Οι αγορές θέλουν αδιαμφισβήτητο νικητή στις αμερικανικές εκλογές και ισχυρό πακέτο απέναντι στην πανδημία την επόμενη ημέρα

00:48 4/11/2020 - Πηγή: NewsIt

Τα χρηματιστήρια στην Νέα Υόρκη έκαναν πάρτι για δεύτερη συνεχή ημέρα, επενδύοντας σε καθαρό νικητή από τις προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ. Η προτίμηση της Wall Street είναι σαφής προς το πρόσωπο του νυν προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, ωστόσο οι αγορές δεν βλέπουν και με κακό μάτι την εκλογή Μπάιντεν, αφού στην περίπτωση αυτή θα δοθεί στην πραγματική οικονομία ένα ακόμη πρόγραμμα – μαμούθ ως ασπίδα

απέναντι στις συνέπειες από τον κορονοϊό.

Ο δείκτης Dow Jones σημείωσε εντυπωσιακή άνοδο 2,06% και ενισχύθηκε κατά κλείνοντας στις 27.480,03 μονάδες, ο S&P 500 ενισχύθηκε κατά 58,92 μονάδες ή 1,78% σκαρφαλώνοντας στις 3.369,16 μονάδες, ενώ ο τεχνολογικός Nasdaq κέρδισε 202,96 μονάδες (1,85%) στις 11.160,57 μονάδες.

Τι… δείχνουν οι αγορές

Οι αγορές πλέον περιμένουν απλά το αποτέλεσμα των εκλογών θεωρώντας ότι … μονά ζυγά δικά τους. Εκείνο που απεύχονται είναι η σημερινή ημέρα να ξημερώσει χωρίς να υπάρχει ξεκάθαρος νικητής και οι ΗΠΑ να μπλέξουν σε μία παρατεταμένη περίοδο αβεβαιότητας.

Click4more: Αμερικανικές εκλογές LIVE: Λεπτό προς λεπτό όλες οι εξελίξεις

«Η αγορά θα είναι καλύτερα αν υπάρξει ξεκάθαρος νικητής, ανεξάρτητα από το ποιος θα είναι», σημειώνει ο Art Hogan, της National Securities. «Επίσης, αν ξυπνήσουμε αύριο το πρωί και δεν έχουμε ξεκάθαρο νικητή, αυτό δεν θα ξαφνιάσει την αγορά. Ωστόσο το χειρότερο δυνατό σενάριο είναι τις επόμενες μέρες να έχουμε επανακαταμέτρηση ψήφων και δικαστικές διαμάχες για το εκλογικό αποτέλεσμα».

Το ενδιαφέρον μετά τις εκλογές επικεντρώνεται στο δημοσιονομικό πακέτο μέτρων που θα εφαρμοστεί. Το Κογκρέσο δεν κατάφερε να συμφωνήσει προεκλογικά και πλέον όλοι περιμένουν τις κινήσεις του νέου προέδρου, την ώρα που μέτρα όπως τα επιδόματα απασχόλησης ολοκληρώνονται. Σε πρόσφατη έκθεσή της, η Moody’ s εκτιμά ότι αν δεν συμφωνηθεί ένα νέο δημοσιονομικό πακέτο μέτρων, οι προϋπολογισμοί των πολιτειών θα μπουν μέσα κατά 434 δισ. δολάρια τα έτη 2021 και 2022.

Η στήριξη

Το ότι η αγορά αναμένει τα νέα μέτρα στήριξης φαίνεται και από τις κινήσεις σε ομόλογα και μετοχές. Οι αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων κινούνται σταθερά ανοδικά το τελευταίο τρίμηνο εξαιτίας των ανησυχιών για το νέο χρέος που θα εκδώσει το αμερικανικό δημόσιο για να χρηματοδοτήσει τα νέα μέτρα. Αποτέλεσμα ήταν τον Οκτώβριο οι μετοχές των τραπεζών να σημειώσουν κέρδη 12%, σε ένα μήνα που ο S&P 500 υποχώρησε κατά 3%.

Click4more: Εκλογές ΗΠΑ: Απίστευτη γκάφα από Μπάιντεν – Μπέρδεψε τις εγγονές του και… ζωντάνεψε τον νεκρό γιο του

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου WTI ενισχύθηκε 2,3% στα 37,66 δολάρια ανά βαρέλι ενώ η τιμή του χρυσού κινήθηκε υψηλότερα 1% στα 1.910 δολάρια η ουγκιά. Στην αγορά ομολόγων, η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς σημείωσε άνοδο τριών μονάδων βάσης στο 0,88%. Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο υποχώρησε 0,5% έναντι του ευρώ στο 1,1704 δολάρια από 1,1641 την προηγούμενη μέρα.

* Του Θανάση Παπαδή.

To άρθρο Οι αγορές θέλουν αδιαμφισβήτητο νικητή στις αμερικανικές εκλογές και ισχυρό πακέτο απέναντι στην πανδημία την επόμενη ημέρα δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

Keywords
Τυχαία Θέματα