Πεδίο του Άρεως: Το τότε και το τώρα του πιο μεγάλου δημόσιου πάρκου

09:47 28/9/2023 - Πηγή: NewsIt

Το πεδίον του Άρεως αποτελεί το πιο μεγάλο δημόσιο πάρκο του δήμου Αθηναίων, στο οποίο μπορείς να κάνεις ελεύθερα την επίσκεψη σου θαυμάζοντας τη φύση αλλά και την τέχνη που θα βρεις στο περιβάλλον του.

Στο πέρασμα των χρόνων, άλλαξε πολλές φορές το πρόσωπο του, με το τελευταίο διάστημα να μοιάζει κυριολεκτικά να αναγεννάτε από τις στάχτες του. Πάμε λοιπόν να ρίξουμε μια ματιά στην ιστορία του, αλλά και στην εικόνα που παρουσιάζει στο σήμερα.

Το πεδίον του Άρεως βαφτίστηκε από το χώρο Campus Martius στην Ρώμη, ο οποίος ήταν αφιερωμένος στον

ομώνυμο θεό του πολέμου.

Κατά την περίοδο βασιλείας του Όθωνα, λειτούργησε ως χώρος φιλοξενίας του ιππικού σώματος, με τους στρατώνες να βρίσκονται μπροστά από την μεσαιωνική εκκλησία των Ταξιαρχών, το πιο αρχαίο κτίσμα του άλσους, με το προαύλιο του ιερού ναού να κοσμούν προτομές και μνημεία ανθρώπων που θυσιάστηκαν για την πατρίδα σε διάφορες ιστορικές συγκυρίες.

Οι τότε κάτοικοι της πρωτεύουσας, ακόμα και οι βασιλείς αξιοποιούσαν τα εδάφη του πάρκου για να απολαμβάνουν το περπάτημα τους τις μεσημεριανές ώρες της Κυριακής, τις γιορτές και τις αργίες.

Στην πλατεία του ιερού ναού, η εξέδρα σε σχήμα πολυγώνου, λειτουργούσε ως σκηνή για τη φιλαρμονική, που γέμιζε την ατμόσφαιρα με μουσική και έδωσε όνομα σε όλη την κοντινή περιοχή, η οποία αποκαλείται πλέον ως «Πολύγωνο».

Στα τέλη του 19ου αιώνα ο βασιλιάς Γεώργιος ο Α΄, εκδίδει βασιλικό διάταγμα στο οποίο χαρακτηρίζει το Πεδίο του Άρεως ως κοινόχρηστο χώρο, που δεν επιτρέπεται η οικοδόμηση, παρόλα αυτά η απόφαση δεν γίνεται σεβαστή και διάφορα κτίρια αρχίζουν να κάνουν την εμφάνιση τους.

Διαβάστε περισσότερα στο exploringgreece.tv.

To άρθρο Πεδίο του Άρεως: Το τότε και το τώρα του πιο μεγάλου δημόσιου πάρκου δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

Keywords
Τυχαία Θέματα