Πούτιν σε ΝΑΤΟ: Μείνετε μακριά από την Ουκρανία - Ποτέ δεν είχαμε πρόβλημα για την ένταξη της Ελλάδας σε ΝΑΤΟ και ΕΕ

16:51 8/12/2021 - Πηγή: NewsIt

Ιδιαίτερα επιθετικός απέναντι στο ΝΑΤΟ για την υπόθεση της Ουκρανίας, αλλά και αποκαλυπτικός για τα όσα συζήτησε με τον Αμερικανό Πρόεδρο, Τζο Μπάιντεν, ήταν ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν κατά την διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε από κοινού με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη από το Σότσι. 

«Η Ελλάδα είναι μέλος του ΝΑΤΟ

και στο πολιτικό-οικονομικό μπλοκ που είναι η ΕΕ. Δεν είχαμε ποτέ τίποτε εναντίον αυτού», ανέφερε ο Πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν, απαντώντας σε σχετική ερώτηση. Από μια άποψη είναι και θετικό, λαμβάνοντας υπόψη τις «θετικές ρίζες» που ενώνουν την Ελλάδα και τη Ρωσία. Επισήμανε πως επί σειρά δεκαετιών η Ελλάδα ήταν πάντα, στο μέτρο του εφικτού, υπέρ μιας ισορροπημένης, λογικής σε ό,τι αφορά τη συνεργασία ΕΕ – Ρωσίας.

«Δυστυχώς το ΝΑΤΟ ακολουθεί συγκρουσιακή πολιτική έναντι της Ρωσίας. Απελάσεις Ρώσων διπλωματών οδήγησαν στο να κλείσουμε κι εμείς την εκπροσώπηση του ΝΑΤΟ στη Μόσχα. Αυτή είναι μη φιλική συμπεριφορά προς εμάς. Δηλώνουν τη Ρωσία εχθρό τους, ανταγωνιστή τους. Η Ρωσία δεν επιδιώκει σύγκρουση», προσέθεσε.

Ανέφερε πως πιστεύει πως η στάση της Ελλάδος θα διέπεται από εγκράτεια, σημείωσε και τόνισε πως ποτέ η συμμετοχή της Ελλάδας ούτε στο ένα ούτε στο άλλο μπλοκ δεν εμπόδιζε την ανάπτυξη των σχέσεων μας, εκφράζοντας την ελπίδα πως «στο μέλλον θα αξιοποιήσουμε τη στήριξη των Ελλήνων φίλων μας με στόχο, έτσι ώστε να παίξουν ένα θετικό ρόλο στις σχέσεις μας με αυτά τα δύο μπλοκ».

Η επικοινωνία με Μπάιντεν

Ερωτηθείς για την επικοινωνία του με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ, Βλαντίμιρ Πούτιν είπε πως ενημέρωσε τον κ. Μητσοτάκη για τη συνομιλία μου με τον κ. Μπάιντεν. Ειδικότερα, αναφερθείς στη συζήτηση που είχε με τον Αμερικανό ομόλογό του, είπε: «Συζητήσαμε περιφερειακά ζητήματα, τη σύγκρουση στη Νοτιοανατολική Ουκρανία και άλλο ένα ευαίσθητο θέμα για μας, την επέκταση του ΝΑΤΟ προς τα Ανατολάς, περιλαμβάνοντας την Ουκρανία. Αυτό για μας είναι σημαντικό. Για εμάς αυτό είναι απαράδεκτο. Βεβαίως, η κάθε χώρα δικαιούται να επιλέξει το βέλτιστο τρόπο διασφάλισης της ασφάλειας της, χωρίς όμως να υπονομεύει την ασφάλεια των άλλων και εν προκειμένω της Ρωσίας».

Γνωστοποίησε πως συμφώνησε με τον Τζο Μπάιντεν να συνεχίσουν αυτή τη συζήτηση και θα ανταλλάξουν τις ιδέες τους. Ανακοίνωσε πως η Ρωσία θα έχει ετοιμάσει τις ιδέες της εντός μιας εβδομάδας και θα τις διαβιβάσει στην αμερικανική πλευρά προς εξέταση.

