Ο τουρισμός και το διπλό του στοίχημα – Ποιες περιοχές θα «σηκώσουν» το βάρος

07:24 11/5/2021 - Πηγή: NewsIt

Λίγα 24ώρα πριν ανοίξει και επίσημα ο τουρισμός και μία μετά την άλλη κλείνουν οι εκκρεμότητες. Οι περιορισμοί στις μετακινήσεις θα πάψουν να ισχύουν από την Παρασκευή το πρωί, ενώ την Πέμπτη ο υπουργός Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης θα ανακοινώσει τον οδικό χάρτη με τον οποίο θα ανοίξει το Σάββατο το πρωί η βαριά βιομηχανία της Ελλάδος.

Δύο στοιχήματα θέλει να κερδίσει η Ελλάδα καθώς “ανοίγει” ο τουρισμός. Το ένα έχει να κάνει

με την επιδημιολογική εικόνα στη χώρα. Όσο προχωράει ο εμβολιασμός, όλοι θέλουν να βελτιωθούν οι δείκτες, ώστε να μπορεί σύντομα κάποιος να ισχυριστεί ότι η χώρα είναι ένας ασφαλής προορισμός.

Σήμερα είναι δύσκολο κάποιος να ισχυριστεί κάτι τέτοιο, όταν μάλιστα υπάρχουν περιοχές όπως η Κάλυμνος και το Μεσολόγγι.

Το άλλο έχει να κάνει με το πόσοι τελικά θα μπορέσουν να έρθουν στην Ελλάδα ως τουρίστες, πολίτες χωρών που αποτελούν τους μεγάλους πελάτες, όπως για παράδειγμα η Βρετανία και η Γερμανία.

Οι προετοιμασίες σε έναν σημαντικό αριθμό επιχειρήσεων ήδη βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη. Με σύμμαχο τον καλό καιρό, αλλά και το άνοιγμα της εστίασης, οι παράγοντες της αγοράς εκτιμούν ότι υπάρχουν όλες οι προϋποθέσεις εκείνες, για μία θετική εξέλιξη και ένα σαφές μήνυμα προς τους εν δυνάμει τουρίστες ότι η Ελλάδα είναι ένας ασφαλής προορισμός.

Ποιοι θα σηκώσουν το «βάρος» του τουρισμού

Θα ήταν βέβαια ουτοπικό να πιστεύει κανείς ότι από το Σάββατο το πρωί, θα φτάνουν καραβιές τουριστών στην Ελλάδα. Λίγοι θα φτάσουν και το γνωρίζουν άριστα οι παράγοντες της τουριστικής βιομηχανίας. Και αυτός είναι λόγος, που οι μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες δεν πρόκειται να ανοίξουν από αυτή την Παρασκευή.

Οι μεγάλες μονάδες θα αρχίσουν να λειτουργούν αρχές Ιουνίου ή το αργότερο μέχρι τα μέσα του ίδιου μήνα, τότε δηλαδή που εκτιμάται ότι θα έχει ξεκινήσει να υπάρχει μία άξια λόγου τουριστική κίνηση στην Ελλάδα, αλλά και ένας σημαντικός αριθμός κρατήσεων για το κομβικής σημασίας διάστημα Ιουλίου – Αυγούστου.

Εκείνο που θεωρείται σίγουρο, είναι ότι το σύνολο της τουριστικής βιομηχανίας θα είναι στις επάλξεις το 3ήμερο του Αγίου Πνεύματος που είναι 18 – 21 Ιουνίου.  Όλες οι μέχρι σήμερα ενδείξεις δείχνουν ότι όλες οι μονάδες θα ανοίξουν, εν αντιθέσει με πέρυσι που κάποιες παρέμειναν κλειστές.

Το μεγάλο βάρος αναμένεται να σηκώσουν και εφέτος οι βασικοί τουριστικοί προορισμοί, που δεν είναι άλλοι από την Μύκονο, την Σαντορίνη, την Κρήτη, την Κέρκυρα, την Ρόδο και την Χαλκιδική.

Κομβικής σημασίας βέβαια θα είναι και το πράσινο πιστοποιητικό. Χθες (11.05.2021) ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την πρώτη ημέρα των εργασιών του 6ου Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών, τόνισε ότι «στόχος του πράσινου πιστοποιητικού είναι η διευκόλυνση των ταξιδιών και όχι το να λέμε στις χώρες τι πρέπει να κάνουν στο εσωτερικό τους». Η εφαρμογή του εκτιμάται ότι θα ξεκινήσει από την 1ηΙουνίου.

Οι τουριστικοί παράγοντες εκτιμούν πάντως ότι εφόσον δεν υπάρξουν αρνητικές εκπλήξεις και όλα κυλήσουν με βάση τον σχεδιασμό, τότε είναι εφικτός ο στόχος για έσοδα στο 40% με 50% σε σχέση με αυτά του 2019.

Τα βλέμματα στις αγορές Βρετανίας και Γερμανίας

Το μεγάλο στοίχημα βέβαια δεν είναι άλλο από το πόσοι τουρίστες θα έρθουν στην Ελλάδα από τις δύο μεγάλες αγορές, όπως είναι αυτές της Γερμανίας και της Αγγλίας. Σε ό,τι αφορά στη Βρετανία υπάρχει η ελπίδα, ότι μπορεί η Ελλάδα να ενταχθεί στην πράσινη λίστα κάποια στιγμή εντός Ιουνίου.

Σε ό,τι αφορά την Γερμανία εξετάζεται σοβαρά το ζήτημα της άρσης της υποχρεωτικής καραντίνας για τους Γερμανούς που θα ταξιδέψουν στο εξωτερικό, από τον Ιούνιο.

Οι αφίξεις από τη γερμανική αγορά το 2019 άγγιξαν τα 4 εκατ., ενώ οι αντίστοιχες εισπράξεις έφτασαν στα 3 δισ. ευρώ. Αντίστοιχα, ο εισερχόμενος τουρισμός από το Ηνωμένο Βασίλειο το 2019 παρουσίασε αύξηση 18,9%, ξεπερνώντας τους 3,5 εκατ. επισκέπτες, με τις τουριστικές εισπράξεις να αγγίζουν τα 2,56 δισ. ευρώ.

To άρθρο Ο τουρισμός και το διπλό του στοίχημα – Ποιες περιοχές θα «σηκώσουν» το βάρος δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

Keywords
Τυχαία Θέματα