Νέα έρευνα mix and match εμβολίων: AstraZeneca και Pfizer ο καλύτερος συνδυασμός
Πολύς λόγος έχει γίνει τον τελευταίο καιρό και στην Ελλάδα για το αν είναι καλύτερα να κάνει κανείς μια δόση από ένα εμβόλιο και τη δεύτερη από ένα άλλο (σ.σ. η συζήτηση “φούντωσε” λόγω AstraZeneca), το λεγόμενο mix and match. Μια νέα έρευνα από τη Βρετανία δίνει και συμβουλές για τους συνδυασμούς!
H ανάμιξη δόσεων από διαφορετικά εμβόλια Covid-19, δηλαδή από άλλο εμβόλιο η πρώτη δόση και από άλλο η δεύτερη, παρέχει καλή προστασία έναντι του
Η μελέτη εξέτασε εναλλακτικά τη χορήγηση δύο δόσεων Pfizer/BioNTech, δύο AstraZeneca ή έναν συνδυασμό τους (πρώτα το ένα και μετά το άλλο ή αντίστροφα). Όλοι οι συνδυασμοί «δούλεψαν» καλά, σύμφωνα με το BBC και τον Guardian πράγμα που παρέχει ευελιξία στις αρμόδιες υγειονομικές Αρχές, όσον αφορά στα εμβολιαστικά προγράμματά τους.
Μεταξύ άλλων, η μελέτη δείχνει ότι όσοι έχουν κάνει δύο δόσεις AstraZeneca, μπορεί να έχουν ακόμη πιο ισχυρή ανοσολογική απόκριση, αν κάνουν μια τρίτη ενισχυτική δόση από άλλο εμβόλιο το φθινόπωρο, εφόσον κάτι τέτοιο κριθεί αναγκαίο. Μερικές χώρες έχουν ήδη προχωρήσει σε ανάμιξη εμβολίων: Η Ισπανία και η Γερμανία χορηγούν εμβόλια mRNA (Pfizer ή Moderna) ως δεύτερη δόση σε νεότερους ανθρώπους που έχουν κάνει την πρώτη δόση με AstraZeneca.
Η μελέτη Com-Cov του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, με επικεφαλής τον καθηγητή Μάθιου Σνέιπ, η οποία έγινε σε 850 εθελοντές άνω των 50 ετών (με χρονική απόσταση τεσσάρων εβδομάδων ανάμεσα στις δύο δόσεις), βρήκε ότι ο συνδυασμός πρώτη δόση AstraZeneca -δεύτερη δόση Pfizer παράγει περισσότερα αντισώματα και Τ-λεμφοκύτταρα από ό,τι ο αντίστροφος συνδυασμός, δηλαδή πρώτη δόση Pfizer-δεύτερη AstraZeneca. Και οι δύο αυτοί συνδυασμοί παράγουν περισσότερα αντισώματα από ό,τι οι δύο δόσεις AstraZeneca.
Το σχήμα πρώτα Pfizer-μετά AstraZeneca παράγει σχεδόν επτά φορές χαμηλότερα αντισώματα σε σχέση με δύο δόσεις Pfizer, αλλά πέντε φορές περισσότερα σε σχέση με τα αντισώματα μετά από δύο δόσεις AstraZeneca. Συνοπτικά, οποιοσδήποτε συνδυασμός Pfizer/Pfizer ή AstraZeneca /Pfizer ή Pfizer/ AstraZeneca παράγει ισχυρότερη απόκριση σε επίπεδο αντισωμάτων και ανοσοκυττάρων, σε σχέση με τον συνδυασμό AstraZeneca / AstraZeneca. Τα περισσότερα αντισώματα παράγονται μετά από δύο δόσεις Pfizer, ενώ η ισχυρότερη κυτταρική ανοσία από τον συνδυασμό πρώτη δόση AstraZeneca -δεύτερη Pfizer. Το σχήμα πρώτα AstraZeneca -μετά Pfizer είναι σχεδόν το ίδιο αποτελεσματικό όσο οι δύο δόσεις Pfizer.
