Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην 110 Πτέρυγα Μάχης στην Λάρισα – Τι ειναι τα UAV τύπου MQ-9 Reaper που επιθεώρησε

11:35 24/2/2023 - Πηγή: NewsIt

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επισκέφθηκε το πρωί της Πάρασκευής (24.02.2023) την 110 Πτέρυγα Μάχης στην Αεροπορική Βάση της Λάρισας.

Ο Κυριάκος Μητσπτάκης ενημερώθηκε για τις δυνατότητες της αεροπορικής βάσης της Λάρισας, ένω είχε την ευκαιρία να δει από κοντά τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη MQ-9 Reaper, να ενημερωθεί για τις δυνατότητες και τον ηλεκτρονικό εξοπλισμό τους.

Όπως τονίζεται, η βάση της Λάρισας είναι ένα από τα σημεία όπου εκδηλώνεται

η αμυντική συνεργασία ανάμεσα στην Ελλάδα και στις ΗΠΑ.

Η Αεροπορική Βάση Λάρισας είναι το πρώτο οργανωμένο πολεμικό αεροπορικό συγκρότημα που κατασκευάστηκε και λειτούργησε στην Ελλάδα. Η ιστορία της αρχίζει με την προσγείωση σε αυτήν του πρώτου ελληνικού αεροσκάφους με την επωνυμία «Δαίδαλος» στις 29 Σεπτεμβρίου 1912.

Τον Πρωθυπουργό υποδέχτηκαν ο Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Χαρδαλίας, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνος Φλώρος, ο Αρχηγός Τακτικής Αεροπορίας Αντιπτέραρχος Γιώργος Φασούλας και ο Πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα, Τορτζ Τσούνης.

Τα χαρακτηριστικά των MQ-9 Reaper

Το UAV τύπου MQ-9 Reaper έχει αυτονομία πτήσης πάνω από 27 ώρες, μπορεί να αναπτύσσει ταχύτητες έως και 44 χιλιόμετρα την ώρα και μπορεί να επιχειρεί μέχρι και τα 50.000 πόδια (15,2 χιλιόμετρα). Έχει επίσης εμβέλεια 1.150 μίλια, ενώ πρόκειται για ένα πολύ πιο ευέλικτο και ικανό drone, ειδικά με την προσθήκη του πολυφασματικού συστήματος στόχευσης (Multi-Spectral Targeting System). Μπορεί να εξοπλιστεί με μέγιστο ωφέλιμο φορτίο 1,7 τόνων, ενώ ακόμα διαθέτει σύγχρονα συστήματα ελέγχου πτήσης, avionics, αισθητήρες, ραντάρ και ικανές αμυντικές δυνατότητες απέναντι σε εχθρικά συστήματα ηλεκτρονικού πολέμου. Το MQ-9 Reaper μπορεί να οπλιστεί και έχει άνοιγμα φτερών περίπου 66 πόδια. Μπορεί να μείνει στον αέρα για περισσότερες από 24 ώρες.

Το MQ-9 Reaper μπορεί βέβαια να πραγματοποιήσει και πλήγματα ακριβείας και αεροπορικές επιδρομές. Η γκάμα των αισθητήρων που διαθέτει είναι μεγάλη επιτρέποντας την παρακολούθηση πολλαπλών χερσαίων στόχων και μπορεί να φέρει 4 πυραύλους τύπου αέρος – εδάφους Hellfire, οι οποίοι μπορούν να εξοπλιστούν με κεφαλές υψηλής εκρηκτικότητας για χρήση κατά θωρακισμένων στόχων, αλλά και κατευθυνόμενες βόμβες GBU-12 Paveway II και GBU-38 Joint Direct Attack.

Η στάθμευσή τους στην Ελλάδα

Τα MQ-9 Reaper βρίσκονται σε ελληνικό έδαφος από το Νοέμβριο του 2022. Το ΓΕΕΘΑ τότε είχε ανακοινώσει ότι μεταστάθμευσαν στην Αεροπορική Βάση Λάρισας 8 UAV τύπου MQ-9 Reaper της USAFE με το προσωπικό υποστήριξής τους, για την προώθηση, υλοποίηση και διαρκή διεύρυνση των διεθνών συνεργασιών των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων με φίλες και σύμμαχες χώρες, σε συνεργασία με τις Αμερικανικές αρχές.

Σύμφωνα με το ΓΕΕΘΑ, η μεταστάθμευση έχει διάρκεια ενός έτους, και θα ενισχύσει την διαλειτουργικότητα, τις δυνατότητες και την αποτρεπτική ικανότητα του NATO.

Η πολιτική και στρατιωτική ηγεσία του ΥΠΕΘΑ είχε παρουσιάσει εξοπλιστικό πρόγραμμα απόκτησης δύο τέτοιων μη επανδρωμένων αεροσκαφών, με εκτιμώμενο κόστος τα 370 εκατομμύρια ευρώ, το οποίο εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία από την Ειδική Διαρκή Επιτροπή Εξοπλιστικών Προγραμμάτων και Συμβάσεων της Βουλής στις 4 Ιουλίου 2022.

To άρθρο Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην 110 Πτέρυγα Μάχης στην Λάρισα – Τι ειναι τα UAV τύπου MQ-9 Reaper που επιθεώρησε δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

Keywords
Τυχαία Θέματα