Νύχτα τρόμου στα βυθισμένα χωριά της Θεσσαλίας με τους 10 νεκρούς! Αγωνία για τους εγκλωβισμένους - Σε απόγνωση οι διασωθέντες

22:53 8/9/2023 - Πηγή: NewsIt

Ακόμα μία εφιαλτική νύχτα περνούν οι κάτοικοι της Θεσσαλίας που δοκιμάζονται φρικτά από το μανιασμένο χτύπημα της κακοκαιρίας Daniel. Ολόκληρα χωριά έχουν βουλιάξει κάτω από το νερό και τη λάσπη, παίρνοντας μαζί περιουσίες και ζωές.

Μέχρι το βράδυ της Παρασκευής οι νεκροί είχαν φτάσει τους δέκα…

Αργά το βράδυ της Παρασκευής, η Πυροσβεστική ανακοίνωνε ακόμα μία ζωή που χάθηκε. Μια γυναίκα, που «έσβησε» στο σπίτι της στην περιοχή Μαραθέα Καρδίτσας.

Σορός ηλικιωμένης ανασύρθηκε από οικία, στην περιοχή Μαραθέα Καρδίτσας.

Επιχείρησαν 8 #πυροσβέστες.

— Πυροσβεστικό Σώμα (@pyrosvestiki) September 8, 2023

Οι εικόνες από τα βουλιαγμένα χωριά κόβουν την ανάσα. Ένα σπίτι στο Μουζάκι Καρδίτσας έχει γείρει και έχει πέσει στο πλάι από την κακοκαιρία.

Όπως είπε στην ΕΡΤ ο Σωτήρης Αντωνίου, αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας Καρδίτσας έγιναν 400 απεγκλωβισμοί μέχρι το απόγευμα, 230 άτομα φιλοξενούνται σε δύο σχολεία και ένα γηροκομείο ενώ κάποιοι ηλικιωμένοι για προληπτικούς λόγους φιλοξενούνται στο νοσοκομείο.

Και την Πέμπτη, όλη τη μέρα γίνονταν διασώσεις στη Θεσσαλία. Κόσμος εγκατέλειπε τις περιουσίες του με βάρκες, γαντζωμένος πάνω στους διασώστες.

Άνθρωποι έφευγαν ακόμη και πάνω σε τρακτέρ για να σώσουν τις ζωές τους. Είναι άλλωστε, το μόνο που απέμεινε σε πολλούς αφού οι περιουσίες τους χάθηκαν.

ΦΩΤΟ REUTERS

Ακόμη και σε περιοχές που έχει δοθεί εντολή εκκένωσης, κάποιοι έχουν μείνει πίσω. Οι διασώστες πηγαίνουν όπου μπορούν και προειδοποιούν ότι η στάθμη του Πηνειού ανεβαίνει κι άλλο. Ίσως το πρωί, να είναι αργά…

Ενδεικτική είναι η εικόνα του ΑΝΤ1 από τον Άγιο Θωμά της Λάρισας, το βράδυ της Παρασκευής:

Στην Καρδίτσα, 60 άνθρωποι που διασώθηκαν θα περάσουν τη νύχτα σε ένα σχολείο. Σε άλλο σχολείο, φιλοξενούνται άλλοι 100 πολίτες…

Άλλοι φιλοξενούνται σε σπίτια συγγενών και φίλων. Άστεγοι και φιλοξενούμενοι στον τόπο τους…

«Αφήσαμε πίσω όλη μας την περιουσία» έλεγε μία ηλικιωμένη γυναίκα στο ΣΚΑΪ…

Πέντε ποτάμια συναντήθηκαν στη Θεσσαλία αλλάζοντας τον χάρτη…

Βόλος: Σε 15 με 20 μέρες εκτιμά ο δήμαρχος Βόλου ότι θα αποκατασταθεί πλήρως η υδροδότηση

Από το Σάββατο, σε ποσοστό 80%, θα έχουν νερό ύδρευσης, με χαμηλή πίεση, ο Βόλος και η Νέα Ιωνία και σε 15 με 20 μέρες πιστεύει ότι η υδροδότηση θα φτάσει στο 100%, δήλωσε νωρίτερα ο δήμαρχος Βόλου Αχιλλέας Μπέος, μετά τη σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη που έγινε στο δημαρχείο του Βόλου.

Ο δήμαρχος συνέστησε στους πολίτες να κάνουν υπομονή λέγοντας ότι οι υπηρεσίες δουλεύουν και η υδροδότηση θα αποκατασταθεί.

Τόνισε ότι ήταν επιτακτική ανάγκη η επίσκεψη του πρωθυπουργού στο Βόλο και εξέφρασε την αισιοδοξία ότι τα έργα αποκατάστασης θα προχωρήσουν γρήγορα χάρη και στη στήριξη της κυβέρνησης.

Κατακερματισμένο το οδικό δίκτυο στο Πήλιο

Κατακερματισμένο και κατεστραμμένο σε διάφορα τμήματα άφησε το οδικό δίκτυο στο Πήλιο ο κυκλώνας Daniel, αποκόπτοντας τη συγκοινωνία, την ηλεκτροδότηση και την υδροδότηση σε πάρα πολλά χωριά της περιοχής.

Η Μακρινίτσα είναι ένα από αυτά που δεν διαθέτει πλέον ούτε νερό, ούτε ρεύμα, ούτε και οδική πρόσβαση καθώς στα δύο χιλιόμετρα που τη χωρίζουν από την Πορταριά οι καταρράκτες του Μεγάλου Ρέματος αφάνισαν ένα μεγάλο κομμάτι του οδοστρώματος, μαζί και την πλαγιά που το υποστήριζε.

