Ο Τραμπ υπέγραψε εκτελεστικό διάταγμα που αυξάνει στο 50% τους δασμούς σε χάλυβα και αλουμίνιο
Ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ υπέγραψε χθες Τρίτη (03.06.2025) εκτελεστικό διάταγμα με το οποίο θα αυξηθούν σε μερικές ώρες από το 25% στο 50% οι τελωνειακοί δασμοί που επιβάλλονται στον εισαγόμενο χάλυβα και στο εισαγόμενο αλουμίνιο.
Χάλυβας και αλουμίνιο αποτελούν μεταλλουργικούς τομείς που θεωρούνται στρατηγικής σημασίας και Ντόναλντ Τραμπ του Λευκού Οίκου εννοεί να προστατεύσει. Το εκτελεστικό διάταγμα διευκρινίζει πως οι νέοι επιπρόσθετοι τελωνειακοί δασμοί τίθενται
«Έκρινα ότι είναι απαραίτητο να αυξηθούν οι τελωνειακοί δασμοί στον χάλυβα και στο αλουμίνιο προκειμένου να ρυθμιστούν οι εισαγωγές (…) για να εξασφαλιστεί ότι δεν θέτουν σε κίνδυνο την εθνική ασφάλεια», αναφέρει στο κείμενο.
Σύμφωνα με τον Αμερικανό πρόεδρο, «οι αυξημένοι τελωνειακοί δασμοί θα είναι πιο αποτελεσματικοί στην καταπολέμηση (της πρακτικής) ξένων χωρών να εξάγουν πλεονάζουσα παραγωγή σε χαμηλές τιμές στην αγορά των ΗΠΑ για να υπονομεύσουν την ανταγωνιστικότητα των βιομηχανιών χάλυβα και αλουμινίου των ΗΠΑ».
«Αν και οι τελωνειακοί δασμοί που επιβλήθηκαν ως τώρα προσέφεραν απαραίτητη υποστήριξη τιμών στην αμερικανική αγορά, δεν επέτρεψαν στις βιομηχανίες αυτές να αναπτυχθούν και να αποκτήσουν επαρκείς παραγωγικές δυνατότητες που είναι απαραίτητες για τη διαρκή υγεία τους και τις προβλεπόμενες ανάγκες ως προς την εθνική άμυνα», δικαιολογεί επίσης το κείμενο του προεδρικού εκτελεστικού διατάγματος.
Ο επιπρόσθετοι δασμοί 25% στον εισαγόμενο χάλυβα και στο εισαγόμενο αλουμίνιο που αποφάσισε η κυβέρνηση των ΗΠΑ τέθηκαν σε εφαρμογή στα μέσα Μαρτίου. Επρόκειτο για μια από τις πρώτες αποφάσεις για το ζήτημα που πήρε ο Ντόναλντ Τραμπ μόλις επέστρεψε στον Λευκό Οίκο τον Ιανουάριο.
Ο Αμερικανός πρόεδρος, με την ευκαιρία επίσκεψής του την Παρασκευή σε χαλυβουργία στην Πενσιλβάνια (ανατολικά), ανήγγειλε τον διπλασιασμό των τελωνειακών δασμών στα μέταλλα αυτά, διαβεβαιώνοντας πως «οι βιομηχανίες μας (…) θα γίνουν ισχυρότερες παρά ποτέ».
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αντέδρασε το Σάββατο, εκφράζοντας «βαθιά λύπη» για τους νέους τελωνειακούς δασμούς, που «υπονομεύουν» τις προσπάθειες σε εξέλιξη για να «καταλήξουμε σε λύση μέσω διαπραγμάτευσης» με την Ουάσιγκτον.
Ο Καναδάς, ο μεγαλύτερος προμηθευτής αυτών των προϊόντων στις ΗΠΑ, υπέβαλε προσφυγή τη 13η Μαρτίου στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου (ΠΟΕ) εναντίον του πρώτου κύματος τελωνειακών δασμών στον χάλυβα και στο αλουμίνιο από πλευράς Ουάσιγκτον.
Η καναδική κυβέρνηση επιχειρηματολόγησε στην προσφυγή πως τα μέτρα αυτά είναι «ασύμβατα με τις υποχρεώσεις των ΗΠΑ» ως προς το διεθνές εμπόριο, διευκρίνισε ο ΠΟΕ.
Οι ΗΠΑ εισήγαγαν το 2024 περίπου τον μισό χάλυβα και το μισό αλουμίνιο που χρησιμοποιήθηκαν στη χώρα.
To άρθρο Ο Τραμπ υπέγραψε εκτελεστικό διάταγμα που αυξάνει στο 50% τους δασμούς σε χάλυβα και αλουμίνιο δημοσιεύτηκε στο NewsIT .
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- Τραγωδία στη λεωφόρο Ποσειδώνος: Νεκροί σε τροχαίο δύο αναβάτες μηχανής
- Ιάπωνες γιατροί μιλούν για την αυτοφαγία και πώς αυτή συνδέεται με τη διαλείπουσα νηστεία
- Συγκλονιστική διάσταση στο τροχαίο με δύο νεκρούς στην Ποσειδώνος
- Οι 6 πιο θανατηφόροι καρκίνοι: Με 1 χρόνο προσδόκιμο ζωή για 6 στους 10 ασθενείς
- «Χτύπησαν άλλη μηχανή, διέφυγαν με μεγάλη ταχύτητα και τελικά σκοτώθηκαν» - Η μαρτυρία δημοσιογράφου για το τροχαίο στο Παλαιό Φάληρο, δείτε βίντεο
- Ισραηλινοί τουρίστες ζήτησαν από σερβιτόρα να αλλάξει μπλούζα που έγραφε «Ελευθερία στην Παλαιστίνη» για να της δώσουν τιπ
- Τέλος στη σύγχυση με τα παραπεμπτικά: Από σήμερα όλα έχουν την ίδια διάρκεια των 60 ημερών
- Δύο βλήματα εκτοξεύτηκαν από τη Συρία, ανταπέδωσε το ισραηλινό πυροβολικό
- Λασίθι: Ένταση στο λιμάνι του Αγίου Νικολάου με Ισραηλινούς τουρίστες κατά την κινητοποίηση για την Παλαιστίνη (βίντεο)
- Deputy FM Hatzivasileiou pays a visit to Ukraine with business delegation
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις NewsIt
- Η Συρία εκτόξευσε βλήματα κατά του Ισραήλ: Η «απάντηση» του IDF – «Άμεσα υπεύθυνος ο αλ Σάρα»
- MasterChef 2025: Ο Παναγιώτης «Τίγρης» αποχώρησε από τον διαγωνισμό – Χριστιάνα και Μαίριλυν στην τελική εξάδα
- Τροχαίο στην Ποσειδώνος: Είχαν συγκρουστεί με άλλη μηχανή πριν σκοτωθούν – Η σοκαριστική περιγραφή για την διπλή τραγωδία στην άσφαλτο
- Big Brother: Κλάματα και εντάσεις στον κήπο – «Έναν έναν θα σας διώχνω»
- Γάζα: Ο Λευκός Οίκος «εξετάζει την αυθεντικότητα» πληροφοριών για θανάσιμα πυρά κοντά σε κέντρο διανομής ανθρωπιστικής βοήθειας
- Ο Τραμπ υπέγραψε εκτελεστικό διάταγμα που αυξάνει στο 50% τους δασμούς σε χάλυβα και αλουμίνιο
- Ολοκληρώθηκε η 3ωρη συνάντηση Μελόνι – Μακρόν στην Ιταλία
- Τραγωδία στη Λεωφόρο Ποσειδώνος: Δύο νεκροί σε τροχαίο με μηχανή