Μία άλλη μελέτη δείχνει ότι μία τρίτη δόση AstraZeneca, εάν δοθεί έξι μήνες μετά τη δεύτερη, ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα. Όμως, οι ειδικοί θεωρούν ακόμη πρόωρο να γνωρίζουν εάν οι άνθρωποι όντως θα χρειαστούν έξτρα δόση φέτος το φθινόπωρο, καθώς είναι ακόμη ασαφές πόσο εξασθενεί η εμβολιαστική ανοσία με το πέρασμα του χρόνου.
Ο καθηγητής Πολ Χάντερ του Πανεπιστημίου της Ανατολικής Αγγλίας δήλωσε ότι «το μεγάλο ερώτημα αυτήν τη στιγμή είναι εάν θα χορηγηθούν ενισχυτικές δόσεις το φθινόπωρο. Με βάση τα έως τώρα στοιχεία, υποπτεύομαι ότι αυτό είναι πιθανό για όσους κινδυνεύουν περισσότερο από τον κορονοϊό, είτε λόγω ηλικίας είτε επειδή είναι κλινικά ευπαθείς».
Ο ίδιος πρότεινε ότι όσοι έχουν κάνει δύο δόσεις του AstraZeneca, θα μπορούσαν να κάνουν Pfizer ως ενισχυτική δόση το φθινόπωρο, αντί να συνεχίσουν με AstraZeneca, ενώ όσοι έχουν κάνει δύο δόσεις Pfizer, πιθανώς δεν θα χρειαστούν ενισχυτική φθινοπωρινή δόση, με βάση τα ευρήματα της μελέτης Com-CoV.
Υπενθυμίζεται, πάντως, ότι δύο δόσεις AstraZeneca έχει αποδειχθεί πως μειώνουν την πιθανότητα σοβαρής Covid-19 και νοσηλείας πάνω από 90%, συνεπώς και το εμβόλιο AstraZeneca είναι πολύ αποτελεσματικό. Απλώς είναι πιο «αργό», καθώς «χτίζει» ανοσία στον οργανισμό με πιο αργό ρυθμό. Πάντως, εάν χρειαστεί τρίτη δόση, φαίνεται πως μία ενίσχυση με mRNA εμβόλιο θα παρέχει ακόμη καλύτερη προστασία.
Από την άλλη πλευρά, σύμφωνα με τους ερευνητές, η ανάμιξη εμβολίων φαίνεται να παράγει περισσότερες βραχυπρόθεσμες και ήπιες παρενέργειες, όπως κρυάδες, πονοκέφαλο και μυϊκούς πόνους.
Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ
To άρθρο Νέα έρευνα mix and match εμβολίων: AstraZeneca και Pfizer ο καλύτερος συνδυασμός δημοσιεύτηκε στο NewsIT .
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- Μεγάλη έκπληξη με το εμβόλιο της AstraZeneca που αλλάζει τα δεδομένα…
- Έγκλημα στα Γλυκά Νερά: Με το μωρό στην αγκαλιά η μητέρα του Μπάμπη πάει να συναντήσει τη μητέρα της Καρολάιν
- Τρομακτικό τροχαίο με εκρήξεις και φωτιά στην παραλιακή της Αθήνας (VIDEO)
- Γλυκά Νερά: «Στα μάτια της μικρής Λυδίας θα βλέπω την Καρολάιν» – Ξέσπασε σε λυγμούς η μητέρα της 20χρονης
- Έγκλημα στα Γλυκά Νερά: Μακάρι να του είχα τινάξει τα μυαλά στον αέρα στο μνημόσυνο, λέει ο πατέρας της Καρολάιν για τον πιλότο
- Αλλαγές στη Βουλή: Έξοδος για δύο λόγω… εκλογοδικείου!
- Εξέλιξη! Στο Mega «κλείδωσε» η Αγγελική Νικολούλη...