Επίσης, έκανε γνωστό πως θα συσταθεί μία επιτροπή που θα ασχοληθεί με αυτό, θα δει λεπτομερειακά το θέμα, θα κάνει τις προτάσεις. Μάλιστα, εκμυστηρεύτηκε πως ήταν μια ιδέα του Αμερικανού Προέδρου και ότι συμφώνησε και ο ίδιος.

Επιπλέον, ανέφερε πως συζήτησε με τον Αμερικανό Πρόεδρο για την κυβερνοασφάλεια και πως διαπίστωσαν μετά τη συνάντησή του στη Γενεύη ότι υπάρχει ανταλλαγή πληροφοριών, λειτουργεί ένας εποικοδομητικός διάλογος και φέρνει θετικά αποτελέσματα. Ανέφερε ακόμα πως συζήτησαν τα θέματα του Ιράν και είπε πως ευελπιστεί η πρόσκλησή του θα γίνει αποδεκτή από τον Πρόεδρο του Ιράν και στις αρχές του επόμενου χρόνου θα επισκεφτεί τη Ρωσία.

Συμπερασματικά για τη συνομιλία με τον Αμερικανό Πρόεδρο, ο Ρώσος Πρόεδρος είπε ήταν μια αναλυτική, μακροσκελής, πάνω από δύο ώρες συζήτηση και τόνισε πως ήταν ανοικτή και εποικοδομητική.

Ερωτηθείς αν η Ρωσία σχεδιάζει να επιτεθεί κατά της Ουκρανίας, ο Βλαντίμιρ Πούτιν, αφού είπε πως είναι μια προκλητική ερώτηση, υπογράμμισε πως η Ρωσία ακολουθεί μία φιλειρηνική πολιτική, αλλά δικαιούται να περιφρουρεί την ασφάλεια της. «Δεν μπορεί να μην μας ανησυχεί η προοπτική προσχώρησης της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ, γιατί ύστερα από αυτό θα ακολουθήσει η ανάπτυξη των βάσεων εκεί», προσέθεσε και σημείωσε: Βασιζόμαστε στο ότι οι ανησυχίες μας θα εισακουστούν αυτή τη φορά, αν και τις προηγούμενες δεκαετίες εμείς πάντα και μόνιμα μιλούσαμε για τις ανησυχίες μας, παρόλα αυτά οι υποδομές του ΝΑΤΟ πλησίαζαν τα σύνορα μας και τώρα βλέπουμε τα (ΝΑΤΟϊκά) αντιπυραυλικά συστήματα στη Ρουμανία. Έχουμε σοβαρές υποψίες να περιμένουμε ότι το ίδιο θα συμβεί και στην Ουκρανία. Πώς μπορούμε να μην σκεφτούμε γι’ αυτό. Αυτό θα ήταν εγκληματική αδράνεια να παρακολουθούμε τι γίνεται.

Μητσοτάκης: Μηνύματα στην Τουρκία και ευχαριστίες σε Πούτιν για την στάση στα ενεργειακά

Ο πρωθυπουργός στην τοποθέτησή του μετά την πολύωρη συνάντηση που είχε με τον Ρώσο Πρόεδρο, μίλησε για μια  ειλικρινή και παραγωγική συζήτηση.

«Θέλω να σας ευχαριστήσω -ακόμα μια φορά- για τη φιλοξενία και να σας βεβαιώσω πως αντιμετωπίζω αυτήν την εξέλιξη ως μία ακόμα γέφυρα ενδυνάμωσης της σχέσης μεταξύ των λαών μας. Αλλά, και ως μία ευκαιρία να διευρυνθεί η συνεργασία μεταξύ των κυβερνήσεών μας στη βάση του αμοιβαίου σεβασμού και του κοινού συμφέροντος», είπε χαρακτηριστικά.

