Μητσοτάκης για lockdown: “Χτυπήστε εμένα, όχι τους επιστήμονες” – Οι “ψεκασμένοι” και το λάθος του

14:38 5/11/2020 - Πηγή: NewsIt

Να κάνουν κριτική στον ίδιο οι πολιτικοί του αντίπαλοι και όχι στους επιστήμονες, αλλά ν’ αφήσουν στην άκρη την άσκοπη αντιπαράθεση γι’ αυτή τη δύσκολη περίοδο του νέου lockdown ζήτησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος προχώρησε και σε αυτοκριτική, παραδεχόμενος λάθη που έχει κάνει η κυβέρνηση.

«Το μεγαλύτερο ήταν ο εφησυχασμός μετά το πρώτο κύμα της πανδημίας», τόνισε χαρακτηριστικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ενώ με δραματικό τρόπο επισήμανε πως εάν δεν λαμβανόταν τώρα η απόφαση για lockdown,

τότε σύντομα θα φτάναμε στο σημείο να γίνεται διαλογή ασθενών στις ΜΕΘ. Ερωτηθείς δε συγκεκριμένα αν ήταν κάτι που θα έκανε διαφορετικά αν γύριζε πίσω το χρόνο, είπε πως αυτό θα ήταν να πάρει τις προηγούμενες ημέρες γρηγορότερα και σκληρότερα μέτρα για τη Θεσσαλονίκη.

Click4more Lockdown έως τις 30 Νοεμβρίου – Όλα τα μέτρα που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός

Ο πρωθυπουργός ζήτησε επιπλέον να μην γίνουν αντικείμενο πολιτικής αντιπαράθεσης τα επιστημονικά δεδομένα, τα οποία και χαρακτήρισε αδιαπραγμάτευτα. Μάλιστα, ύψωσε ασπίδα προστασίας στην επιτροπή των ειδικών και τόνισε ότι τις τελικές αποφάσεις λαμβάνει η κυβέρνηση μετά από τις εισηγήσεις των επιστημόνων, με αποτέλεσμα ο ίδιος να φέρει την απόλυτη ευθύνη.

Συμπλήρωσε δε ότι πολλές φορές οι αποφάσεις της επιτροπής δεν είναι ομόφωνες, όπως αυτή για το κλείσιμο Γυμνασίων και Λυκείων, αλλά δεν συμβαίνει επ’ ουδενί – όπως τόνισε χαρακτηριστικά – άλλα να γίνονται στην επιτροπή και άλλα να βγαίνουν προς τα έξω. «Αν πιστεύουμε αυτό, είναι προσβολή προς τους επιστήμονες», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης και χαρακτήρισε θετικό στοιχείο ότι πολλοί επιστήμονες έχουν βήμα στα Μέσα Ενημέρωσης για να εκφράζουν τις απόψεις τους.

Click4more Τσιόδρας: Το ρεκόρ ημερήσιων κρουσμάτων οδήγησε στο lockdown – Γιατί αφήσαμε ανοιχτά τα δημοτικά

Επιχειρώντας παράλληλα ν’ απαντήσει στο ερώτημα «γιατί τώρα το lockdown», ο πρωθυπουργός τόνισε ότι ούτε καν οι ειδικοί είναι σε θέση να εξηγήσουν την εκθετική αύξηση των κρουσμάτων τις τελευταίες μέρες, η οποία οδήγησε εσπευσμένα στη δύσκολη αυτή απόφαση. Πρόσθεσε ότι προτίμησε, όπως και στην πρώτη φάση, να ενεργήσει προληπτικά και να μην ακολουθήσει το παράδειγμα άλλων ευρωπαϊκών χωρών που έδρασαν κατόπιν εορτής.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης προσπάθησε, εξάλλου, να κατευνάσει την όποια ανησυχία για τις αντοχές της οικονομίας και τη στήριξη εργαζομένων και επιχειρήσεων: υπογράμμισε, πέραν των πρόσθετων μέτρων που ανακοίνωσε, ότι υπάρχουν επαρκή ταμειακά διαθέσιμα που θα επιτρέψουν τη στήριξη όλων και ιδιαίτερα των αδύναμων.

Εμφανίστηκε, επίσης, αισιόδοξος ότι τα εμβόλια που θα κυκλοφορήσουν θα είναι πολλά κι αυτό θα γίνει σύντομα, ενώ επανέλαβε το χαρακτηρισμό «ψεκασμένοι» για όσους δεν πιστεύουν στην ύπαρξη του ιού. «Δεν δυσκολεύομαι να χρησιμοποιήσω αυτό τον όρο», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης, απαντώντας εμμέσως στη σχετική κριτική που δέχθηκε μετά τη χρησιμοποίηση του όρου και στο τηλεοπτικό του μήνυμα το Σάββατο. Πρόσθεσε δε ότι η καλύτερη απάντηση σ’ αυτούς είναι να επισκεφθούν κάποιο νοσοκομείο.

Click4more Lockdown: Τρία επιδόματα ανακοίνωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης – Ποιοι θα πάρουν 800€ και ποιοι 400€

Επισήμανε, όμως, ότι υπάρχουν και οι «προβληματισμένοι», όπως τους ονόμασε, κυρίως για τα μέτρα που λαμβάνονται και την αποδοτικότητά τους, αλλά και ότι πρέπει να πάρουν πειστικές απαντήσεις κι εκείνοι από την κυβέρνηση και πρωτίστως από τους ειδικούς. «Ο πιο σκληρός ήχος είναι αυτός των αναπνευστήρων και η πιο σκληρή εικόνα αυτών που νοσηλεύονται στις ΜΕΘ», κατέληξε. Ο κ. Μητσοτάκης απάντησε, τέλος, σε θεωρίες που, όπως είπε, διακινούνται «στον υπόκοσμο του Διαδικτύου» και ορίζουν ότι υπάρχουν ασθενείς που πεθαίνουν σε θαλάμους νοσοκομείων και όχι στις ΜΕΘ. Εξήγησε συγκεκριμένα – με τη συνδρομή του κ. Τσιόδρα – ότι συχνά η μη διασωλήνωση ασθενών είναι επιλογή των οικείων τους, προκειμένου να μην μπουν σε μια επώδυνη διαδικασία.

To άρθρο Μητσοτάκης για lockdown: “Χτυπήστε εμένα, όχι τους επιστήμονες” – Οι “ψεκασμένοι” και το λάθος του δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

Keywords
Τυχαία Θέματα