Μητσοτάκης: Μόνο η Ουκρανία θα αποφασίσει για την αποδοχή ή την απόρριψη οποιασδήποτε ειρηνευτικής φόρμουλας
Σε μια βαθιά συναισθηματική τοποθέτηση στην οποία εξέφρασε τις πάγιες ελληνικές θέσεις για την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία προχώρησε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην τηλεδιάσκεψη των ηγετών για τα τρια χρόνια από την εισβολή της Ρωσίας.
«Τρία χρόνια από την έναρξη της εισβολής, πιστεύω ότι είναι μια σημαντική ευκαιρία να θυμηθούμε το τεράστιο ανθρώπινο τίμημα. Προκλήθηκε τόσος πόνος, τόση καταστροφή, οι ζωές τόσων πολλών διαταράχθηκαν, και είναι επιτακτική ανάγκη να εργαστούμε
Στην παρέμβασή του στη σύνοδο ηγετών που οργάνωσε το Κίεβο, με αφορμή τη συμπλήρωση τριών χρόνων από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία τόνισε ακόμα: «Η Ουκρανία αξίζει μια ειρήνη που θα σφυρηλατηθεί μέσω της ισχύος και μια ειρήνη που θα σέβεται την ανεξαρτησία της, αλλά πρωτίστως θα διαφυλάττει την ασφάλειά της. Ταυτόχρονα, πιστεύω ότι υπάρχει μία κοινή συνισταμένη όλων των παρεμβάσεών μας: μόνο η Ουκρανία μπορεί, πρέπει και θα αποφασίσει για την αποδοχή ή την απόρριψη οποιασδήποτε ειρηνευτικής φόρμουλας. Ουδείς άλλος, ουδείς, μπορεί να λάβει αυτή την απόφαση για λογαριασμό του Κιέβου. Πρέπει να διασφαλιστεί ότι το Κίεβο είναι μέρος της διαδικασίας και μόνο η Ουκρανία έχει το δικαίωμα να αποφασίσει για το μέλλον της».
Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι χρειαζόμαστε μια συμφωνία ειρήνης με πολύ σαφείς εγγυήσεις ασφαλείας, που θα λειτουργούν αποτρεπτικά και προληπτικά στο μέλλον, εγγυήσεις που θα είναι ισχυρές, που θα είναι αποτελεσματικές, έτσι ώστε να αποτρέπεται κάθε μελλοντική επιθετικότητα και να διατηρείται η ειρήνη.
Αναφερόμενος στην ευρωπαϊκή άμυνα, ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι η Ελλάδα δαπανά περισσότερο από το 3% του ΑΕΠ της για την άμυνα και έχει έρθει η ώρα να κάνουν κι άλλοι το ίδιο. «Μετά από τρία χρόνια πολέμου που προκάλεσαν καταστροφή σε απίστευτη κλίμακα, οφείλουμε να στηρίξουμε αυτόν τον στόχο. Πρέπει να δράσουμε με μεγαλύτερη αποφασιστικότητα. Πρέπει όχι μόνο να δώσουμε ένα τέλος στη σύγκρουση αυτή, αλλά να διασφαλίσουμε ότι θα σφυρηλατήσουμε ένα μοντέλο για την πρόληψη τέτοιων καταστροφών στο μέλλον» είπε.
«Ο δρόμος που βρίσκεται μπροστά μας δεν θα είναι εύκολος, θα είναι, αναμφίβολα, γεμάτος προκλήσεις. Αλλά υπάρχει ένα όραμα που μας οδηγεί μπροστά: ένα μέλλον όπου η Ουκρανία θα είναι μια χώρα σε ειρήνη, μια ασφαλής, δημοκρατική, ανεξάρτητη, αλλά επίσης, αγαπητέ Βολοντίμιρ, μια ευρωπαϊκή Ουκρανία, ένα έθνος που μπορεί να ατενίζει το μέλλον με αισιοδοξία και αυτοπεποίθηση» πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.
