Πανελλήνιες 2025 – Αρχαία Ελληνικά: Θέματα Πανελληνίων και απαντήσεις από το Διακρότημα
Σήμερα, Δευτέρα 2 Ιουνίου, οι υποψήφιοι των ΓΕΛ στις Πανελλήνιες εξετάσεις εξετάζονται στα Αρχαία Ελληνικά (Ο.Π. Ανθρωπιστικών Σπουδών), οι υποψήφιοι Θετικών Σπουδών & Σπουδών Οικονομίας και Πληρ/κής στα Μαθηματικά και οι υποψήφιοι Σπουδών Υγείας στη Βιολογία.
Τα σημερινά θέματα των Πανελλαδικών
Το newsit.gr, σε συνεργασία με τον «Όμιλο Φροντιστηρίων ΔΙΑΚΡΟΤΗΜΑ», θα δημοσιεύει τα θέματα και τις απαντήσεις τους καθ’ όλη τη διάρκεια των Πανελλαδικών Εξετάσεων 2025. Προτεινόμενες λύσεις και απαντήσεις σε όλα τα θέματα και τα εξεταζόμενα μαθήματα μπορείτε να δείτε στην ειδική σελίδα στο Διακρότημα.
Δείτε τις προτεινόμενες απαντήσεις:
Εκτιμήσεις από τα Φροντιστήρια Διακρότημα
«Οι υποψήφιοι των Ανθρωπιστικών Σπουδών εξετάσθηκαν στο διδαγμένο κείμενο σε απόσπασμα από την ‘‘Πολιτεία’’ του Πλάτωνα που αντιστοιχούσε στην 8η ενότητα του Φακέλου Υλικού. Το Α1α ζήτημα ήταν πολλαπλής επιλογής με αυτονόητες απαντήσεις.
Όσον αφορά το Α1β, ήταν απαραίτητο οι μαθητές να γνωρίζουν καλά τη μετάφραση του κειμένου, ώστε να εντοπίσουν τους όρους στους οποίους αναφέρονταν οι δύο αντωνυμίες του συγκεκριμένου χωρίου. Το Β1 αφορούσε τη ερμηνευτική επεξεργασία του διδαγμένου κειμένου με σαφή διατύπωση και παρέπεμπε στα σχόλια του Φ.Υ. Το παράλληλο κείμενο ήταν απόσπασμα από το έργο «1984» του Τζωρτζ Όργουελ. Οι μαθητές καλούνταν να εντοπίσουν μια ομοιότητα και μια διαφορά ανάμεσα στο πρωτότυπο και στο παράλληλο κείμενο που ο καλά προετοιμασμένος υποψήφιος μπορούσε να ανταπεξέλθει. Στο Β3 η λεξιλογική αφορούσε παράγωγα της μετοχής «φέροντας» που έπρεπε να ενταχθούν σε συγκεκριμένες φράσεις στον νεοελληνικό λόγο. Στο Β4 οι μαθητές καλούνταν να αξιολογήσουν ως ορθά ή εσφαλμένα δεδομένα από την εισαγωγή του σχολ. Βιβλίου που αναφέρονταν στη ζωή του Πλάτωνα και στο φιλοσοφικό του έργο ‘‘Πολιτεία’’. Και τα πέντε δεδομένα που ζητήθηκαν να αξιολογηθούν δεν παρουσίαζαν ιδιαίτερες δυσκολίες.
Το αδίδακτο κείμενο προερχόταν από τα ‘‘Ἀπομνημονεύματα’’ του Ξενοφώντα. Ήταν μέτριας και όχι ιδιαίτερης μεταφραστικής δυσκολίας. Τόσο οι γραμματικές όσο και οι συντακτικές παρατηρήσεις προϋπέθεταν καλή γνώση των βασικών γραμματικών και συντακτικών φαινομένων, χωρίς να είναι ιδιαίτερα απαιτητικές.
