Πόλεμος νεύρων και «παιχνίδια» με το Oruc Reis
Παιχνίδια εντυπώσεων φαίνεται πως παίζει η Τουρκία, λίγα 24ωρα μετά την προκλητική NAVTEX με την οποία δέσμευε περιοχή για να στείλει το ερευνητικό Oruc Reis στην ανατολική Μεσόγειο, νότια από το Καστελόριζο, για να κάνει έρευνες. Μια NAVTEX που εκτόξευσε την ένταση στις σχέσεις Ελλάδας – Τουρκίας και προκάλεσε ακόμη και την πυροσβεστική παρέμβαση της Γερμανίας.
Click4more “Παιχνίδια” με το Oruc Reis: Μέσω… Ουάσινγκτον ανακοίνωσαν ότι ξεκίνησε έρευνες
Ήταν νωρίς το απόγευμα του Σαββάτου (25.07.2020) όταν όλος ο κόσμος… έμαθε από την πρεσβεία των ΗΠΑ στην Ουάσινγκτον (μάλλον όχι τυχαία) ότι το Oruc Reis ξεκίνησε σεισμικές έρευνες στην «υφαλοκρηπίδα» της Τουρκίας στην ανατολική Μεσόγειο. Μόνο που λίγες ώρες αργότερα, το επίμαχο tweet, ως… δια μαγείας, εξαφανίστηκε, διαγράφηκε από το λογαριασμό της τουρκικής πρεσβείας! Και στη θέση του βγήκε” μήνυμα που έγραφε: “το τουρκικό ερευνητικό σεισμογραφικό σκάφος Oruc Reis ανακοίνωσε την έρευνά του στις 21 Ιουλίου 2020 στην ανατολική Μεσόγειο”.
Το tweet πριν
και το… tweet μετά…
Η “ανακοίνωση” (μπαράζ προκλητικών tweets ήταν) πως ξεκινούν οι σεισμικές έρευνες που ήρθε λίγο αφού είδαν το φως της δημοσιότητας πληροφορίες από το Πεντάγωνο πως μερικά από τα πλοία, σχεδόν το 1/3, που είχε στείλει η Τουρκία στην περιοχή νότια του Καστελορίζου, είχαν αρχίσει να αποχωρούν και να επιστρέφουν στις βάσεις τους, ενώ τα ελληνικά παρέμεναν στο σημείο για να παρακολουθούν στενά την κατάσταση. Η Αθήνα θα συνεχίσει να είναι σε επαγρύπνηση, αφού η NAVTEX έχει ισχύ έως τις 2 Αυγούστου.
Η ελληνική πλευρά από την πρώτη στιγμή δεν επιβεβαίωνε ότι το Oruc Reis έχει ξεκινήσει το ταξίδι του για την περιοχή νότια του Καστελορίζου που έχει δεσμευτεί με τη NAVTEX. Σε κάθε περίπτωση, η Αθήνα διατηρεί ψύχραιμη στάση. Παρακολουθεί την κατάσταση και εκτιμά ότι δεν είναι ώρα τώρα να κάνει μια τέτοια κίνηση ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, να προκαλέσει σε τέτοιο σημείο που να στείλει το Oruc Reis στην ανατολική Μεσόγειο.
Μια ματιά στο MarineTraffic πάντως δείχνει πως το Oruc Reis παραμένει στην Αττάλεια. Κι αν έκανε μια… βόλτα έξω από το λιμάνι, αυτό δεν σημαίνει ότι ξεκίνησε και σεισμικές έρευνες στην ανατολική Μεσόγειο.
Η θέση του Oruc Reis στις 20:47
και δυο ώρες αργότερα
Περίεργο παιχνίδι με το Oruc Reis – Το χρονικό
Ενώ υπήρξαν ενδείξεις αποκλιμάκωσης και πληροφορίες πως μέρος από τις τουρκικές ναυτικές δυνάμεις που είχαν συγκεντρωθεί ανοιχτά από το Καστελόριζο επέστρεφαν στις βάσεις τους, ήρθε ένα περίεργο tweet.
