Μονοήμερη εκδρομή στο Μέγα Σπήλαιο: Η αρχαιότερη μονή στην Ελλάδα

08:33 2/1/2023 - Πηγή: NewsIt

Μονοήμερη εκδρομή στο Μέγα Σπήλαιο. Στο σπουδαιότερο, ίσως, προσκύνημα της ορθοδοξίας στην Ελλάδα.

Βρίσκεται δέκα χιλιόμετρα βορειανατολικά από τα Καλάβρυτα και προκαλεί δέος σε όσους το αντικρίζουν.

Το μοναστήρι του Μέγα Σπηλαίου είναι αφιερωμένο στην Κοίμηση της Θεοτόκου και πήρε το όνομά του από την ίδια την τοποθεσία του.

Χτισμένη στο άνοιγμα ενός μεγάλου φυσικού σπηλαίου, στα

900 μέτρα, στην οροσειρά του Χελμού, επάνω από την απότομη χαράδρα του Βουραϊκού ποταμού, η μονή δίνει έναν ακόμα πιο επιβλητικό τόνο στο άγριο φυσικό τοπίο της περιοχής όπου βρίσκεται.

Μία μονοήμερη εκδρομή στο Μέγα Σπήλαιο αρκεί για να θαυμάσεις από κοντά τις ιδιαίτερες ομορφιές της ιστορικής αυτής μονής. Το συγκρότημα έχει οκτώ ορόφους ενώ ο κυρίως ναός διακοσμείται από τοιχογραφίες του 1653. Το περίτεχνο ξυλόγλυπτο τέμπλο χτίστηκε το 362 μ.Χ. από τους Θεσσαλονικείς αδερφούς μοναχούς, Συμεών και Θεόδωρο.

Αυτή είναι και η επικρατέστερη ημερομηνία δημιουργίας της μονής, που την κάνει την αρχαιότερη της Ελλάδας.

Τα δύο αδέλφια που ξεχώριζαν για την μόρφωση και την ευσέβειά τους, ασκήθηκαν στον Όλυμπο, την Όσσα αλλά και το Άγιο Όρος, έχοντας ως στόχο τους να γνωρίσουν φωτισμένους ησυχαστές. Και από το Άγιο Όρος μετέβησαν στους Αγίους Τόπους.

Σύμφωνα με την ιστορία, οι δύο αδερφοί βρίσκονταν στα Ιεροσόλυμα, όταν είδαν, ο καθένας ξεχωριστά, μια οπτασία. Στα Ιεροσόλυμα είχαν χριστεί ιερείς από τον επίσκοπο της Αγίας Πόλης, Μάξιμο.

Διαβάστε περισσότερα στο exploringgreece.tv.

To άρθρο Μονοήμερη εκδρομή στο Μέγα Σπήλαιο: Η αρχαιότερη μονή στην Ελλάδα δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

Keywords
Τυχαία Θέματα