Πιέσεις σε Ισραήλ και Χαμάς για να συμφωνήσουν σε κατάπαυση του πυρός - Ποιο το σχέδιο τριών φάσεων
Εντείνεται η πίεση από τις μεσολαβήτριες χώρες σε Ισραήλ και Χαμάς προκειμένου να «οριστικοποιήσουν» τη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός με βάση το σχέδιο που παρουσιάστηκε από τον Aμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν, εν μέσω του πολέμου που οδεύει να συμπληρώσει οκτώ μήνες στη Λωρίδα της Γάζας.
Ταυτόχρονα, στο πεδίο, οι βομβαρδισμοί από τον αέρα και από την ξηρά συνεχίζονταν στη Ράφα (νότια), επίκεντρο πλέον της ένοπλης σύρραξης που είχε έναυσμα την άνευ προηγουμένου έφοδο του στρατιωτικού βραχίονα της Χαμάς στο νότιο Ισραήλ την 7η Οκτωβρίου.
«Το Κατάρ, οι ΗΠΑ και η Αίγυπτος (…) καλούν από κοινού τη Χαμάς και το Ισραήλ να οριστικοποιήσουν τη συμφωνία στη βάση των αρχών που διατύπωσε ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν», οι οποίες ικανοποιούν τις απαιτήσεις «όλων των πλευρών», ανέφεραν σε κοινή ανακοίνωσή τους τα τρία κράτη.
Τι περιλαμβάνει το σχέδιο των τριών φάσεωνΤο βράδυ της Παρασκευής (31.05.2024), ο κ. Μπάιντεν παρουσίασε «οδικό χάρτη» που καταρτίστηκε κατ’ αυτόν από το Ισραήλ με σκοπό να επιτευχθεί, κατά φάσεις και υπό όρους, μόνιμη κατάπαυση του πυρός, παροτρύνοντας τη Χαμάς να τον δεχτεί.
Η πρώτη φάση, εξήγησε, θα κηρυχθεί πλήρης κατάπαυση του πυρός και τα ισραηλινά στρατεύματα θα αποσυρθούν από «τις κατοικημένες περιοχές της Λωρίδας της Γάζας» για έξι εβδομάδες.
Η αναστολή των εχθροπραξιών θα συνοδευτεί από την απελευθέρωση ορισμένων ισραηλινών ομήρων που είχαν απαχθεί κατά την άνευ προηγουμένου επίθεση της Χαμάς στο νότιο Ισραήλ την 7η Οκτωβρίου, ιδίως γυναικών και αρρώστων, με αντάλλαγμα την αποφυλάκιση παλαιστινίων κρατουμένων στο Ισραήλ.
Θα γίνουν διαπραγματεύσεις κατά τη διάρκεια της κατάπαυσης του πυρός και, εφ’ όσον καρποφορήσουν κι αν η Χαμάς «τηρήσει τις δεσμεύσεις της», οι εχθροπραξίες θα λάβουν οριστικά τέλος και όλοι οι όμηροι στη Λωρίδα της Γάζας, συμπεριλαμβανομένων των στρατιωτικών, θα γυρίσουν σπίτια τους και τα στρατεύματα του Ισραήλ θα αποσυρθούν πλήρως από τον θύλακο.
«Ο Μπάιντεν είναι η μόνη μας ελπίδα»Μερικές ώρες μετά την ομιλία του Τζο Μπάιντεν, ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου επανέλαβε τις «προϋποθέσεις» που θέτει η κυβέρνησή του για να υπάρξει μόνιμη κατάπαυση του πυρός, την «καταστροφή» της Χαμάς, την «απελευθέρωση όλων των ομήρων» και «την εγγύηση ότι η Γάζα δεν θα εγείρει πλέον απειλή» για την ασφάλεια του ισραηλινού κράτους.
Από την πλευρά της η Χαμάς περιορίστηκε να πει πως βλέπει «θετικά» τον οδικό χάρτη που παρουσιάστηκε από τον Τζο Μπάιντεν, αφού επανέλαβε τις «μη διαπραγματεύσιμες» απαιτήσεις της για την κήρυξη μόνιμης κατάπαυσης του πυρός και την πλήρη αποχώρηση των ισραηλινών στρατευμάτων από τη Λωρίδα της Γάζας προτού κλειστεί η όποια συμφωνία, όρους που απορρίπτει το Ισραήλ.
Ο Μπένιαμιν Νετανιάχου έχει παγιδευτεί σε διασταυρούμενα πυρά. Από τη μια οι ακροδεξιοί υπουργοί του, ο Ιταμάρ Μπεν Γκβιρ και ο Μπεζαλέλ Σμότριτς, απειλούν να εγκαταλείψουν την κυβέρνηση αν προχωρήσει στη σύναψη της συμφωνίας. Από την άλλη, χιλιάδες Ισραηλινοί βγήκαν χθες ξανά στους δρόμους για να απαιτήσουν να επιστρέψουν οι όμηροι. «Ο Μπάιντεν είναι η μόνη μας ελπίδα», είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο η διαδηλώτρια Αμπιγκέιλ Τσουρ, 34 ετών.