ΜΠΙΤΣΙΚΑ ΜΑΡΙΑ
ΤΖΙΤΖΙΚΑΚΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ
ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΑ ΔΙΑΚΡΟΤΗΜΑ»
Οι υποψήφιοι Ο.Π. Ανθρωπιστικών Σπουδών εξετάζονται την Τετάρτη 4 Ιουνίου στα Λατινικά και την Παρασκευή 6 Ιουνίου στην Ιστορία.
Μέχρι την Τετάρτη 25 Ιουνίου αναμένεται και η έκδοση των βαθμολογιών των μαθημάτων ΓΕΛ και ΕΠΑΛ της πρώτης φάσης, που αφορά την πλειονότητα όσψν διαγωνίζονται στις Πανελλήνιες 2025.
Πώς γίνεται η εξέταση στα Αρχαία ΕλληνικάΓια την εξέταση του μαθήματος «Αρχαία Ελληνικά» της Ομάδας Προσανατολισμού Ανθρωπιστικών Σπουδών, ισχύουν τα εξής:
Δίνονται στους/στις υποψηφίους/ες αποσπάσματα διδαγμένου κειμένου από το πρωτότυπο 12-20 στίχων με νοηματική συνοχή και παράλληλο κείμενο στη Νέα Ελληνική από την αρχαία ή νεότερη γραμματεία, ελληνική ή παγκόσμια, και τους ζητείται να απαντήσουν σε:
i) Μία (1) ερώτηση κατανόησης με την οποία ζητείται να αποκωδικοποιήσουν σημεία του κειμένου από το πρωτότυπο και να αντλήσουν βασικές πληροφορίες που εντοπίζονται στο κείμενο. Η ερώτηση μπορεί να διαιρείται σε δύο υποερωτήματα με τη μορφή ερωτήσεων κλειστού τύπου (σωστού ή λάθους, πολλαπλών επιλογών, αντιστοίχισης, συμπλήρωσης κενών κ.λπ.) ή ανοικτού τύπου.
ii) Δύο (2) ερωτήσεις ερμηνευτικές:
– Η πρώτη αναφέρεται σε ιδέες/αξίες/προβλήματα, σε στάσεις/ήθος/χαρακτήρα των προσώπων, στο ιστορικό/ κοινωνικό/πολιτιστικό πλαίσιο της εποχής του έργου, στη δομή/σύνθεση του κειμένου, σε υφολογικά/αισθητικά θέματα, με βάση το διδαγμένο από το πρωτότυπο κείμενο.
– Η δεύτερη αναφέρεται στο παράλληλο κείμενο σε συσχετισμό με το παραπάνω εξεταζόμενο κείμενο από το πρωτότυπο.
iii) Μία (1) ερώτηση κλειστού τύπου που αναφέρεται στο γραμματειακό είδος στο οποίο ανήκει το κείμενο από το πρωτότυπο, στον συγγραφέα ή στο έργο του.
iv) Μία (1) ερώτηση λεξιλογική-σημασιολογική (σύνδεση λέξεων αρχαίας και νέας, διατήρηση ή αλλαγή της σημασίας τους, οικογένειες ομόρριζων λέξεων, απλών ή σύνθετων, συνώνυμα, αντώνυμα).
Δίνεται, επίσης, αδίδακτο πεζό κείμενο αττικής διαλέκτου 12-20 στίχων στερεότυπης έκδοσης με νοηματική συνοχή. Στο αδίδακτο κείμενο προτάσσεται σύντομο σχετικό εισαγωγικό σημείωμα, μέσω του οποίου δίνονται εξωκειμενικές πληροφορίες, απαραίτητες για την κατα- νόηση του κειμένου.
Οι μαθητές/-τριες καλούνται:
i) Να μεταφράσουν στα νέα ελληνικά μέρος του κειμένου από οκτώ έως δέκα (8-10) στίχους.
ii) Να απαντήσουν σε μια (1) ερώτηση κατανόησης που αναφέρεται στον νοηματικό άξονα του κειμένου.
iii) Να απαντήσουν σε μία (1) ερώτηση γραμματικής, η οποία μπορεί να αναλύεται σε δύο υποερωτήματα.
