Ο καύσωνας Κλέων μετατρέπει σε καμίνι όλη τη χώρα την Πέμπτη! Οι περιοχές που θα χτυπήσουν κόκκινο και τα έκτακτα μέτρα προστασίας

23:22 12/7/2023 - Πηγή: NewsIt

Ο καύσωνας Κλέων έχει ξεκινήσει την επέλασή του στην χώρα μας και από αύριο Πέμπτη θα δείξει τα δόντια του καθώς σε πολλές περιοχές της Ελλάδας το θερμόμετρο θα φτάσει και θα ξεπεράσει τους 40 βαθμούς.

Η Πέμπτη θα είναι η πρώτη από τις πολύ δύσκολες μέρες που φέρνει ο καύσωνας Κλέων όπως και η Παρασκευή που όλα δείχνουν θα υπάρξει η κορύφωση του φαινομένου και η χώρα θα είναι στα κόκκινα ενώ παρόμοια θα είναι η κατάσταση και το Σάββατο.

Το

γεγονός αυτό έχει θέσει σε συναγερμό την κυβέρνηση και ήδη έχουν εκδοθεί έκτακτα μέτρα σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα ώστε να προστατευθούν οι εργαζόμενοι. Παράλληλα σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης βρίσκεται και η Πυροσβεστική καθώς ο κίνδυνος πυρκαγιάς είναι πολύ μεγάλος λόγω της υπερβολικής ζέστης και των ισχυρών ανέμων σε αρκετές περιοχές της χώρας.

Η πολιτική προστασία  συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, μεριμνώντας για τη λήψη μέτρων αυτοπροστασίας από κινδύνους που προέρχονται από την επικράτηση των υψηλών θερμοκρασιών.

Στις περιοχές όπου προβλέπεται η επικράτηση υψηλών θερμοκρασιών, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας εφιστά την προσοχή στα άτομα που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί κατά τις επόμενες ημέρες, ώστε να αποφευχθούν προβλήματα υγείας, όπως θερμική εξάντληση και θερμοπληξία, που μπορεί να προκληθούν εξαιτίας των υψηλών θερμοκρασιών που θα επικρατήσουν.

Δείτε live την πορεία του καύσωνα

Ειδικότερα, σύμφωνα με τις οδηγίες αυτοπροστασίας από τις υψηλές θερμοκρασίες, συνιστάται στους πολίτες:

-Να παραμένουν σε χώρους δροσερούς και σκιερούς μακριά από συνωστισμό, να χρησιμοποιούν κλιματιστικά μηχανήματα ή ανεμιστήρες και να αποφεύγουν τη βαριά σωματική εργασία σε χώρους με υψηλή θερμοκρασία, άπνοια και μεγάλη υγρασία.
-Να αποφεύγουν την ηλιοθεραπεία, όπως και το βάδισμα ή το τρέξιμο κάτω από τον ήλιο και να φορούν καπέλο και γυαλιά ηλίου και ρούχα ανοιχτόχρωμα από ύφασμα που επιτρέπει στο δέρμα να αερίζεται και διευκολύνει την εξάτμιση του ιδρώτα, αποφεύγοντας τα συνθετικά υφάσματα.
-Να καταναλώνουν ελαφρά γεύματα με φρούτα και λαχανικά, περιορίζοντας τα λιπαρά και την ποσότητα του φαγητού.
-Να πίνουν άφθονο νερό και χυμούς φρούτων, αποφεύγοντας τα οινοπνευματώδη.

Ιδιαίτερη μέριμνα συνιστάται για τα μωρά και τα μικρά παιδιά, καθώς και τους ηλικιωμένους και τους πάσχοντες από χρόνια νοσήματα για την προστασία τους από τις υψηλές θερμοκρασίες.

Τι θα ισχύσει στον δημόσιο τομέα

Τηλεργασία, ευέλικτο ωράριο εργασίας ακόμη και ειδική άδεια προβλέπει η εγκύκλιος με τα μέτρα προστασίας των δημοσίων υπαλλήλων και το ωράριο λειτουργίας των δημοσίων υπηρεσιών που εξέδωσε το υπουργείο Εσωτερικών μετά την ανακοίνωση της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας (Ε.Μ.Υ.) για τον επερχόμενο καύσωνα (Πέμπτη 13 Ιουλίου έως Σάββατο 15 Ιουλίου).

Ειδικότερα, για τους δημοσίους υπαλλήλους οι οποίοι διαπιστωμένα ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες, προβλέπεται η εφαρμογή τηλεργασίας. Εφόσον αυτό δεν είναι εφικτό, απέχουν από την υπηρεσία τους με ειδική άδεια.

Για όσους δεν εμπίπτουν σε ευπαθείς ομάδες, οι Υπηρεσίες Προσωπικού μπορούν να δώσουν οδηγίες για ευέλικτο ωράριο προσέλευσης και αποχώρησης ή παροχή τηλεργασίας. Ειδικά οι υπάλληλοι που εργάζονται σε εξωτερικούς χώρους, πρέπει να κάνουν χρήση των προβλεπόμενων μέσων ατομικής προστασίας, ενώ συστήνεται η αποφυγή εργασίας τις ώρες αιχμής του καύσωνα (12.00 -17:00).