“Δεν υπάρχει καμία επικοινωνία στη Μακρυνίτσα, από τη Δευτέρα… καθόλου ρεύμα. Η ΕΜΑΚ έκανε χθες τον απεγκλωβισμό ενός ηλικιωμένου ζευγαριού ” είπε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ένας κάτοικος της Πορταριάς.

Η Πορταριά δεν έχει πρόσβαση από την κεντρική διασταύρωση στην περιφερειακή οδό του Βόλου, καθώς τμήμα του δρόμου έχει κοπεί. Η μεθεπόμενη διασταύρωση από την Άλλη Μεριά ωστόσο οδηγεί στο χωριό. Από εκεί και ψηλότερα ο δρόμος φτάνει στα Χάνια, αλλά μετά το χωριό και προς τη Ζαγορά διακόπτεται η συγκοινωνία.

Επιχείρηση ανεφοδιασμού των εγκλωβισμένων του χωριού Πηνειάδα – ΦΩΤΟ ΙΝΤΙΜΕ

Ο δρόμος έχει σπάσει σε τουλάχιστον πέντε σημεία, όπου έχει υποχωρήσει μέρος του οδοστρώματος, αλλά σε τέτοιο βαθμό, που είναι επικίνδυνη η διέλευση. Σε κάποια άλλα σημεία η κατάρρευση του δρόμου είναι σχεδόν συνολική.

Η άσφαλτος έχει σκεπαστεί στα σημεία αυτά με κορμούς, λάσπη και χώμα, το οποίο σκαπτικά μηχανήματα της περιφέρειας Θεσσαλίας προσπαθούν να απομακρύνουν για να αρχίσουν επισκευές.

Εντελώς αποκλεισμένη από κάθε κατεύθυνση είναι η Ζαγορά και τα κοντινά χωριά , αφού το οδικό δίκτυο έχει σπάσει σε διάφορα μέρη.

Πυροσβεστική: 2.529 διασώσεις – απομακρύνσεις ατόμων και 6.882 κλήσεις στο Κέντρο Επιχειρήσεων

Συνολικά 2.529 διασώσεις – απομακρύνσεις ατόμων, που μεταφέρθηκαν σε ασφαλή σημεία, έχουν γίνει από την Τρίτη μέχρι την Παρασκευή στις 20:00, σύμφωνα με ενημέρωση της Πυροσβεστική.

Παράλληλα κατά το ίδιο χρονικό διάστημα το Κέντρο Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος έλαβε 6.882 κλήσεις, που αφορούσαν κυρίως αντλήσεις υδάτων, κοπές δέντρων και απομακρύνσεις ατόμων προς ασφαλή σημεία.

Συγκεκριμένα:

Στην Περιφέρεια Θεσσαλίας έγιναν 4.903 κλήσεις, στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας 850 κλήσεις, στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας 40 κλήσεις και στην Περιφέρεια Πελοποννήσου 139 κλήσεις.

Στην Περιφέρεια Αττικής έγιναν 950 κλήσεις ενώ σύμφωνα με την Πυροσβεστική, από την Πέμπτη μέχρι την Παρασκευή έγιναν συνολικά 420 εναέριες διασώσεις.

Ταυτόχρονα, τα εναέρια μέσα, καθώς και Σ.μη.Ε.Α. της Πυροσβεστικής κατά τη διάρκεια της ημέρας και μέχρι το τελευταίο φως μετέφεραν τρόφιμα, νερό, φάρμακα και κλινοσκεπάσματα, ενώ τα επίγεια μέσα συνεχίζουν τις ίδιες ενέργειες, σε πληγέντες των περιοχών της Περιφέρειας Θεσσαλίας. Όμως εκτός από την Πυροσβεστική, διασώσεις κάνουν ασταμάτητα και οι Ένοπλες Δυνάμεις.

1.158 διασωθέντες από τις Ένοπλες Δυνάμεις στην πληγείσα Θεσσαλία – Ενισχύονται συνεχώς τα μέσα και το προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων στις πληγείσες περιοχές

Στους 1.158 ανέρχονται μέχρι στιγμής, οι εγκλωβισμένοι πολίτες που διασώθηκαν από προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων στην περιοχή της Θεσσαλίας ενώ παράλληλα αυξήθηκαν από 378 στα 448 άτομα το προσωπικό που επιχειρεί στις πληγείσες περιοχές καθώς προστέθηκε άλλος ένας λόχος της Ζ΄ ΜΑΚ με κατάλληλο εξοπλισμό διάσωσης.

Επιπλέον έχουν διατεθεί:

– 14 Ειδικά Οχήματα Hummer (από 13),

– 47 Οχήματα Γενικής Χρήσης (από 46)

– 2 Ασθενοφόρα.(από 1),

– 66 λέμβοι (από 52) ενώ

– Οχήματα φορτωμένα με 2 Ηλεκτροπαραγωγά Ζεύγη ισχύος 300 και 550 kVA κινούνται προς την Λάρισα για κάλυψη αναγκών του Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας.

 

To άρθρο Νύχτα τρόμου στα βυθισμένα χωριά της Θεσσαλίας με τους 10 νεκρούς! Αγωνία για τους εγκλωβισμένους - Σε απόγνωση οι διασωθέντες δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

Keywords
Τυχαία Θέματα
Νύχτα, Θεσσαλίας, Αγωνία,nychta, thessalias, agonia