Να απαντήσουν σε μία (1) ερώτηση συντακτικού (π.χ. αναγνώριση λέξεων/φράσεων/προτάσεων/άλλων δομικών στοιχείων του κειμένου, μετασχηματισμός μέρους του κειμένου ως προς τη δομολειτουργική του διάσταση), η οποία μπορεί να αναλύεται σε δύο υποερωτήματα.
Κάθε ζητούμενη ερώτηση-δραστηριότητα που τίθεται για το διδαγμένο ή το παράλληλο ή το αδίδακτο κείμενο βαθμολογείται με δέκα (10) μονάδες της εκατοντάβαθμης κλίμακας. Η μετάφραση του αδίδακτου κειμένου βαθμολογείται με είκοσι (20) μονάδες.
Για την εξέταση των παραπάνω θεμάτων, τόσο στο δδαγμένο όσο και στο αδίδακτο κείμενο, κρίνεται σκόπιμο να αξιοποιείται ποικιλία τύπων ερωτήσεων.
Σύμφωνα με τον προγραμματισμό του Υπουργείου Παιδείας, από τη Δευτέρα 30 Ιουνίου 2025 θα ανοίξει και η εφαρμογή υποβολής των Μηχανογραφικών Δελτίων των υποψηφίων για τα Πανεπιστήμια και το Παράλληλο Μηχανογραφικό για τις Σχολές της Ανώτερης Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΣΑΕΚ).
Το Μηχανογραφικό Δελτίο, εκτός απροόπτου αναμένεται να κλείσει στα μέσα Ιουλίου, ενώ η ανακοίνωση των Σχολών επιτυχίας αναμένεται το αργότερο μέχρι και την Τετάρτη 30 Ιουλίου 2025.
To άρθρο Πανελλήνιες 2025 – Αρχαία Ελληνικά: Θέματα Πανελληνίων και απαντήσεις από το Διακρότημα δημοσιεύτηκε στο NewsIT .
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- Το φύλλο αγώνα της αναμέτρησης στο ΣΕΦ
- Πώς έγινε το τροχαίο δυστύχημα στη Λάρισα με νεκρή 52χρονη – Εκτοξεύτηκε από τη μηχανή και κατέληξε σε παρμπρίζ οχήματος
- Οι Έλληνες τσιγγάνοι στην Αυστραλία
- Χρυσοχοΐδης: Στο ΣΕΦ είχαμε συμπεριφορές παραγόντων που είναι αξιόποινες, κανείς δεν είναι υπεράνω του νόμου
- Σωτήρης Εμμανουήλ: Σε νέο σφυρί οδεύει η βίλα της χλιδής στο Ψυχικό
- «Μαϊμού Ozempic» σαρώνουν το ίντερνετ: ΗΠΑ και Ευρώπη προειδοποιούν για σοβαρούς κινδύνους
- Οι καταγγελίες που οδήγησαν στη σύλληψη της «Αλίκης»
- Στη Βουλή με μπερέ; Απαγορεύεται!