Ακολουθεί ολόκληρη η παρέμβαση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη«Αγαπητέ Βολοντίμιρ, αγαπητοί συνάδελφοι, σας ευχαριστώ. Σήμερα συμπληρώνονται τρία χρόνια από την απρόκλητη, βίαιη εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, ένα σημείο καμπής που έθεσε τέλος σε μια μακρά περίοδο ειρήνης και σταθερότητας στην ήπειρό μας.
Από την πρώτη στιγμή η Ελλάδα υποστήριξε αταλάντευτα την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας. Ήμασταν ακλόνητοι στις εκκλήσεις μας για σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου και του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών. Η Ελλάδα έχει σταθεί πιστά στο πλευρό της Ουκρανίας. Έχει παράσχει ζωτικής σημασίας στρατιωτική βοήθεια, καθώς επίσης στήριξη στον τομέα της ενέργειας. Έχει υποδεχθεί χιλιάδες πρόσφυγες που άφησαν πίσω τους τη φρίκη του πολέμου.
Τρία χρόνια από την έναρξη της εισβολής, πιστεύω ότι είναι μια σημαντική ευκαιρία να θυμηθούμε το τεράστιο ανθρώπινο τίμημα. Προκλήθηκε τόσος πόνος, τόση καταστροφή, οι ζωές τόσων πολλών διαταράχθηκαν, και είναι επιτακτική ανάγκη να εργαστούμε όλοι για να δοθεί ένα τέλος. Οι θυσίες σου και οι θυσίες του λαού σου, αγαπητέ Volodymyr, δεν μπορεί να είναι μάταιες. Και θεωρώ ότι είναι σημαντικό να κάνουμε ένα βήμα πίσω και να αναγνωρίσουμε ότι η ανθεκτικότητα και το θάρρος σου, το προσωπικό σου θάρρος, ήταν αξιοσημείωτα.
Η Ουκρανία, η Ευρώπη, πιστεύω ολόκληρος ο κόσμος, επιθυμεί διακαώς μια δίκαιη και βιώσιμη ειρηνευτική διευθέτηση. Η Ουκρανία αξίζει μια ειρήνη που θα σφυρηλατηθεί μέσω της ισχύος και μια ειρήνη που θα σέβεται την ανεξαρτησία της, αλλά πρωτίστως θα διαφυλάττει την ασφάλειά της. Ταυτόχρονα, πιστεύω ότι υπάρχει μία κοινή συνισταμένη όλων των παρεμβάσεών μας: μόνο η Ουκρανία μπορεί, πρέπει και θα αποφασίσει για την αποδοχή ή την απόρριψη οποιασδήποτε ειρηνευτικής φόρμουλας. Ουδείς άλλος, ουδείς, μπορεί να λάβει αυτή την απόφαση για λογαριασμό του Κιέβου. Πρέπει να διασφαλιστεί ότι το Κίεβο είναι μέρος της διαδικασίας και μόνο η Ουκρανία έχει το δικαίωμα να αποφασίσει για το μέλλον της.
Πιστεύω ότι όλοι έχουμε συμφωνήσει σε δύο βασικές απλές αρχές: ότι μια δίκαιη ειρήνη δεν μπορεί να συγχέεται με μια άδικη συνθηκολόγηση, ούτε μια προσωρινή κατάπαυση του πυρός μπορεί να συγχέεται με μια διαρκή ειρήνη. Χρειαζόμαστε μια συμφωνία ειρήνης με πολύ σαφείς εγγυήσεις ασφαλείας, που θα λειτουργούν αποτρεπτικά και προληπτικά στο μέλλον, εγγυήσεις που θα είναι ισχυρές, που θα είναι αποτελεσματικές, έτσι ώστε να αποτρέπεται κάθε μελλοντική επιθετικότητα και να διατηρείται η ειρήνη.