Τυχόν ραντεβού με δημόσιες υπηρεσίες που έχουν προγραμματιστεί κατά τις ώρες αιχμής του καύσωνα, θα πρέπει να επαναπρογραμματιστούν με μέριμνα των υπηρεσιών.

Σημειώνεται ότι αυτές οι οδηγίες δεν αφορούν τους υπαλλήλους στην αντιμετώπιση των έκτακτων αυτών καιρικών συνθηκών, ενώ σε κάθε περίπτωση, όλες οι δημόσιες υπηρεσίες και οι φορείς του Δημοσίου, οφείλουν να παρέχουν αδιαλείπτως τις υπηρεσίες τους στους πολίτες και να μεριμνούν για την εύρυθμη λειτουργία των δημοσίων υπηρεσιών.

Έκτακτα μέτρα στον ιδιωτικό τομέα

Το υπουργείο Εργασίας ανακοίνωσε έκτακτα μέτρα προστασίας στον ιδιωτικό τομέα για τον καύσωνα Κλέων που χτυπάει τη χώρα και θα διαρκέσει αρκετές ημέρες.

Συγκεκριμένα εκδόθηκε σήμερα, Τετάρτη 12 Ιουλίου 2023, από το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, η Υπουργική Απόφαση (Αριθμ.65581) στην οποία αναφέρονται όλα τα έκτακτα μέτρα για την αντιμετώπιση της θερμικής καταπόνησης των εργαζομένων ιδιωτικού τομέα κατά τη διάρκεια του καιρικού φαινομένου –καύσωνα με την ονομασία «ΚΛΕΩΝ».

Ανάμεσα στα μέτρα που περιλαμβάνει η Υπουργική Απόφαση είναι:

Η υποχρεωτική παύση εργασιών σε περιοχές που ο κίνδυνος θερμικής καταπόνησης καθίσταται εξαιρετικά υψηλός κατά το χρονικό διάστημα 12:00 -17:00

Η παροχή εξ αποστάσεως εργασία με το σύστημα της τηλεργασίας για εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου

Μέτρα για την οργάνωση του χρόνου εργασίας και διευκόλυνση των εργαζομένων κατά την τυχόν αλλαγή χρόνου προσέλευσης και αποχώρησης τους από την εργασία

Τεχνικά και οργανωτικά μέτρα για την πρόληψη της θερμικής καταπόνησης των εργαζομένων

Ειδικές προβλέψεις για υπαίθριες εργασίες και χορήγηση μέσων ατομικής προστασίας.

Η πρόγνωση του Γιάννη Καλλιάνου για την Πέμπτη

Δεύτερη ημέρα του καύσωνα που πλήττει τη χώρα μας θα είναι η Πέμπτη, με τον ήλιο να κυριαρχεί παντού και τη θερμοκρασία να ανεβαίνει.

Ο υδράργυρος θα φτάσει στους 42 βαθμούς Κελσίου και οι άνεμοι θα πνέουν βορειοδυτικοί από 2 – 6 μποφόρ. Στην Αττική η ημέρα θα είναι ηλιόλουστη, μ τη θερμοκρασία από 25 – 40 βαθμούς και τους ανέμους στα 2 – 5 μποφόρ.
Παρόμοιο το σκηνικό του καιρού και στη Θεσσαλονίκη. Η θερμοκρασία από 24 – 38 βαθμούς και οι άνεμοι στα 2 – 4 μποφόρ.

Πού και πότε θα κορυφωθεί η θερμοκρασία

Το MEGA και ο μετεωρολόγος Γιάννης Καλλιάνος, παρουσίασαν τις πέντε περιοχές της χώρας, σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία, οι οποίες θα μπουν στον «φούρνο» για το επόμενο τριήμερο.

Στην Λάρισα την Παρασκευή το θερμόμετρο θα δείξει 44°C και το Σάββατο 43°C. Στο Άργος – Σπάρτη την Παρασκευή ο υδράργυρος θα φθάσει στους 44°C και το Σάββατο στους 43°C.

Στην Λαμία την Παρασκευή θα είναι η θερμοκρασία στους 43°C, ενώ στις Μοίρες, Μεσαρά Κρήτης, το Σάββατο θα έχει 43°C και την Κυριακή θα φθάσει μέχρι τους 43°C .

Στο Αγρίνιο την Παρασκευή το θερμόμετρο θα γράψει 43°C, το Σάββατο 44°C και από την Κυριακή έως Τρίτη θα είναι στους 40°C-42°C.

To άρθρο Ο καύσωνας Κλέων μετατρέπει σε καμίνι όλη τη χώρα την Πέμπτη! Οι περιοχές που θα χτυπήσουν κόκκινο και τα έκτακτα μέτρα προστασίας δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

Keywords
Τυχαία Θέματα