Click4more Προκάλεσαν και… φεύγουν τα τουρκικά πλοία από το Καστελόριζο
Ένα tweet από την τουρκική πρεσβεία στην Ουάσινγκτον (!) σύμφωνα με το οποίο το Orus Reis άρχισε σεισμικές έρευνες στην ανατολική Μεσόγειο! “Το τουρκικό σκάφος Oruc Reis ξεκίνησε σεισμικές έρευνες μέσα στην υφαλοκρηπίδα της Τουρκίας στην ανατολική Μεσόγειο. Η Τουρκία ασκεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα και τη δικαιοδοσία που απορρέει από το διεθνές δίκαιο στην υφαλοκρηπίδα της”, αναφέρει.
Μόνο που σύμφωνα με τον χάρτη του , τουλάχιστον έως τις 20:47 το βράδυ του Σαββάτου (25.07.2020), το Oruc Reis βρισκόταν ακόμα στην Αττάλεια…
Η πληροφορία δεν επιβεβαιώνεται από ελληνικές πηγές και δεν αποκλείεται να πρόκειται για ένα διπλωματικό τερτίπι της Τουρκίας.
Το μπαράζ από tweet που έκανε η τουρκική πρεσβεία στην Ουάσινγκτον, μεταξύ άλλων, επιτίθεται σε Ελλάδα και Κύπρο, κάνει μαθήματα διεθνούς δικαίου λέγοντας πως ανάλογες “διαμάχες” υπάρχουν σε άλλες χώρες και αναφέρει π.χ. Βρετανία και Γαλλία, Ρουμανία και Ουκρανία, Λιβύη και Μάλτα, Τυνησία και Ιταλία, Νικαράγουα και Κολομβία, και επαναλαμβάνει στις ήδη εκπεφρασμένες από το ΥΠΕΞ θέσεις της Τουρκίας: πως το Καστελόριζο είναι πολύ μακριά από την ηπειρωτική Ελλάδα και πιο κοντά στις ακτές της Τουρκίας!
There are many examples of jurisprudence and state practice in this regard, such as cases between UK-France, Romania-Ukraine, Libya-Malta, Nicaragua-Honduras, Nicaragua-Colombia and Tunisia-Italy.
— Turkish Embassy DC (@TurkishEmbassy) July 25, 2020“Αν τα νησιά απέχουν πολύ από την ηπειρωτική χώρα τους ή από νομικής άποψης βρίσκονται στη λάθος πλευρά της μέσης γραμμής ανάμεσα σε ηπειρωτικές περιοχές, μπορούν να αγνοηθούν στην οριοθέτηση ΑΟΖ πέρα από τα χωρικά τους ύδατα”.
Click4more Νέο παραλήρημα… μεγαλομανίας και απειλών Ερντογάν: Ή βγείτε στο πεδίο ή αρχίστε διαπραγματεύσεις
“Το διεθνές δίκαιο ορίζει ότι τα νησιά αγνοούνται ή έχουν περιορισμένη επίδραση στην οριοθέτηση των θαλασσίων συνόρων αν η παρουσία τους στρεβλώνει τη δίκαιη οριοθέτηση ή αν υπάρχουν άλλες ειδικές ή σχετικές περιστάσεις”, συνεχίζει η τουρκική πρεσβεία στην Ουάσινγκτον, που δίνει και χάρτες στη δημοσιότητα…
If islands are far away from their mainlands or, in legal terms, if they lie on the wrong side of the median line in between mainlands, these can be ignored in CS/EEZ delimitation beyond their territorial waters.
— Turkish Embassy DC (@TurkishEmbassy) July 25, 2020Likewise, if the coastal length of the islands facing the relevant delimitation area is very minimal as opposed to other mainlands, such islands can be given only territorial sea rights.