Το διακύβευμα δεν ήταν ποτέ σημαντικότερο, ιδίως για την ευρωπαϊκή μας ασφάλεια. Είμαστε πρόθυμοι να συνεργαστούμε με τους Ευρωπαίους, με τους Αμερικανούς, με τους εταίρους μας σε διεθνές επίπεδο, προς την κατεύθυνση της διευκόλυνσης της επίτευξης μιας ειρήνης που θα έχει διάρκεια. Αλλά εμείς στην Ευρώπη πρέπει επίσης ενισχύσουμε τη δέσμευσή μας για τη δική μας συλλογική ευρωπαϊκή άμυνα.
Η Ελλάδα δαπανά περισσότερο από το 3% του ΑΕΠ της για την άμυνα και έχει έρθει η ώρα να κάνουν και άλλοι το ίδιο. Μετά από τρία χρόνια πολέμου που προκάλεσαν καταστροφή σε απίστευτη κλίμακα, οφείλουμε να στηρίξουμε αυτόν τον στόχο. Πρέπει να δράσουμε με μεγαλύτερη αποφασιστικότητα. Πρέπει όχι μόνο να δώσουμε ένα τέλος στη σύγκρουση αυτή, αλλά να διασφαλίσουμε ότι θα σφυρηλατήσουμε ένα μοντέλο για την πρόληψη τέτοιων καταστροφών στο μέλλον.
Ο δρόμος που βρίσκεται μπροστά μας δεν θα είναι εύκολος, θα είναι, αναμφίβολα, γεμάτος προκλήσεις. Αλλά υπάρχει ένα όραμα που μας οδηγεί μπροστά: ένα μέλλον όπου η Ουκρανία θα είναι μια χώρα σε ειρήνη, μια ασφαλής, δημοκρατική, ανεξάρτητη, αλλά επίσης, αγαπητέ Βολοντίμιρ, μια ευρωπαϊκή Ουκρανία, ένα έθνος που μπορεί να ατενίζει το μέλλον με αισιοδοξία και αυτοπεποίθηση. Σας ευχαριστώ».
To άρθρο Μητσοτάκης: Μόνο η Ουκρανία θα αποφασίσει για την αποδοχή ή την απόρριψη οποιασδήποτε ειρηνευτικής φόρμουλας δημοσιεύτηκε στο NewsIT .
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- Η ανακοίνωση βόμβα από την ΕΡΤ
- Έπεσε η μύτη της από τη χρήση κοκαΐνης – Η τεράστια τρύπα που άνοιξε στο πρόσωπό της
- Νύχτα τρόμου για την κόρη του Κοκοτσάκη – Την ακολουθούσε ΙΧ, τι λέει ο ίδιος
- Διασωληνωμένος ο Αλέξης Κούγιας - Δίνει μάχη για τη ζωή του
- Σοκ: 18χρονη τουρίστρια έριξε το νεογέννητο μωρό της μαζί με τον ομφάλιο λώρο από το παράθυρο ξενοδοχείου
- Ο Γιαννακόπουλος αποκάλυψε τον NBAer που προσπαθεί να κλείσει εδώ και 2,5 χρόνια
- Τέμπη: «Της κόψανε απότομα τα όνειρα…»
- Συνταγή για βελούδινο ρυζόγαλο -Το ένα και μοναδικό μυστικό για να βγει πηχτό
- Ο Μόντριτς πέτυχε το γκολ της χρονιάς στην Ισπανία και η Ρεάλ τον «δένει» με νέο συμβόλαιο
- Παρίσι: Αμερικανίδα τουρίστρια πέταξε νεογέννητο βρέφος από το παράθυρο ξενοδοχείου
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις NewsIt
- Βασίλης Καλογήρου: Η φαρμακευτική ουσία, οι καταθέσεις των γονιών του 39χρονου και η «προστασία» της Καστοριάς
- Δωρεάν απογευματινά χειρουργεία και στις ιδιωτικές κλινικές – Πού «σκαλώνει» η διαδικασία
- Apple: Επενδύσεις 500 δισ. δολάρια και 20.000 προσλήψεις στις ΗΠΑ
