Πως θα δοθούν τα αναδρομικά και σε ποιους – Πίνακες με τα ποσά

10:17 15/7/2020 - Πηγή: NewsIt

Η απόφαση για τα αναδρομικά βγήκε και αμέσως βγήκαν και τα… κομπιουτεράκια για το πόσα θα πάρουν οι συνταξιούχοι που δικαιώθηκαν. Η κυβέρνηση προσανατολίζεται να δώσει τα αναδρομικά και σε όσους δεν προσέφυγαν και δεν καλύπτονται από την απόφαση του ΣτΕ. Τα χρήματα θα δοθούν σε δόσεις, σε βάθος 5ετίας. Το Ελεγκτικό Συνέδριο αποφασίζει για τους συνταξιούχους του Δημοσίου.

Ίσως και μέσα στον Ιούλιο, σύμφωνα με τον Ελεύθερο Τύπο, η κυβέρνηση να φέρει ρύθμιση για το 1 εκατ. συνταξιούχους, που δεν έκαναν αγωγές αλλά δικαιούνται, βάση της απόφασης του ΣτΕ, να πάρουν αναδρομικά. Μόνο που

εκείνοι θα τα πάρουν άτοκα!

Click4more Αναδρομικά 11 μηνών δίνει το ΣτΕ – Ποιοι είναι οι κερδισμένοι

Για τους σχεδόν 250.000 συνταξιούχους που προσέφυγαν στη Δικαιοσύνη και δικαιώθηκαν από το ΣτΕ, τα αναδρομικά που θα πάρουν για το 11μηνο θα είναι έντοκα. Ο τόκος είναι 6% το χρόνο και μετράει από την ημερομηνία που κατέθεσαν την αγωγή. Οι περισσότερες αγωγές έγιναν το 2018 και το 2019, λιγότερες έγιναν το 2017 και πιο λίγες το 2016. Για τους περισσότερους λοιπόν, τα αναδρομικά θα έχουν τόκους ενός ή δυο ετών. Υπάρχουν όμως και περίπου 180 αγωγές, από το 2013 ως το 2015, που θα πάρουν αναδρομικά με τόκους 5 ως 7 ετών.

Αναδρομικά σε δόσεις

Τα αναδρομικά σε όσους τα δικαιούνται θα δοθούν σε δόσεις που μπορεί να φτάνουν ακόμη και τα πέντε χρόνια. Για τους χαμηλοσυνταξιούχους, που θα πάρουν μόνο δώρα, οι δόσεις μπορεί να είναι μικρότερες ή αν πρόκειται για ποσά των 500 ή 600 ευρώ, να δοθούν ακόμη και εφάπαξ.

Κερδισμένοι από την απόφαση – νομοθετική ρύθμιση, σύμφωνα με τον Ελεύθερο Τύπο, είναι περίπου 800.000 χαμηλοσυνταξιούχοι με άθροισμα συντάξεων κάτω από 1.000 ευρώ, στους οποίους θα επιστραφούν τα Δώρα (εφάπαξ κι όχι κάθε χρόνο). Στις κύριες συντάξεις τα Δώρα είναι από 360 ευρώ (χαμηλοσυνταξιούχοι ΟΓΑ) ως και 800 ευρώ το χρόνο, που είναι το πλαφόν Δώρων πριν καταργηθούν το 2013. Στις επικουρικές τα Δώρα είναι δύο συντάξεις επιπλέον.

Οι συνταξιούχοι του Δημοσίου

Αναμένεται ξεχωριστή απόφαση για τα αναδρομικά των συνταξιούχων του Δημοσίου, η οποία θα βγει από το Ελεγκτικό Συνέδριο και μπορεί να φέρει επιστροφές πέρα από το 11μηνο που αποφάσισε το ΣτΕ.

Αρμόδιο στέλεχος του e-ΕΦΚΑ δήλωσε στον Ελεύθερο Τύπο ότι η απόφαση του ΣτΕ για τα αναδρομικά 11μήνου αφορά συνταξιούχους Ταμείων του ιδιωτικού τομέα, δηλαδή του ΙΚΑ, ΟΑΕΕ, ΝΑΤ, ΔΕΚΟ και τραπεζών, όπως και του ΕΤΑΑ, στους οποίους έχει δικαιοδοσία το Συμβούλιο της Επικρατείας να αποφασίζει για τη συνταγματικότητα ή μη των συνταξιοδοτικών εν προκειμένω διατάξεων.

Click4more Αναδρομικά μέχρι και 7.500 ευρώ μετά την απόφαση ΣτΕ! Αναλυτικά τα ποσά για τους συνταξιούχους

Για τους συνταξιούχους του Δημοσίου όμως η δικαιοδοσία ανήκει στο Ελεγκτικό Συνέδριο, απ’ όπου και αναμένεται να εκδοθεί απόφαση για τις ίδιες περικοπές που εξετάστηκαν τον περασμένο Φεβρουάριο στην Ολομέλειά του.

Τα αναδρομικά ανά ταμείο

Τα ποσά αναδρομικών στις κύριες συντάξεις ανάλογα με τη σύνταξη είναι:

Συνταξιούχοι ΔΕΚΟ-τραπεζών: Αναδρομικά από 1.405 ευρώ ως και 8.489 ευρώ.

Συνταξιούχοι ΕΤΑΑ (ΤΣΑΥ, ΤΣΜΕΔΕ, ΤΑΝ) που έχουν και σύνταξη από το Δημόσιο: Αναδρομικά από 2.329 ευρώ ως και 6.564 ευρώ.

Συνταξιούχοι Δημοσίου και απόστρατοι: Αναδρομικά από 1.449 ευρώ ως και 5.046 ευρώ.

Συνταξιούχοι ΙΚΑ: Αναδρομικά από 1.394 ευρώ ως και 4.936 ευρώ.

Click4more Υπ. Εργασίας για αναδρομικά: Ανάλογα με τις αντοχές της οικονομίας ο χρόνος καταβολής τους

Συνταξιούχοι ΟΑΕΕ (που έχουν μόνον κύρια σύνταξη) δικαιούνται αναδρομικά από 1.559 ευρώ ως και 3.066 ευρώ.

Συνταξιούχοι ΝΑΤ: Αναδρομικά από 2.208 ευρώ ως και 4.100 ευρώ.

Χαμηλοσυνταξιούχοι (ΟΓΑ και άλλων Ταμείων) με μία σύνταξη, ή άθροισμα συντάξεων κάτω από 1.000 ευρώ, δικαιούνται επιστροφή Δώρων κύριας σύνταξης από 360 ευρώ ως 800 ευρώ και 2 επιπλέον επικουρικές συντάξεις.

Δείτε σε πίνακα τα αναδρομικά στις κύριες συντάξεις για έξι ταμεία

To άρθρο Πως θα δοθούν τα αναδρομικά και σε ποιους – Πίνακες με τα ποσά δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

Keywords
Τυχαία Θέματα