— Turkish Embassy DC (@TurkishEmbassy) July 25, 2020International law stipulates that islands are ignored or given limited effect in maritime boundary delimitation if their presence distorts equitable delimitation or if there are other special/relevant circumstances. pic.twitter.com/46AEvmgQ4C
— Turkish Embassy DC (@TurkishEmbassy) July 25, 2020Κατά την άποψη της τουρκικής πρεσβείας, “είναι δύσκολο να τεκμηριωθούν οι ισχυρισμοί της Ελλάδας και της Κύπρου που στο στοχεύουν στο να περιορίσουν την Τουρκία σε μια στενή περιοχή θαλασσίων περιοχών, παρά το γεγονός πως η Τουρκία έχει τη μεγαλύτερη ακτογραμμή στην ανατολική Μεσόγειο.
It is difficult to substantiate Greek and GRCypriot’s claims aiming to congest Turkey into a narrow strip of maritime jurisdiction areas, despite the fact that Turkey has the longest continental coastline in the Eastern Mediterranean.
— Turkish Embassy DC (@TurkishEmbassy) July 25, 2020Το Καστελόριζο δεν μπορεί να έχει περιοχή θαλάσσιας δικαιοδοσίας πέρα από τα χωρικά του ύδατα και να “κόψει” την Τουρκία από τη Μεσόγειο, δεδομένου του μεγέθους του και της εγγύτητάς του με την Τουρκία” σημειώνεται και το επόμενο tweet που λέει πόσο απέχει το Καστελόριζο από την Ελλάδα και πόσο από την Τουρκία συνοδεύεται επίσης από… χάρτη.
Castellorizo cannot generate a maritime jurisdiction area beyond its territorial waters and create a cut-off effect on Turkey’s coastal projection toward the Mediterranean considering its size and proximity to Turkey.
— Turkish Embassy DC (@TurkishEmbassy) July 25, 2020Believing that a tiny island of 4 sq miles, only 1 mile away from #Turkey, yet 360 miles away from the Greek mainland, could generate a 15,400 sq mile maritime zone is unacceptable. This maximalist claim of #Greece is contrary to international law. pic.twitter.com/duYQu2zz7N
— Turkish Embassy DC (@TurkishEmbassy) July 25, 2020Και έχοντας πάρει γραμμή από το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, φυσικά, η τουρκική πρεσβεία στην Ουάσινγκτον καταλήγει στο… μπαράζ tweets γράφοντας: “Η Ελλάδα προσποιείται ότι αυτή η ερευνητική περιοχή βρίσκεται στην ελληνική υφαλοκρηπίδα, σε μια προσπάθεια να δικαιολογήσει τους ισχυρισμούς της για το Καστελόριζο”…
#Greece pretends that this research area is within the Greek continental shelf, in an attempt to justify its maximalist claims based on the Island of #Castellorizo.
— Turkish Embassy DC (@TurkishEmbassy) July 25, 2020To άρθρο Πόλεμος νεύρων και «παιχνίδια» με το Oruc Reis δημοσιεύτηκε στο NewsIT .
