Ρωσία: Μην υποτιμάτε την ένταση που προκάλεσε η επίσκεψη Πελόζι στην Ταϊβάν

15:03 3/8/2022 - Πηγή: NewsIt

Από τη διαμάχη ανάμεσα στην Κίνα και τις ΗΠΑ με αφορμή την επίσκεψη της Νάνσι Πελόζι στην Ταϊβάν δεν θα μπορούσε να λείψει η… Ρωσία. Μετά τον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ που πήρε θέση, ήρθε και το Κρεμλίνο να πει την άποψή του.

Η απόφαση της προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ,

Νάνσι Πελόζι, να επισκεφτεί την Ταϊβάν, προκάλεσε (για άλλη μια φορά) ψυχροπολεμικό κλίμα στις σχέσεις Ουάσινγκτον – Πεκίνου. Η Κίνα απείλησε και άρχισε… γυμνάσια και η Ρωσία προειδοποιεί ότι η ένταση, δεν πρέπει να υποτιμηθεί.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ, απαντώντας σε ερώτηση για το αν ο κόσμος βρίσκεται πιο κοντά σε έναν (νέο) πόλεμο, δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι δεν υποστηρίζει τη χρήση αυτής της λέξης (σ.σ. και αυτόν στην Ουκρανία η Ρωσία τον έχει βαφτίσει “ειδική επιχείρηση”), αλλά επανέλαβε πως η επίσκεψη ήταν μια «πρόκληση».

Ο ίδιος πρόσθεσε πως δεν έχουν προγραμματισθεί πρόσθετες επαφές ανάμεσα στους προέδρους της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν και της Κίνας Σι Τζινπίνγκ σχετικά με την επίσκεψη της Πελόζι.

Στο μεταξύ, στις Βρυξέλλες, εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης υπογράμμισε πως «η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει συμφέρον να διαφυλαχθούν η ειρήνη και το status quo στα Στενά της Ταϊβάν».

«Ενθαρρύνουμε την ειρηνική επίλυση των ζητημάτων μεταξύ των δύο πλευρών. Οι εντάσεις θα πρέπει να επιλυθούν μέσω διαλόγου. Οι κατάλληλοι δίαυλοι επικοινωνίας θα πρέπει να διατηρηθούν για να μειωθούν οι κίνδυνοι από εσφαλμένους υπολογισμούς».

Ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δήλωσε πως η ΕΕ έχει «μια ξεκάθαρη πολιτική υπέρ της Ενιαίας Κίνας», αναγνωρίζοντας την κυβέρνηση της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας ως της μόνης νόμιμης κυβέρνησης της Κίνας ενώ επιδιώκει παράλληλα «φιλικές σχέσεις και στενή συνεργασία με την Ταϊβάν».

To άρθρο Ρωσία: Μην υποτιμάτε την ένταση που προκάλεσε η επίσκεψη Πελόζι στην Ταϊβάν δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

Keywords
Τυχαία Θέματα
Ρωσία, Πελόζι, Ταϊβάν,rosia, pelozi, taivan