Ουκρανία: «Μόνο την ειρήνη» θέλει ο πρόεδρος Ζελένσκι – Ζητά «προληπτικές» κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας

15:27 2/2/2022 - Πηγή: NewsIt

Τίποτα άλλο δεν θέλει «παρά μόνο την ειρήνη» ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, όπως δήλωσε ο ίδιος σήμερα Τετάρτη (2.2.2022), ωστόσο υπεραμύνθηκε του δικαιώματός του να αμυνθεί απέναντι στον κίνδυνο μιας πιθανής εισβολής της Ρωσίας.

Παράλληλα, ο πρόεδρος της Ουκρανίας επέμεινε στην ανάγκη «προληπτικών» κυρώσεων εναντίον της Ρωσίας, την ώρα που ορισμένες δυτικές χώρες όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Βρετανία ή η Πολωνία αποφάσισαν να παραδώσουν όπλα στη χώρα μπροστά στον φόβο μιας ρωσικής επίθεσης.

«Αυτά τα όπλα,

είναι της άμυνας, δεν σκεπτόμαστε παρά την ειρήνη, παρά το τέλος της κατοχής των εδαφών μας, μόνο μέσω της διπλωματικής οδού», δήλωσε ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Ολλανδό πρωθυπουργό, Μαρκ Ρούτε.

«Δεν θα εκχωρήσουμε ούτε κομμάτι γης, δεν θα εκχωρήσουμε τα εδάφη μας, όποιο κι αν είναι το τίμημα», πρόσθεσε, επιμένοντας στην ανάγκη «προληπτικών μέτρων» προκειμένου να αναχαιτισθεί η Ρωσία.

Ενίσχυση πέντε εκατομμυρίων δολαρίων από τη Σουηδία προς την Ουκρανία

Η Σουηδία ανακοίνωσε ότι θα διαθέσει στο Κίεβο σχεδόν πέντε εκατομμύρια ευρώ σε διάστημα τριετίας για να στηρίξει την οικονομική ανάπτυξη, τον διάλογο και την εν γένει ανθεκτικότητά της στην νότια και ανατολική Ουκρανία.

Τα χρήματα θα διατεθούν στο Ταμείο Συνεργασίας για την Ανθεκτικότητα της Ουκρανίας, το οποίο δημιούργησαν το Ηνωμένο Βασίλειο, η Ελβετία και οι ΗΠΑ.

«Το ταμείο πρόκειται να συμβάλει στην ενίσχυση της ανθεκτικότητας της Ουκρανίας. Θα μπορεί να ανταποκρίνεται γρήγορα και ευέλικτα στις ανάγκες που προκύπτουν και οι οποίες έχουν δημιουργηθεί ως αποτέλεσμα της ρωσικής επιθετικότητας από το 2014», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Σουηδή υπουργός Εξωτερικών, Αν Λίντε.

Το ποσό αυτό θα προστεθεί στα πάνω από 23 εκατομμύρια ευρώ που η Ουκρανία λαμβάνει ετησίως για τη μεταρρύθμιση της κοινωνίας των πολιτών.

Το χρονικό της υπόθεσης που «μυρίζει μπαρούτι»

Έπειτα από μια φιλοδυτική επανάσταση στο Κίεβο, η Ρωσία προσάρτησε την ουκρανική χερσόνησο της Κριμαίας το 2014. Λίγο μετά ξέσπασε μια εξέγερση αυτονομιστών που πρόσκεινται στη Μόσχα οι οποίοι ελέγχουν ένα τμήμα της ανατολικής Ουκρανίας. Η σύγκρουση έχει προκαλέσει τουλάχιστον 13.000 θανάτους και δεν έχει σταματήσει ποτέ εντελώς.

Η Ρωσία κατηγορείται τώρα από τους Δυτικούς ότι συγκέντρωσε δεκάδες χιλιάδες στρατιώτες στα σύνορα με την Ουκρανία για μια ενδεχόμενη εισβολή.

Ο Μαρκ Ρούτε επέμεινε πως πρέπει να καταβληθεί «κάθε προσπάθεια» για μια «αποκλιμάκωση» και εκτίμησε πως είναι «απαραίτητο να συνεχιστεί ο διάλογος ανάμεσα στη Ρωσία και στης Ηνωμένες Πολιτείες, ανάμεσα στη Ρωσία και στο ΝΑΤΟ».

«Αν δεν συμβεί αυτό, η Ολλανδία είναι σαφής σε ό,τι αφορά την ανάλυσή της πως οποιαδήποτε νέα επίθεση εναντίον της Ουκρανίας θα έχει σοβαρές συνέπειες», προειδοποίησε.

Η Μόσχα λέει ότι δεν έχει οποιαδήποτε φιλοπόλεμη διάθεση αλλά εξαρτά την αποκλιμάκωση από έναν κατάλογο απαιτήσεων, που είναι απαραίτητες όπως υποστηρίζει για τη διασφάλιση της ασφάλειάς της, κυρίως τη διαβεβαίωση ότι η Ουκρανία δεν θα γίνει ποτέ μέλος του ΝΑΤΟ και πως η Βορειοατλαντική Συμμαχία θα αποσύρει τους άνδρες της στις θέσεις που είχαν το 1997.

Μιλώντας για πρώτη φορά δημόσια εδώ και εβδομάδες για το θέμα, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν κατηγόρησε χθες, Τρίτη, τις ΗΠΑ ότι αδιαφορούν για τις ανησυχίες της Μόσχας και χρησιμοποιούν την Ουκρανία για να αναχαιτίσουν τη Ρωσία, προτού πει ότι ελπίζει σε «μία επίλυση» της κρίσης ανάμεσα στη Ρωσία και στη Δύση.

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν κάλεσε τον Ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Λαβρόφ σε «άμεση αποκλιμάκωση» απαιτώντας την «αποχώρηση» των ρωσικών στρατευμάτων και προειδοποιώντας με «γρήγορες και αυστηρές» κυρώσεις σε περίπτωση επίθεσης.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

To άρθρο Ουκρανία: «Μόνο την ειρήνη» θέλει ο πρόεδρος Ζελένσκι – Ζητά «προληπτικές» κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

Keywords
Τυχαία Θέματα
Ουκρανία, Μόνο, Ζελένσκι – Ζητά, Ρωσίας,oukrania, mono, zelenski – zita, rosias