί μια σαφή απόκλιση από τις πιο σημαντικές διατάξεις που καταγράφηκαν στη συνάντηση της Κωνσταντινούπολης στις 29 Μαρτίου σε έγγραφο που υπογράφηκε από τον επικεφαλής της ουκρανικής αντιπροσωπείας», επεσήμανε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών.

Σύμφωνα με τον Λαβρόφ, το Κίεβο αναφέρει στο έγγραφο της Κωνσταντινούπολης ότι οι μελλοντικές εγγυήσεις ασφαλείας για την Ουκρανία δεν θα ισχύουν για την Κριμαία και τη Σεβαστούπολη. «Ωστόσο, δεν υπάρχουν τέτοιες δηλώσεις στο προσχέδιο συμφωνίας που παρουσιάστηκε χθες, αναφέρεται μόνο κάποιος “αποτελεσματικός έλεγχος” από τις 23 Φεβρουαρίου», σημείωσε. «Επιπλέον, υπάρχει μια ιδέα ότι τα θέματα της Κριμαίας και του Ντονμπάς θα πρέπει να συμπεριληφθούν στην ατζέντα της συνάντησης μεταξύ του Ρώσου και του Ουκρανού προέδρου», είπε ο Λαβρόφ. «Σίγουρα, η Ουκρανία θα ζητήσει στη συνέχεια την απόσυρση των [ρωσικών] στρατευμάτων και θα συνεχίσει να συσσωρεύει προϋποθέσεις. Το σχέδιο είναι σαφές και είναι απαράδεκτο», τόνισε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών.

Ο Λαβρόφ είπε επίσης ότι τα ρωσικά στρατεύματα αποκλιμάκωσαν την κατάσταση στην περιοχή του Κιέβου και του Τσερνίγοφ μετά τη συνάντηση της Κωνσταντινούπολης ως χειρονομία καλής θέλησης προκειμένου να διευκολυνθούν οι προσπάθειες για επίτευξη συμφωνίας. «Σε απάντηση, οργανώθηκε μια προβοκάτσια στη Μπούτσα, την οποία η Δύση χρησιμοποίησε αμέσως για να εισαγάγει ένα άλλο πακέτο κυρώσεων και οι Ουκρανοί νεοναζί διέπραξαν θηριωδίες εναντίον Ρώσων αιχμαλώτων πολέμου», τόνισε ο κορυφαίος διπλωμάτης.

Σύμφωνα με τον ίδιο, το έγγραφο που υπέγραψε η Ουκρανία στην Κωνσταντινούπολη λέει ότι θα μπορεί να φιλοξενήσει στρατιωτικές ασκήσεις στις οποίες θα συμμετέχουν ξένα μέρη μόνο με τη συγκατάθεση όλων των εγγυητών χωρών, συμπεριλαμβανομένης της Ρωσίας. «Ωστόσο, το σχέδιο εγγράφου που παρουσιάστηκε χθες δεν περιέχει αυτή τη σαφή διάταξη και μιλά για τη δυνατότητα διεξαγωγής ασκήσεων με τη συγκατάθεση της πλειοψηφίας των εγγυητών χωρών, χωρίς να αναφέρεται η Ρωσία», εξήγησε ο Λαβρόφ.

Οι δηλώσεις, αυτές, του Λαβρόφ έρχονται την ώρα που πολλά από τα διεθνή ΜΜΕ εκτιμούν ότι οι Ρώσοι ετοιμάζουν μια νέα μεγάλη επίθεση στα ανατολικά της Ουκρανίας, καθώς το Ντονμπάς αποτελεί τον κύριο στρατηγικό στόχο της Ρωσίας.

To άρθρο Σεργκέι Λαβρόφ: «Απαράδεκτο το Κίεβο, άλλαξε τους όρους της Κωνσταντινούπουλης στη συμφωνία» δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

Keywords
Τυχαία Θέματα
Σεργκέι Λαβρόφ, Απαράδεκτο, Κίεβο, Κωνσταντινούπουλης,sergkei lavrof, aparadekto, kievo, konstantinoupoulis