- Το Χόλιγουντ γυρνά την πλάτη του στην Μπλέικ Λάιβλι εν μέσω της δικαστικής διαμάχης της με τον Τζάστιν Μπαλντόνι
- «The 2Night Show»: Γιολάντα Μπαλαούρα και Μαρκέλλα – Ελένη Τσαγάκη καλεσμένες του Γρηγόρη Αρναούτογλου
- Τι είναι η γκρεμολάτα και πώς φρεσκάρει όλα τα πιάτα
- Ο Έλον Μασκ ξέχασε τον γιο του σε εκδήλωση του Τραμπ – Viral το βίντεο
- Masterchef 2025: Οι μπριγάδες σχηματίζονται από την αρχή και όλα αλλάζουν
- ΕΑΕΕ: Αύξηση στην ασφάλιση κατοικιών έναντι φυσικών καταστροφών
- Εθνική μπάσκετ: Στην ΕΡΤ οι αγώνες της Ελλάδας στο Eurobasket 2025

- Τελευταία Νέα NewsIt
- Μητσοτάκης: Μόνο η Ουκρανία θα αποφασίσει για την αποδοχή ή την απόρριψη οποιασδήποτε ειρηνευτικής φόρμουλας
- ΔΙΑΚΡΟΤΗΜΑ: Ο Τάσος Σκιαδόπουλος ο νέος πρόεδρος επιτροπής Franchise του ΕΕΑ
- Τι είναι η γκρεμολάτα και πώς φρεσκάρει όλα τα πιάτα
- Ανδρέας Μικρούτσικος για Δημήτρη Πανόπουλο: Βρε αγόρι μου, είπες ότι αυτά δεν θέλεις να τα κοινοποιείς και μόνο αυτό κάνεις
- Παναθηναϊκός: Στα 20 ευρώ τα εισιτήρια για το εκτός έδρας ματς με τη Φιορεντίνα – Από σήμερα η διάθεσή τους
- ΕΚΠΑ για σεισμούς στις Κυκλάδες: «Σβήνει» σταδιακά η σεισμικότητα – Ηρεμούν τα Ρίχτερ, κανένας σεισμός πάνω από 4 R
- Ο ΠΑΟΚ και η φημολογία για τον Λούκα Γκουγκεσασβίλι
- Βασίλης Καλογήρου: Η φαρμακευτική ουσία, οι καταθέσεις των γονιών του 39χρονου και η «προστασία» της Καστοριάς
- Το Χόλιγουντ γυρνά την πλάτη του στην Μπλέικ Λάιβλι εν μέσω της δικαστικής διαμάχης της με τον Τζάστιν Μπαλντόνι
- ΕΑΕΕ: Αύξηση 26,9% στην ασφάλιση κατοικιών έναντι φυσικών καταστροφών
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- Διαπραγματεύσεις Ρωσίας-Ουκρανίας για την εκκένωση ρωσικών περιοχών με αμάχους
- Πράξη αγάπης για να σταθεί όρθιος ο 21 ετών Μιχάλης από τη Θεσσαλονίκη που τραυματίστηκε σοβαρά σε τροχαίο
- Έναν πρώην αστυνομικό και συντηρητικό σχολιαστή διόρισε ως υποδιευθυντή του FBI ο Τραμπ
- Αυτοκίνητο ακολούθησε επίμονα με επικίνδυνους ελιγμούς την κόρη του Κοκοτσάκη
- Αμερικανίδα πέταξε το νεογέννητο μωρό της από το παράθυρο ξενοδοχείου στο Παρίσι
- Μητσοτάκης: Μόνο η Ουκρανία έχει το δικαίωμα να αποφασίσει για το μέλλον της
- Προ των πυλών η συμφωνία για τα ορυκτά ανάμεσα σε Κίεβο και Ουάσιγκτον
- Τέμπη: Εκπαιδευτικοί και μαθητές κλείνουν τα σχολεία στις 28 Φεβρουαρίου – Οι αποφάσεις για συμμετοχή στις συγκεντρώσεις
- Ακινητοποιημένο λεωφορείο στη Μεσογείων - Κίνηση στο σημείο
- Παρέμβαση του πρωθυπουργού στην τηλεδιάσκεψη για τα 3 χρόνια από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία