Νετανιάχου: Το Ιράν είναι πίσω από την έκρηξη σε ισραηλινό πλοίο στον Κόλπο

08:39 1/3/2021 - Πηγή: NewsIt

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, ο Μπενιαμίν Νετανιάχου, κατηγόρησε το Ιράν για την έκρηξη σε πλοίο ισραηλινής ιδιοκτησίας στον Κόλπο, ωστόσο φάνηκε να αποφεύγει να δώσει ξεκάθαρη απάντηση ερωτηθείς εάν η κυβέρνησή του θα προχωρήσει σε αντίποινα για αυτή.

«Επρόκειτο πράγματι για επιχείρηση του Ιράν. Αυτό είναι σαφές», δήλωσε ο ισραηλινός πρωθυπουργός σε ραδιοφωνικό δίκτυο της χώρας του.

Ερωτηθείς εάν το Ισραήλ θα προχωρήσει

σε αντίποινα για το συμβάν στα ανοικτά του Ομάν, ο κ. Νετανιάχου απέφυγε να δώσει συγκεκριμένη απάντηση, επαναλαμβάνοντας ωστόσο ότι είναι αποφασισμένος να αποτρέψει την απόκτηση της δυνατότητας ανάπτυξης πυρηνικού οπλοστασίου από πλευράς της Ισλαμικής Δημοκρατίας.

Η έκρηξη σημειώθηκε το πρωί της Παρασκευής στο οχηματαγωγό MV Helios Ray στον Κόλπο. Αμερικανός αξιωματούχος δήλωσε ότι η έκρηξη προκάλεσε ρήγματα στο κύτος του πλοίου. Δεν αναφέρθηκε πάντως κανένας τραυματισμός.

H θάλασσα του Ομάν βρίσκεται ανάμεσα στο Ιράν και το Ομάν, στην έξοδο του στρατηγικής σημασίας στενού του Χουρμούζ, μέσω του οποίου διέρχεται μεγάλο μέρος του πετρελαίου που πωλείται παγκοσμίως, και στον οποίο επιχειρεί διεθνής συνασπισμός υπό τις ΗΠΑ.

«Είναι καθαρό ότι πρόκειται για πράξη του Ιράν. Και σε ό,τι αφορά την αντίδρασή μου, γνωρίζετε την πολιτική μου. Το Ιράν είναι ο μεγαλύτερος εχθρός του Ισραήλ και είμαι αποφασισμένος να το σταματήσω και θα το χτυπήσουμε παντού, σε όλη την περιφέρεια», τόνισε ο κ. Νετανιάχου κατά τη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε σε ραδιοφωνικό δίκτυο της χώρας του.

«Και κάτι ακόμη πιο σημαντικό είναι το Ιράν δεν πρόκειται να αποκτήσει πυρηνικό όπλο, με συμφωνία ή χωρίς συμφωνία. Αυτό είπα στον φίλο μου, τον πρόεδρο (των ΗΠΑ Τζο) Μπάιντεν», πρόσθεσε ο επικεφαλής της ισραηλινής κυβέρνησης, ο οποίος το τρέχον διάστημα διεξάγει εκστρατεία ενόψει των εκλογών της 23ης Μαρτίου.

Εκφράστηκε μερικές ώρες μετά τα νέα ισραηλινά αεροπορικά πλήγματα στη Συρία εναντίον στοιχείων προσκείμενων στο Ιράν.

Προχθές Σάββατο ο ισραηλινός υπουργός Άμυνας Μπένι Γκαντς διατύπωσε την υπόθεση ότι η έκρηξη οφειλόταν σε επίθεση του Ιράν εναντίον του πλοίου καθώς η Τεχεράνη προσπαθεί, σύμφωνα με την άποψη της ισραηλινής κυβέρνησης, να κλιμακώσει την πίεση ώστε να επαναδιαπραγματευθεί από πλεονεκτική θέση τη συμφωνία για το πρόγραμμα πυρηνικής ενέργειας της Ισλαμικής Δημοκρατίας, επισήμως το Κοινό Ολοκληρωμένο Σχέδιο Δράσης (ΚΟΣΔ).

To άρθρο Νετανιάχου: Το Ιράν είναι πίσω από την έκρηξη σε ισραηλινό πλοίο στον Κόλπο δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

Keywords
Τυχαία Θέματα