Πρωταθλήτρια η Ελλάδα στην κατανάλωση αντιβιοτικών: «Kαθυστερούμενη συνταγή 3 ημερών» προτείνουν οι φαρμακοποιοί

09:38 13/12/2023 - Πηγή: NewsIt

Η Ελλάδα βρίσκεται στην κορυφή της λίστας των χωρών με τη μεγαλύτερη κατανάλωση αντιβιοτικών και τους περισσότερους θανάτους στην Ευρώπη από ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις και πολυανθεκτικά μικρόβια κάτι το οποίο έχει σημάνει κόκκινο συναγερμό στις υγειονομικές αρχές της χώρας. 

Πρόσφατες εκθέσεις του Ευρωβαρόμετρου (2018 και 2022) «αθωώνουν» τους Φαρμακοποιούς από το βάρος της ευθύνης για τη μικροβιακή αντοχή, καθώς πλέον τα αντιβιοτικά χορηγούνται μόνο με ιατρική συνταγή.

Η διαπίστωση, ωστόσο,

ότι η κατανάλωση των αντιβιοτικών στη χώρα μας είναι από διπλάσια έως εξαπλάσια σε σύγκριση με τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες, βάζει τους φαρμακοποιούς σε θέση ευθύνης.

Μιλώντας στο iatropedia.gr o Dr. Ανδρέας Βίτσος, πρόεδρος του Φ.Σ. Ζακύνθου και σύμβουλος της ελληνικής αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης Φαρμακοποιών ΕΕ (Pharmaceutical Group of the European Union – PGEU) επισημαίνει πως ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος (ΠΦΣ) έχει διατυπώσει 7 προτάσεις για την αντιμετώπιση του προβλήματος, μεταξύ αυτών και την πρόταση να εφαρμοστεί το μέτρο της «καθυστερούμενης συνταγής των τριών ημερών».

«Είναι κάτι που υπάρχει στη βιβλιογραφία», επισημαίνει ο ίδιος και εξηγεί: «Υπάρχει δηλαδή ένα πρωτόκολλο συνταγογράφησης, με το οποίο οι γιατροί συνταγογραφούν την αντιβίωση στον ασθενή, του δίνουν την πρέπουσα οδηγία και ο ασθενής θα πάρει την αντιβίωση μόνο εάν περάσουν τα τρία 24ωρα και επιμένει η λοίμωξη. Δηλαδή θα την πάρει αποκλειστικά εάν μετά από τρεις μέρες ανέβει πολύ ο πυρετός και επιδεινωθούν τα συμπτώματα», αναφέρει.

Το μέτρο αυτό έχει αποδειχθεί αποτελεσματικό σε χώρες του εξωτερικού, καθώς φαίνεται πως ορισμένοι γιατροί συνταγογραφούν με ευκολία αντιβιοτικά για απλές λοιμώξεις του ανωτέρου αναπνευστικού με καταρροή, βήχα, δέκατα και θερμοκρασία

Keywords
Τυχαία Θέματα
Πρωταθλήτρια, Ελλάδα, Kαθυστερούμενη, Φαρμακοποιοί,protathlitria, ellada, Kathysteroumeni, farmakopoioi