Όπως είπε, υιοθετήθηκε το κοινό πρόγραμμα δράσεων 2022-2024 που θα προσδιορίσει τους βασικούς άξονες της μεταξύ τους συνεργασίας για τα επόμενα τρία χρόνια. «Είναι ένα σημαντικό κείμενο με πολλά πεδία κοινού ενδιαφέροντος. Συμφωνήσαμε, ωστόσο, πως υπάρχουν και άλλοι τομείς στους οποίους μπορούμε να συγκλίνουμε. Για παράδειγμα -αναφέρθηκε σε αυτό ο κύριος Πρόεδρος- οι πυρκαγιές στην Ελλάδα, σε ολόκληρη τη Μεσόγειο, το καλοκαίρι έφεραν δραματικά στο προσκήνιο την ανάγκη συντονισμού σε υπερεθνικό επίπεδο για την αντιμετώπιση των άμεσων επιπτώσεων της κλιματικής κρίσης. Θέλω να ευχαριστήσω προσωπικά τον κύριο Πρόεδρο διότι παρότι την ίδια εποχή και η Ρωσία δοκιμαζόταν από καταστροφικές πυρκαγιές στη Σιβηρία, έσπευσε να ανταποκριθεί στο αίτημά μας και να μας αποστείλει πολύ σημαντικές εναέριες ενισχύσεις. Προσβλέπουμε στη συνέχιση -και γιατί όχι- στην επέκταση αυτής της συνεργασίας μας στον τομέα της πολιτικής προστασίας, ξεκινώντας από το καλοκαίρι το οποίο μας έρχεται, με επαναλαμβανόμενες ενοικιάσεις αεροσκαφών τα οποία έχουν αποδειχθεί εξαιρετικά αξιόπιστα στην αντιμετώπιση των πυρκαγιών», τόνισε.

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στα ζητήματα τα οποία αφορούν την αγορά της ενέργειας.

«Η Ρωσία έχει διαχρονικά τα τελευταία σχεδόν 30 χρόνια αποδειχθεί ένας αξιόπιστος προμηθευτής φυσικού αερίου στην Ελλάδα, όπως και η Ελλάδα είναι με τη σειρά της ένας αξιόπιστος εταίρος. Και ο Πρόεδρος Πούτιν το γνωρίζει καλά αυτό, καθώς αφορά μία διάσταση της συνεργασίας με τρίτες χώρες στην οποία ο ίδιος αποδίδει προσωπικά μεγάλη σημασία και είναι σημαντικό, παρά το ευμετάβλητο των όρων της αγοράς, οι όποιες προσαρμογές στην προμήθεια φυσικού αερίου να μην αποκλίνουν σημαντικά από την υφιστάμενη συμφωνία».

Τόνισε ακόμα ότι συζητήθηκαν οι προοπτικές επενδύσεων, ελληνικών επενδύσεων στη Ρωσία, ρωσικών επενδύσεων στην Ελλάδα και θέματα τα οποία αφορούν τον τουρισμό.

Η Τουρκία λειτουργεί εμπρηστικά στην Μεσόγειο

Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ακόμα ότι υπήρξε πολύ σαφής με τον συνομιλητή του. «Επισήμανα ότι, δυστυχώς, η Τουρκία όχι μόνο προβαίνει σε εμπρηστική ρητορική διαστρεβλώνοντας την ιστορία και τη γεωγραφία αλλά δυστυχώς και σε επιθετικές ενέργειες που παραβιάζουν το Διεθνές Δίκαιο και πολλές φορές ναρκοθετούν τη σταθερότητα στην περιοχή. Η Ελλάδα είναι ανοιχτή πάντα στον διάλογο. Στο πλαίσιο όμως της διεθνούς νομιμότητας και ασφαλώς του Δικαίου της Θάλασσας το οποίο πάντα στήριζε και στηρίζει η Ρωσία ως το θεμέλιο, το ουσιαστικό πλαίσιο, μέσα από το οποίο πρέπει να λύνονται διακρατικές διαφορές.

Αναφορικά με το Κυπριακό εξέφρασα την εκτίμησή μου στην συνεπή και εποικοδομητική στάση της Ρωσίας. Πρόκειται, εξάλλου, για ένα θέμα ύψιστης προτεραιότητας για την Ελλάδα. Επανέλαβα τη θέση μας για το στόχο μίας βιώσιμης λύσης στο πλαίσιο των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας. Δεν μπορώ να συμφωνήσω περισσότερο με αυτά τα οποία είπε ο Πρόεδρος. Μία λύση η οποία θα στηρίζεται στη λογική της μιας, διζωνικής, δικοινοτικής Ομοσπονδίας με μια νομική προσωπικότητα και μια ιθαγένεια. Οποιαδήποτε συζήτηση για λύση δυο κρατών θα πρέπει να απορρίπτεται επί της αρχής. Και ως προς το ζήτημα των Βαρωσίων μάλιστα επισήμανα πως αν η Τουρκία προχωρήσει στην υλοποίηση των εξαγγελιών της για εποικισμό της περίκλειστης πόλης, δυστυχώς, θα κλείσει τα περιθώρια προόδου σε αυτό το ζήτημα».