«Οι βομβαρδισμοί δεν σταμάτησαν ούτε στιγμή»Παρά τις έντονες διαμαρτυρίες της διεθνούς κοινότητας, που ανησυχεί για την τύχη των αμάχων στη Ράφα, οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις, μονάδες των οποίων προωθήθηκαν αυτή την εβδομάδα ως το κέντρο της πόλης που γειτονεύει με την Αίγυπτο, συνεχίζουν την επίθεσή τους.
Οι επιχειρήσεις επικεντρώνονται πλέον στο δυτικό τμήμα της πόλης, κοντά στη συνοικία Ταλ ας Σουλτάν, όπου κάτοικοι έκαναν λόγο για αεροπορικά πλήγματα, πυρά πυροβόλων αρμάτων μάχης και κινήσεις στρατιωτικών οχημάτων.
«Όλη νύχτα οι βομβαρδισμοί από αέρος και από το πυροβολικό δεν σταμάτησαν ούτε στιγμή στη δυτική Ράφα», είπε κάτοικος στο Γαλλικό Πρακτορείο.
Σφοδρά πυρά πυροβολικού αναφέρθηκαν επίσης χθες από αυτόπτες μάρτυρες στην ανατολική και την κεντρική Ράφα, όπου ισραηλινές μονάδες άρχισαν επιχειρήσεις την 7η Μαΐου προκειμένου, όπως το θέτει ο ισραηλινός πρωθυπουργός Νετανιάχου, να καταστραφούν τα «τελευταία» τάγματα του στρατιωτικού βραχίονα της Χαμάς.
Ο ισραηλινός στρατός λέει πως διεξήγαγε «στοχευμένες επιχειρήσεις» στη Ράφα. Μέλη του «εντόπισαν πολλά όπλα και εισόδους υπόγειων σηράγγων».
«Η Τζαμπάλια σβήστηκε από τον χάρτη»Από την έναρξη των επιχειρήσεων του ισραηλινού στρατού στη Ράφα, κάπου ένα εκατομμύριο άνθρωποι έφυγαν, κινήθηκαν προς την παραθαλάσσια περιοχή Αλ Μαγάζι, δυτικότερα, που πλέον έχει με τη σειρά της τεράστιο υπερπληθυσμό. Οι συνθήκες παραπέμπουν στην «Αποκάλυψη» σε ορισμένους τομείς της νότιας Λωρίδας της Γάζας, υπογραμμίζει ο ΟΗΕ.
Δεν σταματά να προειδοποιεί πως απειλείται λιμός στον μικρό θύλακο, οι περισσότεροι από τους κάπου 2,4 εκατ. κατοίκους του οποίου έχουν εκτοπιστεί επανειλημμένα, και να τονίζει ότι δεν υπάρχει καμιά ασφαλής τοποθεσία στη Λωρίδα της Γάζας.
Χειροτερεύοντας ακόμα περισσότερο αυτή που χαρακτηριζόταν ήδη ανθρωπιστική καταστροφή, η διέλευση στη Ράφα, στα σύνορα με την Αίγυπτο, απόλυτα κρίσιμη για να μπαίνει ανθρωπιστική βοήθεια στον θύλακο, παραμένει κλειστή αφότου ο ισραηλινός στρατός κατέλαβε την παλαιστινιακή πλευρά της την 7η Μαΐου.
Προβλέπεται να διεξαχθεί συνάντηση αργότερα σήμερα στο Κάιρο αφιερωμένη στη διέλευση αυτή με τη συμμετοχή αξιωματούχων της Αιγύπτου, των ΗΠΑ και του Ισραήλ, σύμφωνα με αιγυπτιακό μέσο ενημέρωσης.
Εξάλλου, κάτοικοι που επέστρεψαν στον καταυλισμό προσφύγων στην Τζαμπάλια (βόρεια), μετά το πέρας ακόμη μιας ισραηλινής χερσαίας επιχείρησης, δήλωσαν σοκαρισμένοι από το εύρος των καταστροφών που έχει υποστεί.
«Η Τζαμπάλια σβήστηκε από τον χάρτη», κατήγγειλε ο Σουάντ Αμπού Σαλάχ, που μεγάλωσε στον καταυλισμό. «Είναι λες και έγινε σεισμός», πρόσθεσε ο Μοχάμαντ αλ Νάτζαρ.
To άρθρο Πιέσεις σε Ισραήλ και Χαμάς για να συμφωνήσουν σε κατάπαυση του πυρός - Ποιο το σχέδιο τριών φάσεων δημοσιεύτηκε στο NewsIT .
