«Παραθυράκι» για τους επενδυτές της Golden Visa που θέλουν να «προλάβουν» την αλλαγή του νόμου

05:31 22/3/2024 - Πηγή: NewsIt

Σημαντικές αλλαγές στις διατάξεις που διέπουν το καθεστώς της Golden Visa στην Ελλάδα περιλαμβάνονται στο σχέδιο νόμου που παρουσίασε την Πέμπτη (21.3.2024) το επιτελείο του υπουργείου Οικονομικών.

Ωστόσο, όπως επισημάνθηκε, στον νέο νόμο υπάρχει και μία μεταβατική διάταξη, για την ομαλή μετάβαση στο νέο καθεστώς η οποία θα επιτρέπει σε όσους επενδυτές της Golden Visa έχουν ξεκινήσει τις διαδικασίες να τις ολοκληρώσουν με τους παλιούς όρους, ακόμα και αν είναι μετά τις 31 Μαρτίου 2024, όπου τίθεται σε εφαρμογή

το νέο πλαίσιο.

Έτσι, για παράδειγμα, αν κάποιος επενδυτής «εμπίπτει» στο εν λόγω «παραθυράκι», δεν θα είναι υποχρεωμένος να «καλύψει» την αξία επένδυσης των 800.000 ευρώ (σε Αττική, Θεσσαλονίκη, Μύκονο, Σαντορίνη, νησιά άνω των 3.100 κατοίκων), ούτε και τις 400.000 ευρώ στην υπόλοιπη Ελλάδα, καθώς θα ισχύουν σε αυτή τη περίπτωση τα προηγούμενα όρια (500.000 ευρώ και 250.000 ευρώ, αντίστοιχα).

Επιπλέον, ούτε ο «κόφτης» των 120 τ.μ. δεν θα έχει ισχύ, καθώς και καμία άλλη διάταξη από όσες παρουσίασε το οικονομικό επιτελείο.

Ποιοι επενδυτές θα εξαιρεθούν από το νέο καθεστώς της «Χρυσής Βίζας»

Ως εκ τούτου, ο νέος νόμος για την Golden Visa καθίσταται «ανενεργός» για μια σειρά επενδυτών, υπό προϋποθέσεις.

Συγκεκριμένα:

Πολίτες τρίτων χωρών οι οποίοι θα εξοφλήσουν το πλήρες ποσό της επένδυσης ή θα καταβάλουν προκαταβολή 10%, ή θα υπογράψουν προσύμφωνο ή ιδιωτική σύμβαση αγοράς, με τα απαραίτητα αποδεικτικά πιστώσεων έως τις 30 Σεπτεμβρίου 2024, μπορούν να ολοκληρώσουν την επένδυσή τους μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2024 με τους όρους που ίσχυαν έως τώρα.

Στις περιπτώσεις αυτές, ακόμα και αν δεν ολοκληρωθεί η αγορά του ακινήτου, ο αγοραστής μπορεί να ολοκληρώσει την επένδυσή του σε άλλο ακίνητο, πάντα με τους όρους που ίσχυαν έως τώρα, αν και όχι μετά τις 30 Απριλίου 2025.

Αυτό σημαίνει, πως όχι μόνο όσοι επενδυτές έχουν ήδη προχωρήσει τα πρώτα βήματα της διαδικασίας έως τις 31.3.2024 που ισχύουν οι αλλαγές του καθεστώτος, αλλά ακόμα και όσοι δεν έχουν καταβάλλει έστω την προκαταβολή 10% για τους επόμενους έξι μήνες (έως τις 30 Σεπτεμβρίου 2024), έχουν την δυνατότητα να σπεύσουν, εκμεταλλευόμενοι το «παραθυράκι» και αξιοποιώντας τα «παλιά» δεδομένα.

To άρθρο «Παραθυράκι» για τους επενδυτές της Golden Visa που θέλουν να «προλάβουν» την αλλαγή του νόμου δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

Keywords
Τυχαία Θέματα
Παραθυράκι, Golden Visa,parathyraki, Golden Visa