Το ΝΑΤΟ, η Ελλάδα, η Ρωσία και η Ουκρανία

Με την φράση «η έλλειψη επικοινωνίας είναι, τελικά, χειρότερη από τη διαφωνία καθώς αφήνει πάντα χώρο στην καχυποψία που με τη σειρά της προκαλεί εντάσεις», ο πρωθυπουργός έδωσε το περίγραμμα της στάσης της Ελλάδας στην διένεξη της Ρωσίας με το ΝΑΤΟ.

«Η Ρωσία αποτελεί μέρος της ευρωπαϊκής αρχιτεκτονικής ασφάλειας. Συνεπώς μια λειτουργική σχέση τελικά συμφέρει όλες τις πλευρές. Και η Ελλάδα ως μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΝΑΤΟ προσεγγίζει με πολλή προσοχή αυτές τις σχέσεις και για αυτό και δεν έκρυψα την ανησυχία μου για την αναζωπύρωση των εντάσεων στην Ουκρανία. Πιστεύω ότι μια σύγκρουση εκεί δεν θα έχει νικητή, θα έχει μόνο χαμένους. Για αυτό και θεωρώ ότι οι συμφωνίες του Μινσκ αλλά και η επαναδραστηριοποίηση του σχήματος της Νορμανδίας μας δείχνουν τον δρόμο. Και ας μην ξεχνάμε ότι η Ελλάδα έχει και ένα ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την περιοχή του Ντονμπάς λόγω της ισχυρής παρουσίας ομογενών μας στην περιοχή», τόνισε ο πρωθυπουργός. 

To άρθρο Πούτιν σε ΝΑΤΟ: Μείνετε μακριά από την Ουκρανία - Ποτέ δεν είχαμε πρόβλημα για την ένταξη της Ελλάδας σε ΝΑΤΟ και ΕΕ δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

Keywords
νατο, ελλαδα, ουκρανια, μακρια, νατο, πουτιν, για μας, μπλοκ, ρωσία, συμμετοχή, ηπα, καλοκαιρι, υφιστάμενη, λύση, newsit, αποτελεσματα δημοτικων εκλογων 2010, εκλογες 2010 αποτελεσματα , σταση εργασιας, μετρο, Καθεδρικός του Αγίου Βασιλείου, αποτελεσματα πανελληνιων 2011, Πρώτη ημέρα του Καλοκαιριού, newsit.gr, Καλή Χρονιά, πυρκαγιες, εκλογες ηπα, αποτελεσματα, νικητη, χωρες, ρωσία, το θεμα, ηπα, θεμα, ιθαγενεια, ιραν, πλαισιο, προγραμμα, ρουμανια, αγορα, αδρανεια, αρθρο, αξονες, γεωγραφια, γεφυρα, γινει, γινεται, δυστυχως, ευκαιρια, ειπε, υπαρχει, εκτιμηση, ελλειψη, ελπιδα, ενοικιασεις, εξελιξη, επικοινωνια, εποχη, ερχεται, ιδεα, ιδεες, ιδια, ιδιο, υποθεση, θετικο, καχυποψια, κειμενο, λύση, μηνυματα, μητσοτακης, μπλοκ, μοσχα, νομικη, παντα, ουσιαστικο, πεδια, ρητορικη, ρολο, σαφης, σιβηρια, συζητηση, σειρα, συμμετοχή, σοτσι, τουρκια, τρια, υλοποιηση, υφιστάμενη, φορα, ωρες, ασφαλεια, για μας, χωρα, ιδιαιτερο, μια φορα, θελω να, θεματα, θετικα, βεβαιως
Τυχαία Θέματα