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- Σοκ με τα ασανσέρ στις πολυκατοικίες - Τι λέει νέος Νόμος
- Αυτή είναι η ακριβότερη βίλα στην Ελλάδα - «Ζαλίζει» η τιμή της
- Ανθρωποκυνηγητό για τους τρεις άνδρες που έσπασαν το κεφάλι εστιάτορα στο Αγρίνιο γιατί δεν τους άρεσε το φαγητό
- Survivor 2024 spoiler 2/6: Αλλαγές, ανακοινώσεις και μεγάλο φάουλ από Γκιουλέκα - Ποιοι κερδίζουν την 1η ασυλία
- Εορτολόγιο: Τι γιορτάζει η Εκκλησία την Κυριακή 2 Ιουνίου
- Μίμης Φωτόπουλος: Πέθανε η κόρη του σπουδαίου ηθοποιού και εικαστικός, Άννα Φωτοπούλου
- Απαγορευτικές οι τιμές στα ακτοπλοϊκά εισιτήρια για τα ελληνικά νησιά - Άπιαστο όνειρο οι διακοπές
- Αφροδίτη Λατινοπούλου: «Δέχθηκα απειλές για τη ζωή μου και έχω υποστεί βιαιοπραγίες»
- Φλόριντα: Πήγε για κατάδυση και «ψάρεψε» προϊστορικό τέρας- Χρονολογείται τουλάχιστον 10 εκατ. χρόνων
- Ευρωεκλογές 2024: Η ποινή για όσους δεν ψηφίσουν - Ποιοι εξαιρούνται
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις NewsIt
- Τι λένε τα ζώδια για σήμερα Κυριακή 2 Ιουνίου 2024
- Τόνι Κρόος: Το ονειρικό φινάλε μιας τεράστιας καριέρας
- Ρεάλ Μαδρίτης: Τα ανεπανάληπτα ρεκόρ των «μερένχες» στο Champions League
- Ισραήλ: Ακροδεξιοί υπουργοί απειλούν να αποχωρήσουν από την κυβέρνηση Νετανιάχου αν δεχθεί την πρόταση Μπάιντεν
- Καιρός σήμερα: Θερμή εισβολή με 36αρια την Κυριακή
- Τόνι Κρος: Το ονειρικό φινάλε μιας τεράστιας καριέρας
- Ποιοι ήταν οι «τρεις» που εισέβαλαν στον τελικό του Champions League και πόσα… έβγαλαν!
- H απονομή του τροπαίου του Champions League στην «βασίλισσα» Ρεάλ Μαδρίτης
- Ο Άρης Αντωνόπουλος μίλησε για το bullying στα μαθητικά του χρόνια επειδή ήθελε να γίνει ηθοποιός
- Ακροδεξιοί υπουργοί απειλούν να αποχωρήσουν από την κυβέρνηση Νετανιάχου αν δεχθεί την πρόταση Μπάιντεν

- Τελευταία Νέα NewsIt
- Ειδική άδεια για τις ευρωεκλογές 2024: Ποιοι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα τη δικαιούνται με αποδοχές
- Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στο κέντρο της Αθήνας λόγω ποδηλατικού αγώνα – Ποιοι δρόμοι είναι κλειστοί
- Μαυροσουβάλα: Ιδανική μονοήμερη εκδρομή στη λίμνη που απέχει μία ώρα από την Αθήνα
- Ντόρτμουντ - Ρεάλ Μαδρίτης: Ο κυνισμός των Ισπανών πλήγωσε τους Βεστφαλούς
- Σε κλοιό υψηλών θερμοκρασιών από σήμερα η χώρα - Έρχεται μίνι καύσωνας με 40άρια και αφρικανική σκόνη
- Καιρός: Σε κλοιό υψηλών θερμοκρασιών η χώρα – Έρχεται μίνι καύσωνας με 40άρια
- Τα 6 σημαντικά οφέλη για την υγεία σας για να παίρνετε περισσότερα Ω-3 λιπαρά οξέα
- Τι λένε τα ζώδια για σήμερα Κυριακή 2 Ιουνίου 2024
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- Επτά μέρες που μπορούν να αλλάξουν την Ελλάδα
- Κινέζος ΥΠΑΜ: Θα δράσουμε με αποφασιστικότητα για να αποτρέψουμε την ανεξαρτησία της Ταϊβάν
- Καιρός: Ξεκινά από σήμερα η θερμή εισβολή - Οι περιοχές που θα έχουν τις υψηλότερες θερμοκρασίες
- «Φλερτ» Ατζούν με Σεφερλή
- Μπρα ντε φερ ΕΕ – ΗΠΑ με Κίνα για τις επιδοτήσεις στα ηλεκτρικά αυτοκίνητα
- Ο κατάδικος Ντόναλντ Τραμπ, ο «Γενοκτόνος Τζο» και η δύσκολη εκλογική «εξίσωση» του Νοεμβρίου
- Οι προεκλογικές διαστάσεις του Κασσελάκη – Ο κίνδυνος διαρροής Αριστερών ψηφοφόρων και οι κινήσεις
- Κοντομαρί Χανίων, η πρώτη εκτέλεση αμάχων – 2 Ιουνίου 1941