- Συνάντηση του Κυρ. Μητσοτάκη με τους πρυτάνεις των πανεπιστημίων
- Φοιτητές Φαρμακευτικής του Παν. Λευκωσίας εμβάθυναν στη Φαρμακευτική Νομοθεσία και Δεοντολογία
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις NewsIt
- Ο Πούτιν ταπεινώθηκε από το «Περλ Χάρμπορ» της Ρωσίας: Πώς ρωσικά αεροσκάφη παγιδεύτηκαν στον ουκρανικό «Ιστό Αράχνης» – Το μήνυμα του Κιέβου
- Βίβιαν Κοντομάρη για την επίθεση στον γιο της: «Τον κρατούσαν στον τοίχο και του έδιναν μπουνιές»
- Λευτέρης Πανταζής για το μεγάλο παράπονό του: Έκλαιγα, πήγαινα στο σπίτι και έλεγα «γιατί ρε μαμά;»
- Συναγερμός για «μαϊμού Ozempic» που σαρώνουν το ίντερνετ: Έλλειψη ελέγχου και «πακέτα» με courier στην Ελλάδα
- Κώστας Φλωκατούλας για την απώλεια του πατέρα του: «Ήμουν 17 χρονών και ήταν πολύ ξαφνικό»
- Βασιλική Νταντά: Η ψωρίαση ήταν κάτι πολύ δύσκολο να χειριστώ, ειδικά όταν έβγαινα στον κόσμο
- Πανελλήνιες 2025 – Αρχαία Ελληνικά: Θέματα Πανελληνίων και απαντήσεις από το Διακρότημα
- Κίνηση στους δρόμους: Χάος σε Κηφισό, κέντρο της Αθήνας και Κηφισίας – Καθυστερήσεις 30 λεπτών στην Αττική Οδό
- Ετήσια αύξηση 13,8% κατέγραψαν οι εξαγωγές της Κίνας στο πρώτο τετράμηνο του 2025
- Τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος: Που διαμορφώνονται τον Ιούνιο

- Τελευταία Νέα NewsIt
- Πανελλήνιες 2025 – Αρχαία Ελληνικά: Θέματα Πανελληνίων και απαντήσεις από το Διακρότημα
- Χρυσοχοΐδης για το Ολυμπιακός – Παναθηναϊκός στο ΣΕΦ: Είχαμε συμπεριφορές παραγόντων που είναι αξιόποινες, κανείς δεν είναι υπεράνω του νόμου
- Θεσσαλονίκη: Συνελήφθη 16χρονος για 10 ληστείες – Έκανε μία ληστεία την ημέρα
- Ο Φώτης Ιωαννίδης χόρεψε συρτάκι στον γάμο της αδερφής του
- Βίβιαν Κοντομάρη για την επίθεση στον γιο της: «Τον κρατούσαν στον τοίχο και του έδιναν μπουνιές»
- Συναγερμός για «μαϊμού Ozempic» που σαρώνουν το ίντερνετ: Έλλειψη ελέγχου και «πακέτα» με courier στην Ελλάδα
- Κώστας Φλωκατούλας για την απώλεια του πατέρα του: «Ήμουν 17 χρονών και ήταν πολύ ξαφνικό»
- Σλούκας προς διαιτητές: Ντροπή, τα ίδια κάνατε και πέρσι, θα σας δω στο ΟΑΚΑ την Τετάρτη
- Ο Πούτιν ταπεινώθηκε από το «Περλ Χάρμπορ» της Ρωσίας: Πώς ρωσικά αεροσκάφη παγιδεύτηκαν στον ουκρανικό «Ιστό Αράχνης» – Το μήνυμα του Κιέβου
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- 12 χρήσιμες συμβουλές για να διατηρήσεις σωστά ένα αυτοκίνητο με πολλά χιλιόμετρα
- Θεσσαλονίκη: Έσπρωξε τους αστυνομικούς κατά τη σύλληψη ο 16χρονος που έκανε 10 ληστείες σε λίγες μέρες – Η ανακοίνωση της ΕΛΑΣ
- Θεσσαλονίκη: «Ξεπούλησε» η Λευκή Νύχτα στο Κορδελιό - Με 20.000 κόσμου (ΦΩΤΟ)
- Στην Υπουργική Διάσκεψη του ΟΟΣΑ στο Παρίσι ο Πιερρακάκης - Κεντρικό θέμα η αναδιάρθρωση του εμπορίου
- Κωνσταντίνος Αργυρός: Βρεθήκαμε στα γυρίσματα για το νέο του τραγούδι
- Η δίκη του νεκρού Πάπα: Η πιο μακάβρια πολιτική δίκη στην ιστορία της εκκλησίας
- Χρυσοχοΐδης: Στο ΣΕΦ είχαμε συμπεριφορές παραγόντων που είναι αξιόποινες, κανείς δεν είναι υπεράνω του νόμου
- Αυτό είναι το Φύλλο Αγώνα από τον επεισοδιακό τελικό στο ΣΕΦ: Τι έχουν καταγράψει οι διαιτητές
- Πρώτη η ΕΡΤ3 σε τηλεθέαση κατά τη διάρκεια μετάδοσης του αγώνα μπάσκετ Ολυμπιακού – Παναθηναϊκού