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- Νεκρό 5χρονο αγοράκι - Δέχθηκε επίθεση από σφήκες
- Αιτωλοακαρνανία: «Έσβησε» ξαφνικά στις διακοπές 12χρονο αγόρι
- Οι πράκτορες της CIA που πιάστηκαν στην Κυψέλη ζουν ανάμεσά μας
- Πληροφορίες -ανεπιβεβαίωτες- επισημαίνουν ότι το Oruc Reis ενδέχεται να βγει μέχρι το πρωί της Κυριακής
- Οι Τούρκοι μας έριξαν το «τυράκι» με το Oruc Reis και περιμένουν να μη δούμε τη «φάκα»
- «Πόλεμος νεύρων» στο Αιγαίο: Οι Τούρκοι ανακοίνωσαν ότι το Oruc Reis άρχισε τις σεισμικές έρευνες
- Που ήταν ο Τσίπρας το τετραήμερο μεταξύ 17-22 Ιουλίου;
- Η εντολή του ΓΕΕΘΑ προς τους αξιωματικούς: Σε 30 λεπτά στις μονάδες
- Κορωνοϊός: Ποια είναι τα τρία νέα συμπτώματα
- Αναδρομικά στους συνταξιούχους – Ποινές σε όσους κάνουν επιθέσεις σε εφοριακούς (video)
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις NewsIt
- Ανακοινώνεται από τον Ολυμπιακό πρώην παίκτης του Παναθηναϊκού
- Σύψας στο MEGA: Καμπανάκι για τα κρούσματα κορονοϊού σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη – Το μήνυμά του (video)
- Πέθανε ο ιδρυτής των Fleetwood Mac, ο θρυλικός κιθαρίστας Peter Green (pic, video)
- ΕΚΠΑ για Καλέμη και Αντετοκούνμπο: “Δεν είναι μέλος ΔΕΠ – Απαράδεκτη η ανάρτησή του” (pic)
- Φλόριντα: Παρατηρητική τηλεθεατής έσωσε τη ζωή παρουσιάστριας – “Πρόσεχε, έχεις καρκίνο” (pics, video)
- “Αναστατώνει” τη Ζάκυνθο η κυρία Σα (pics)
- Πόλεμος νεύρων και «παιχνίδια» με το Oruc Reis
- Παναθηναϊκός: Στο “στόχαστρο” δύο τουρκικών ομάδων ο Μακέντα
- ΑΑΔΕ: Βαρύς ο πέλεκυς στους φορολογικούς παραβάτες και σε όσους κάνουν τσαμπουκάδες σε ελεγκτές
- “Παιχνίδια” με το Oruc Reis: Μέσω… Ουάσινγκτον ανακοίνωσαν ότι ξεκίνησε έρευνες
- Τελευταία Νέα NewsIt
- Πόλεμος νεύρων και «παιχνίδια» με το Oruc Reis
- Σύψας στο MEGA: Καμπανάκι για τα κρούσματα κορονοϊού σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη – Το μήνυμά του (video)
- Το νέο ρολόι της Seiko παίρνει έμπνευση από ένα υποβρύχιο δάσος στην Ανταρκτική
- ΑΑΔΕ: Βαρύς ο πέλεκυς στους φορολογικούς παραβάτες και σε όσους κάνουν τσαμπουκάδες σε ελεγκτές
- ΑΑΔΕ: Βαρύς ο πέλεκυς στους φορολογικούς παραβάτες – Μεγάλες ποινές και σε όσους εμποδίζουν ελεγκτές
- Εκπληκτικός Αντετοκούνμπο και στο νέο τεστ των Μιλγουόκι Μπακς (videos)
- Ανακοινώνεται από τον Ολυμπιακό πρώην παίκτης του Παναθηναϊκού
- ΛΟΤΤΟ: Οι τυχεροί αριθμοί στην κλήρωση 2127 (25/07/2020)
- Σεισμός 3,9 Ρίχτερ ανοιχτά της Κρήτης νοτιοανατολικά της Ιεράπετρας
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- Σαμπάχ: Μια μικρή παύση στην ένταση της Ανατολικής Μεσογείου
- Η ιστορία του μεγαλύτερου αεροσκάφους στον κόσμο
- Αντετοκούνμπο: Έπαιξε ένα 15λεπτο και ήταν ασταμάτητος
- Παγκόσμια συμμαχία γυναικών για το ποιοτικό ελαιόλαδο
- Φιλική νίκη για Μπακς με… συντήρηση στον Γιάννη
- O πιο καλοντυμένος άντρας της Γερμανίας το 2016
- Απεβίωσε ενώ βρισκόταν υπό κράτηση ο προασπιστής ανθρωπίνων δικαιωμάτων Αζιμιόν Ασκάροφ
- Σύψας: Μας ανησυχούν τα κρούσματα σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη (video)
- Lada Niva ξεκινά την παραγωγή του στη Γερμανία
- Ο ΔΗΚΤΗΣ (26/07/20)