Ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει πιο σκληρή εθνική γραμμή προς την Τουρκία

06:54 16/10/2020 - Πηγή: NewsIt

Κίνηση με ουσιαστικό εθνικό περιεχόμενο είναι η θέση του ΣΥΡΙΖΑ για επέκταση των χωρικών υδάτων στα 12 μίλια. Την άποψη αυτή εκφράζουν τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ ενώ ο αρμόδιος τομεάρχης Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος μίλησε χθες (15.10.2020) «για εθνική προσπάθεια, η οποία πρέπει να γίνει στη βάση συγκεκριμένη στρατηγική και πυξίδα».

Προφανώς επιδίωξη του ΣΥΡΙΖΑ

τη συγκεκριμένη στιγμή είναι να πιέσει τον Κυριάκο Μητσοτάκη προκειμένου να ζητήσει την άμεση ενεργοποίηση των κυρώσεων από την Ε.Ε.. Σε ό,τι αφορά ωστόσο την πρόταση για τα   12 μίλια, επισημαίνουν «ότι είναι μια θέση με την οποία μπορεί να κινηθεί καλύτερα σε διπλωματικό επίπεδο η κυβέρνηση ενώ παράλληλα ο ΣΥΡΙΖΑ από την στιγμή που το ζητά μπαίνει στο κάδρο της ευθύνης για τις οποίες συνέπειες υπάρξουν».

Click4more Δένδιας: «Η Ελλάδα ενωμένη είναι έτοιμη και ικανή να αντιμετωπίσει οποιαδήποτε πρόκληση»

Παράλληλα λένε ότι το αίτημα του ΣΥΡΙΖΑ για επέκταση των χωρικών υδάτων στέλνει στην Τουρκία ένα μήνυμα πως τα πολιτικά κόμματα στην Ελλάδα κινούνται με βάση το εθνικό συμφέρον και παροτρύνουν την κυβέρνηση στο να ακολουθήσει πιο σκληρή εθνική γραμμή έναντι των γειτόνων μας.

Άλλωστε η πρόταση για επέκταση των χωρικών υδάτων είναι πολύ καλά μελετημένη, καθώς προέκυψε κατά τη διάρκεια της σύσκεψης που έγινε στην Κουμουνδούρου με την συμμετοχή πρώην αρχηγών των Ενόπλων Δυνάμεων, δηλαδή του πρώην αρχηγού ΓΕΕΘΑ και πρώην υπουργού Εθνικής Άμυνας, Ευάγγελο Αποστολάκη, αλλά και του πτέραρχου Χριστοδούλου.

Ο πρώην υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος, ο οποίος χθες ενημερώθηκε για τις εξελίξεις από τον Νίκο Δένδια, αναφερόμενος σε αυτό το θέμα τόνισε ότι «έθεσα την ανάγκη να προχωρήσουμε στην επέκταση των χωρικών υδάτων, άμεσα νότια και ανατολικά της Κρήτης, προοπτικά νότια της Κάσου, Καρπάθου, Ρόδου και στο συγκρότημα του Καστελόριζου. Ξεκινώντας με τα αυτονόητα στις περιοχές αυτές, με το κλείσιμο των κόλπων και τις γραμμές βάσης. Τώρα είναι η ώρα της εθνικής προσπάθειας, η οποία πρέπει να γίνει στη βάση συγκεκριμένης στρατηγικής και όχι στο κενό στρατηγικής και την έλλειψη πυξίδας που είχαμε μέχρι τώρα».

Click4more Ρωσία: Δικαίωμα της Ελλάδας τα χωρικά ύδατα έως 12 ναυτικά μίλια

Μοιραία λοιπόν στην Κουμουνδούρου δεν κρύβουν τον εκνευρισμό τους για την άποψη που εκφράζουν κάποια στελέχη της ΝΔ και του ΚΙΝΑΛ τα οποία δημόσια αναρωτιούνται γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ όταν ήταν κυβέρνηση δεν προχώρησε στην επέκταση των χωρικών υδάτων στα 12 μίλια.

Όπως εξηγούν συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα πέρα από το ότι τότε δεν υπήρχε το τουρκικό ερευνητικό να κόβει βόλτες έξω από το Καστελόριζο, μια τέτοια κίνηση θα ήταν ιδιαίτερα επιθετική από την πλευρά της Ελλάδας αν γινόταν σε νεκρό χρόνο. 

To άρθρο Ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει πιο σκληρή εθνική γραμμή προς την Τουρκία δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

Keywords
Τυχαία Θέματα