- Δημήτρης Σκαρμούτσος: «Έκανα για πολλά χρόνια ηρωίνη και έπιασα πάτο, πρώτη φορά αγάπησα όταν γεννήθηκε το παιδί μου»
- Νίκος Δένδιας: «Όχι» σε δάνεια μέσω του κανονισμού «SAFE» – «Ναι» στις επιδοτήσεις μέσω «ReArm»

- Τελευταία Νέα NewsIt
- Ο Τραμπ υπέγραψε εκτελεστικό διάταγμα που αυξάνει στο 50% τους δασμούς σε χάλυβα και αλουμίνιο
- Big Brother: Κλάματα και εντάσεις στον κήπο – «Έναν έναν θα σας διώχνω»
- Η Συρία εκτόξευσε βλήματα κατά του Ισραήλ: Η «απάντηση» του IDF – «Άμεσα υπεύθυνος ο αλ Σάρα»
- MasterChef 2025: Ο Παναγιώτης «Τίγρης» αποχώρησε από τον διαγωνισμό – Χριστιάνα και Μαίριλυν στην τελική εξάδα
- Ολοκληρώθηκε η 3ωρη συνάντηση Μελόνι – Μακρόν στην Ιταλία
- Τροχαίο στην Ποσειδώνος: Είχαν συγκρουστεί με άλλη μηχανή πριν σκοτωθούν – Η σοκαριστική περιγραφή για την διπλή τραγωδία στην άσφαλτο
- Δημήτρης Σκαρμούτσος: «Έκανα για πολλά χρόνια ηρωίνη και έπιασα πάτο, πρώτη φορά αγάπησα όταν γεννήθηκε το παιδί μου»
- Ο Πάουλο Φερνάντες της ΑΕΚ συγκινεί για το χαμό του σκύλου του: Με άφησες τόσο γρήγορα αλλά δεν θα σε ξεχάσω ποτέ
- Γη της ελιάς – επόμενα επεισόδια: Μια στιγμή αφηρημάδας του Αποστόλη έχει μοιραία αποτελέσματα
- Ο ΛΕΞ σε δεύτερη συναυλία στις 29 Ιουνίου στο ΟΑΚΑ
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- Το Κίεβο απορρίπτει τα μη ρεαλιστικά «τελεσίγραφα» της Ρωσίας
- Δύο βλήματα εκτοξεύτηκαν στο Ισραήλ από τη Συρία – Άμεση απάντηση από τους IDF
- Ουκρανία: Απορρίπτει τα μη ρεαλιστικά «τελεσίγραφα» της Ρωσίας και ζητάει την επιβολή νέων κυρώσεων
- Συναυλία ΛΕΞ στο ΟΑΚΑ: Οριστικά και δεύτερη μέρα για να καλυφθεί η ζήτηση
- Λιβάνης για Κωστόπουλο - Greek Idol: «Ήταν κακοστημένο παιχνίδι, μου έλεγε άτοπα πράγματα για να κάνει τηλεθέαση»
- Ο Τραμπ υπέγραψε την αύξηση δασμών στο 50% σε χάλυβα και αλουμίνιο
- Κ. Χατζηδάκης: «Περιμένουμε αύριο Παναθηναϊκός και Ολυμπιακός να συμφωνήσουν σε ένα ξεκάθαρο πλαίσιο»
- Drone πέταξε πάνω από το πλοίο που επιχειρεί να σπάσει τον αποκλεισμό την Γάζα καταγγέλλουν οι εθελοντές – Ήταν κοντά στην Ελλάδα
- Μεντβέντεφ: Η Ρωσία δεν αναζητά συμβιβασμό, αλλά “γρήγορη νίκη” μέσω των συνομιλιών της Κωνσταντινούπολης
- Τι πρέπει να σπουδάσουν σήμερα τα παιδιά – Συμβουλές από έναν «γκουρού» της ΑΙ