Ο Ζελένσκι ακύρωσε το ταξίδι σε Ισπανία, Πορτογαλία λόγω της ρωσικής πίεσης στο Χάρκοβο

11:32 15/5/2024 - Πηγή: NewsIt

Ακύρωσε την επίσκεψή του στην Ισπανία και την Πορτογαλία ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, καθώς οι μάχες στο Χάρκοβο, εντείνονται, όπως και η πίεση των ρωσικών στρατευμάτων.

Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι επρόκειτο να ταξιδέψει σε Μαδρίτη και Λισσαβώνα αλλά την τελευταία στιγμή το ταξίδι αναβλήθηκε. Αν και η αιτία της απόφασης αυτής δεν ανακοινώθηκε το CNN Πορτογαλίας και άλλα μέσα ενημέρωσης να μεταδίδουν ότι οφείλεται

στην έξαρση των εχθροπραξιών στην Ουκρανία.

Ο βασιλιάς της Ισπανίας Φελίπε επρόκειτο να παραθέσει δεξίωση και δείπνο προς τιμήν του Ζελένσκι στις 17 Μαΐου.

Ο Ζελένσκι επρόκειτο επίσης να υπογράψει μια διμερή συμφωνία ασφαλείας με τον Ισπανό πρωθυπουργό Πέδρο Σάντσεθ έπειτα από κοινή διακήρυξη του ΝΑΤΟ τον περασμένο χρόνο.

Εκπρόσωπος της πορτογαλικής κυβέρνησης δήλωσε ότι ο Ουκρανός πρόεδρος ανέβαλε την επίσκεψή του αλλά δεν το αιτιολόγησε.

Η ισπανική κυβέρνηση απάντησε ότι δεν σχολιάζει για λόγους ασφαλείας.

Μαζί με άλλες χώρες της ΕΕ η Ισπανία έχει δεσμευτεί να υποστηρίξει την Ουκρανία με οικονομική και στρατιωτική βοήθεια μετά την ρωσική εισβολή τον Φεβρουάριο του 2022.

Η κατάσταση στο Χάρκοβο

Τις τελευταίες μέρες, οι δυνάμεις της Ουκρανίας δέχονται ασφυκτική πίεση από εκείνες της Ρωσίας στο Χάρκοβο. Τα ξημερώματα της Τετάρτης (15.05.2024) μάλιστα, το γενικό επιτελείο εθνικής άμυνας της Ουκρανίας ανακοίνωσε ότι μετακινεί στρατεύματα από τις θέσεις που κατείχαν στο βόρειο τμήμα της περιφέρειας του Χαρκόβου (βορειοανατολικά), λόγω των σφοδρών πυρών από τις ρωσικές δυνάμεις, που σφίγγουν ασφυκτικά τον κλοιό γύρω τους.

«Σε ορισμένους τομείς στις περιοχές Λουκιάντσι και Βοβτσάνσκ, μονάδες μετακινήθηκαν σε πιο πλεονεκτικές θέσεις εξαιτίας εχθρικών πυρών και επιθέσεων, προκειμένου να διαφυλάξουμε τις ζωές των στρατιωτών μας και να αποφύγουμε απώλειες», αναφέρει η ανακοίνωση του ουκρανικού επιτελείου.

To άρθρο Ο Ζελένσκι ακύρωσε το ταξίδι σε Ισπανία, Πορτογαλία λόγω της ρωσικής πίεσης στο Χάρκοβο δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

Keywords
Τυχαία Θέματα