- Προνόμια εμβολιασμένων: Ανακοινώσεις σήμερα για την εστίαση μετά τα 150 ευρώ
- Γιώργος Λιάγκας: Ένας εκκολαπτόμενος καπετάνιος ο γιος του - Δείτε φώτο
- Κιμ Γιονγκ Ουν: Η πρώτη φωτογραφία - Αποσκελετωμένος ο Βορειοκορεάτης δικτάτορας
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις NewsIt
- Κρήτη: Βίντεο ντοκουμέντο από την εμπρηστική επίθεση σε εστιατόριο – Συγγενής του ιδιοκτήτη ο δράστης
- Πάτρα: «Βόμβα» με απολύσεις στην βιομηχανία Elite – Η ιστορία της χαρτοποιίας στο πέρασμα των χρόνω
- Οι ΗΠΑ «απαντούν» στη Ρωσία: Αυτός είναι ο νέος διηπειρωτικός βαλλιστικός πύραυλός τους
- Στη δίνη του κορονοϊού παραμένει η Λατινική Αμερική: Χιλιάδες κρούσματα σε Βραζιλία, Μεξικό και Ισημερινό
- Λευτέρης Πανταζής: «Είχε γίνει παρεξήγηση με τον Τριαντάφυλλο γιατί ήταν λίγο φουσκωμένος«»
- Από την Εθνική Πινακοθήκη σε ρεματιά στην Κερατέα - Ήθελαν να φυγαδεύσουν Πικάσο και Μοντριάν και είχαν βρει ενδιαφερόμενο
- Copa America: Ιστορική εμφάνιση και «μαγικά» από Μέσι στην «τεσσάρα» της Αργεντινής
- Σανς – Κλίπερς 102-116: «Διαστημικός» Τζορτζ κράτησε «ζωντανό» το L.A.
- Νέα έρευνα mix and match εμβολίων: AstraZeneca και Pfizer ο καλύτερος συνδυασμός
- Αθλητικές μεταδόσεις με Αγγλία – Γερμανία στο Euro 2020 και πρεμιέρα για Σάκκαρη στο Wimbledon (29/06)

- Τελευταία Νέα NewsIt
- Νέα έρευνα mix and match εμβολίων: AstraZeneca και Pfizer ο καλύτερος συνδυασμός
- Κρήτη – Κορονοϊός: Συνελήφθη ξανά η αρνήτρια βρεφονηπιακού σταθμού – Η τελευταία ιδιαίτερη εμφάνιση
- Νέα ταξιδιωτική οδηγία των ΗΠΑ: Μην ταξιδεύετε» στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα
- Copa America: Ιστορική εμφάνιση και «μαγικά» από Μέσι στην «τεσσάρα» της Αργεντινής
- Στη δίνη του κορονοϊού παραμένει η Λατινική Αμερική: Χιλιάδες κρούσματα σε Βραζιλία, Μεξικό και Ισημερινό
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- Κορωνοϊός-Tαξιδιωτική οδηγία των ΗΠΑ: Μην ταξιδεύετε προς τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα
- Κορωνοϊός: Τα νεότερα δεδομένα για τη μετάλλαξη «Δέλτα»
- BINTEO: «Μυθικός» Πολ Τζορτζ στο Φοίνιξ, κράτησε ζωντανούς τους Κλίπερς
- Κορωνοϊός-Ινδία: Άλλοι 907 θάνατοι και περισσότερα από 37.500 κρούσματα
- Συγκλονιστικό τροχαίο στο Καβούρι με εκρήξεις και φωτιά – Βίντεο ντοκουμέντο
- Κίνα: Στην αγορά χοιρινού κρέατος προχωρά το Πεκίνο
- Γιατρομανωλάκης: Η Freedom Pass δεν είναι δωροδοκία
- Μείωση ενοικίου: Πότε ανοίγει η πλατφόρμα για τις νέες δηλώσεις
- Η νέα Ferrari 296 GTB θα αγγίζει τους 830 ίππους
- Επίκειται πανωλεθρία για το SPD στις εκλογές;